Manipulowanie funcją getch()

0

Uczę się w VC++ express...
Próbowaliście kiedyś użyć getch() w taki sposób, aby powiedzmy po wciśnięciu klawisza "esc" aplikacja konsolowa kończyła działanie - niezależnie od tego która część programu się wykonuje? Próbowałem szukać tutaj tematów z tą funkcją, ale jak mi wywaliło 160 stron, to chyba lepiej będzie gdy ktoś mnie przekieruje,bo się za rok nie doszukam.

Przykład kodu:
[code]
int a=0;
unsigned char znak;
while(znak!=27){
cout <<"wcisnij esc jesli przerywamy program"<<endl;
cout <<"podaj a= "<<endl;
cin << a;
cout << a;
znak=getch();
}
[/code]
Filozofia prosta: program kończy działanie, gdy tuż po wypisaniu "a" na ekranie, wciskam klawisz esc. No dobra, a jesli chcę,by w każdej chwili działaniu programu można było tym klawiszem zakończyć? Bo w kodzie, który podałem mam do czynienia po prostu ze stosem i widocznie przez to tak jest. Co zrobić, abym mógł zakończyć w każdej chwili? Czy ocieram się w tym momencie o pojęcie sterty?

0

Możesz skorzystać z takiej funkcji:
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/exit/

czyli:

if (jakis_tajny_warunek) {
    exit(0);
}
0
msm napisał(a):

Możesz skorzystać z takiej funkcji:
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/exit/

czyli:

if (jakis_tajny_warunek) {
    exit(0);
}

Doczytałem, że ten "jakis_tajny_warunek" to jest zmienna zadeklarowana jako np int status. Skoro jest to liczba typu int, to czego wartość tego warunku tak na prawdę dotyczy?

0

To zależy jak zbudowany jest ten program. Jeśli zawiera jakąś pętlę, która w kółko się kręci, możesz w pętli sprawdzać kbhit() i jeśli jest Esc to wyjść exitem.
W przeciwnym razie można np. czekać na klawisz w osobnym wątku.

0

W tym tajny_warunek chodziło mi o to że sam wybierasz kiedy chcesz wyjść z programu :>.

Np.

char c;
cin >> c;

if (c == 'a') { // jakiś tajny warunek == jeśli c jest równe a
    exit(0);
}

W twoim przypadku, sprawdzasz czy użytkownik nacisnął escape.

0
Azarien napisał(a):

To zależy jak zbudowany jest ten program. Jeśli zawiera jakąś pętlę, która w kółko się kręci, możesz w pętli sprawdzać kbhit() i jeśli jest Esc to wyjść exitem.
W przeciwnym razie można np. czekać na klawisz w osobnym wątku.

Budowa program jest banalna. Pytam o liczbe a, podaje ją i program ją wypisuje na ekranie. Celowo zrobiłem tak banalny, żeby przećwiczyć funkcje zamykające każdy program. Jesli jednak używam getch() w zapisie np while((znak!=getch()){}, to program mi zamyka dopiero po wyświetleniu liczby a,przy oczywisctym klawiszu esc. Przed chwila zrobiłem inaczej tzn. przy pomocy exit i jest lepiej, ale i tak trzeba najpierw wprowadzić np 1 lub jakąś liczbęjesli jest exit(1 lub jakaś liczba).

Próbowałem używać kbhit, ale było to samo tzn. komputer reagował na klawisz esc dopiero po wyświetleniu się wartosci liczby a. Od wczoraj zatem myślę jak to zrobić, żeby program kończył działąnie tak na początku jak i po wyświetleniu a. I nie wiem własnie.

0

Standard języka nie wspiera obsługi klawiatury. Jest "tylko" standardowe wejście/wyjście czyli strumienie znaków. To jak wciśnięcia klawiszy zostaną przetłumaczone na znaki zależy od systemu operacyjnego. Konsola to taki mini edytor tekstu - za pomocą klawiszy ustalamy teks jaki ma się pojawić na wejściu programu. To nie tylko dodawanie liter ale też ich kasowanie czy zmiana pozycji kursora itp. Kiedy użytkownik naciska klawisz ENTER dopiero wtedy ten wyedytowany tekst trafia na standardowe wejście programu w postaci strumienia znaków. Klawisz ESC nie ma przypisanej żadnej funkcji w tym edytorze tekstu jakim jest konsola stąd też nie wpływa w żaden sposób na to co trafi na standardowe wejście.

Tak więc aby móc reagować na klawisze klawiatury trzeba wyjść poza stand języka i użyć funkcji specyficznych dla danego systemu operacyjnego czy też użyć jakiejś innej zewnętrznej biblioteki.

Dla uproszczenia sprawy proponuję odejść od klawisza ESC i użyć innego sposobu na kończenie programu. Zakończenie może być wyzwalane np. podaniem przez użytkownika pustej linii (po prostu od razu wciśnie ENTER nie wpisując danych). Można też wykorzystać kombinacje klawiszy Ctrl+C która spowoduje zakończenie strumienia danych na wejściu (koniec danych na standardowym wejściu wykrywamy identycznie jak koniec pliku czytając fstream).

int a;
for (;;) {
    cout <<"wcisnij ctrl-c jesli przerywamy program"<<endl;
    cout <<"podaj a= "<<endl;
    if (!(cin >> a)) break; // próbujemy wczytać 'a', jeśli strumień się skończył to przerywamy
    cout << a;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1