Jakich technologi warto się uczyć !

0

Witam, jestem nowym użytkownikiem, choć czytam forum od kilku tygodni. Uczę sie programować w JaveSE i mam problem co potem.
Wiem już że chciałbym iść w stronę Springa i Hibernate. Jedyne czego nie wiem to jakiego frameworka użyć do widoku w Springu. Wiem że jest wiele takich frameworków, ale trudno mi jest wybrać taki który będzie odpowiadał za widok i będzie się w stanie porozumieć z springiem. Najważniejszą kwestią jest łatwość nauczenie się takiego frameworka.

Czekam na propozycje.

0

Najlepiej ze Springiem będzie porozumiewać się pewnie Spring MVC.

No chyba, że przez "framework do widoków" rozumiesz język szablonów, to inna sprawa. Pewnie nie zauważysz dużej różnicy między nimi, więc możesz zostać przy standardowym JSTL.

0

Nie wiem czy ja to dobrze rozumie, ale mi chodzi o jakąś alternatywę jsp; Co przy pomocy którego będę mógł zbudować storne www

1

Nie, nie chodzi ci o alternatywę JSP tylko JSTL. Możesz wybrać cokolwiek, wszystkie są podobne i maja zbliżone możliwości.

1

Vaadin.

0

/a jest jakiś framework do budowania UI używa HTML5 i CSS3

0

JSTL - te znaczniki co masz domyślnie ze Springiem MVC. One służą do tworzenia HTML. Do CSS możesz sobie zaprzęgnąć Bootstrapa.

1

jeśli chcesz stricte html i css to najlepiej do tego jakis framework JS typu angular albo proste jquery i spring z serwisami RESTowymi

0

Nie wiem ja tego nie moge pojąć :/

0

A powiedzcie mi jeśli chciałbym zrobić frontend angular(html) + bootstrap(css) czyli strone www a backend w springu + ORM
to po pierwsze jak to połączyć, jakiś tutorial. I jeszcze jedno pytanie jak zrobić strone panelu administratora ?

0

Wystawiasz REST API, poczytaj sobie o tym w google. Możesz do tego użyć Spring MVC, alternatywnie JAX-RS (Jersey).

0

A czy tym angularem da sie zbudować wizualna strone backendu ?

0

ten wykrzyknik w temacie juz delikatnie sugeruje typ pytajacego :) no ale zlosliwosci na bok
@poulch wez sie tej javy najpierw porzadnie naucz, napisz pare programikow, dzieki temu potem bedziesz sie mniej meczyl z zewnetrznymi frameworkami

0

@katelx nie wiem co to za dygresja ?? Ja nie mowie ze jestem ekspertem dopiero zaczynam programować w javie(patrz uczę się javy) A pytanie rzuciłem ponieważ bardzo mnie nurtował jaki frameworka

0

no nie gniewaj sie, po prostu dawanie wykrzyknikow tam gdzie nie trzeba zawsze kojarzy mi sie z pewna doza szalenstwa ;)
tak jak napisalam, zajmij sie ta javaSE na serio, napisz pare rzeczy, nauka frameworkow 'na sucho' jest malo produktywna

0

:) A czy nie lepiej po jave se isc w androida ?

0

Naucz się javy - potem pytaj co dalej.

0

Vaadin <3

14
poulch napisał(a):

:) A czy nie lepiej po jave se isc w androida ?

"- Drogi panie Kiciu-Dziwaku - zaczęła raczej nieśmiało, ponieważ nie wiedziała, czy
forma ta przypadnie Kotu do gustu.(Kot uśmiechnął się jeszcze szerzej. Widzę, że
mu się spodobało” - pomyślała Alicja). - Czy nie mógłby pan mnie poinformować,
którędy powinnam pójść? - mówiła dalej.

  • To zależy w dużej mierze od tego, dokąd pragnęłabyś zajść - odparł Kot-Dziwak.
  • Właściwie wszystko mi jedno.
  • W takim razie również wszystko jedno, którędy pójdziesz.
  • Chciałabym tylko dostać się dokądś - dodała Alicja w formie wyjaśnienia
  • Ach, na pewno tam się dostaniesz, jeśli tylko będziesz szła dość długo."
    ;-)
0

Widzę, że sporo osób poleca Vaadin do aplikacji webowych. @Koziołek mógłbyś się ustosunkować ? Pamiętam, że popełniłeś na swoim blogu wpis na ten temat, o ile pamiętam nie był tak pochlebny ^^
Edit: Dla ułatwienia - http://koziolekweb.pl/2011/02/02/vaadin-a-spring-web-mvc/
Chyba, że wpis już się zdezaktualizował ?

1

To już mocno nieaktualne, bo oba zespoły, zarówno Vaadin jak i Springa, napracowały się i obecnie można mieć gotowca z całym springowym mechanizmem DI oraz dodatkami w stylu Spring Data czy Security. Nie miałem jeszcze czasu na dokładniejszą zabawę tą integracją, bo nie było odpowiedniego projektu, ale ludzie sobie chwalą.

0

Potrafi ktoś wskazać tutorial gdzie pokazano jak połączyć webaplikacje w vaadinie z backendem w zwykłej Javie? Np. Backendem po UDP dostaje napis a webaplikacje go wyświetla jako label. Szukam takiego przykładu już długo i nic

0

Mija się to z celem, bo Vaadin to cały zestaw, czyli java kompilowana do JS, client-server engine i leżące pod tym GWT. Jeżeli klikasz na przycisk to należy w listenerze dodać odpowiednie wywołanie klienta dla serwisu zdalnego np. po UDP, ale to nadal idzie przez wszystkie warstwy aplikacji i nie różni się niczym od korzystania z zewnętrznego API z poziomu aplikacji serwerowej.

0

W takim razie rozumiem, że przypadek w którym serwer ma w cache'u dane różnych klientów, które sobie uaktualnia w oparciu o komunikację z modułami gprs po udp i po zalogowaniu sie klienta wyświetla mu aktualne dane (uaktualniane np. w sytuacji gdy modul gprs podesle nowe dane) można (należałoby) napisać przy pomocy samego vaadina ? Z tego co czytałem to vaadin ma sesje dla każdego klienta i jak taka sesja zginie/skonczy sie to dane pewnie giną jak np. w tej sytuacji zrobić by klient mógł korzystać z tego cache'u ? (chcialbym zminimalizowac zabawe z baza danych). Spotkales się może z jakimś podobnym przypadkiem o jakim piszę ?

0

Aplikacja Vaadin powinna być tylko GUIem dla osobnej aplikacji(serwisu), który ma dostęp do cache. Logując się do aplikacji Vaadin podaję swój identyfikator z cache i wysyłam ten identyfikator do osobnej aplikacji, która odsyła mi dane z cache.

0

Dzieki za odpowiedzi, wiesz może jeszcze na koniec czy vaadin posiada jakieś mechanizmy pozwalające na taką komunikację z moim serwerem czy należy w nim użyć np. Socket z java.net.*; ?

0
Zimny Szczur napisał(a):

Dzieki za odpowiedzi, wiesz może jeszcze na koniec czy vaadin posiada jakieś mechanizmy pozwalające na taką komunikację z moim serwerem czy należy w nim użyć np. Socket z java.net.*; ?

Czy moze moj serwer powinen wystawiac jakis interface a'la rest/soap?

0

Backendem mojego serwisu ofc;)

0

https://vaadin.com/wiki/-/wiki/Main/MVC+Basics+in+Vaadin
Jednym słowem Vaadin to kompletny framework i nie potrzebuje osobnego API do komunikacji z backendem, ale jeżeli chcesz to oczywiście możesz wystawić REST API i z niego korzystać, szczególnie jeżeli masz w planach stworzenie dodatkowo aplikacji destkopowej/mobilnej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1