Nauka Javy dla początkującego. Pytania odnośnie sposobu nauki. Książka/Kurs/...

0

Witam !
Szukam osób dobrze znających się na języku Java, które mogły by w znacznym stopniu naprowadzić/podzielić się swymi informacjami.

Otóż po pierwsze szukam "sposób" jak nauczyć się Javy. Senk w tym, iż lubie czytać książki lecz w większości z nich nie ma zadań, które tzw. "ukoronowują" nauke czyli nic innego jak zastosowanie praktyczne. Tak, mógł bym wymyślić przykład zastosowania danej lekcji w aplikacji ale nie wszystko "da rade". Z kolei kursy posiadają owe "zadania" lecz z przebiegu jednej sekcji znam tylko podstawy podstaw tego co powinienem wiedzieć by mówić, iż "programuje". Co z tego, iż stworze prosty kalkulator jeżeli ten sam kalkulator będzie tylko dodawał. Nasuwa się trzecia możliwość odnośnie nauk wideo. Co do ostatniej opcji nie posiadam zdania.

Licze na porady osób znających i zwalczających ten problem na początku swojej kariery programistycznej.
Jeszcze jedne powtórzenie :

  1. Zależy mi by w owym kompedium miały miejsce ćwiczenia.
  2. Zapewniała dużą "dawke" wiedzy
  3. Mógł (Była to forma stała) w razie potrzeby zajżeć do niej i zagłębnąć informacji.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

2

Head First Java może, cała książka jest oparta na przykładach i ćwiczeniach.

  1. Mógł (Była to forma stała) w razie potrzeby zajżeć do niej i zagłębnąć informacji.

Tego akurat ta książka nie spełnia, ale od takiego zaglądania są już raczej w późniejszej fazie nauki dokumentacje.

1

Przerób sobie ten tutorial:

Jak dla mnie kursy są zbyt... suabe, lepiej samemu coś tam wymyślić :)

2

Miesiąc temu zacząłem uczyć się Javy, więc mogę się podzielić co mi najbardziej podeszło/co u mnie działa:

  1. Head First Java - pierwsze kilka rodziałów i pierwsze załapanie co to są obiekty. Bardzo mi nie podeszła setka historyjek o tym dlaczego żyrafa nie zmieści się do szklanki (metafora zapisanie double do inta) itd.
  2. thenewboston - https://www.thenewboston.com/videos.php?cat=31 tutorial po angielsku zaczynający od samych podstaw (np. pętla for). Zabawne maksymalnie 10 minutowe filmiki. Z nich najwięcej zrozumiałem. Tu mała uwaga: uczy kilku złych rzeczy np. nazwy klas nazywa z małej litery.
  3. Java Podstawy IX - dalsza nauka i ewentualne doczytanie np. o obsłudze wyjątków - znacznie łatwiejsza do czytania niż Thinking in Java (moim zdaniem oczywiście).
  4. Dokumentacja Javy - https://docs.oracle.com/javase/8/docs/api/index.html - nie wymaga komentarza.

Co do ćwiczeń - sądzę, że najwięcej uczysz się pisząc jakiś program. (Na necie są listy "150 java program ideas". Ja sobie wymyśliłem grę w Monopoly.) Uczysz się kawałka języka i próbujesz skleić z tego coś co nie jest dla ciebie trywialne. W międzyczasie uczysz się dalej i okazuje się, że można to zrobić łatwiej, natrafiasz na dziwne błędy, uczysz się je rozwiązywać. Na koniec wrzucasz swój program(ik) na forum i pytasz czy coś można w nim poprawić i uczysz się co nie tak poszło. Ćwiczenia i przepisywanie tutoriali nie są dla mnie tak intersujące jak coś na co sam wpadłem i napisałem.

Drugi akapit jest moim streszczeniem wypowiedzi tego programisty - gorąco polecam -

Done it's better than perfect - więc poczytaj co ci tu napiszą i do roboty :D

0

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i czekam na kolejne z taką samą a nawet większą dawką informacji.

Wizzie - 1. postaram zajrzeć do owej pozycji "Head First Java" i i uwzględnić punkt 3.

Niezdecydowany - 1. Bardzo Jestem wdzięczny za polecony tutorial, tym bardziej, iż twórcą jest Oracle, który jest jedną z szeroko rozbudowanych obsług zarządzających dużą ilością baz danych oraz sztabu programistów.
2. Drugi link średnio przypadł mi do gustu.

Komedor - Z wszystkich dotychczas udzielonych odpowiedzi na mój wątek ta dostarczyła mi najwięcej informacji.

  1. Książka - t.j. Wizzie(1)
  2. Kurs wideo bardzo ciekawy w wolnym czasie postaram zajrzeć do niego.
  3. Książka "Java. Podstawy IX". Owa księga znajdowała swe miejsce na mojej liście lecz nie posiadała ćwiczeń tylko dużą ilość listingów, lecz nadal jest w "domyśle".
  4. Czyt. Niezdecydowany(1)
    Odnośnie filmu - bardzo przydatny.
2

Nie korzystałem ale ponoć bardzo dobra książka na start dla totalnego laika:
Java. Przewodnik dla początkujących - Herbert Schildt

Z tutoriali polecę tego gościa:
https://www.udemy.com/u/johnpurcell/
lub tutaj https://www.caveofprogramming.com/categories/java-video/index.html

ewentualnie po polsku Corax The Tutor:

lista projektów: http://www.reddit.com/r/learnprogramming/comments/2a9ygh/1000_beginner_programming_projects_xpost/

0

Znów dziękuje za nową wiedze. Tym razem odpowiedział H1ghlander za co bardzo dziękuje i otwieram się na kolejne wypowiedzi. A odnośnie H1ghlander mam parę słów. Nie wiem czemu ale Książka Shildta nie przemawia do mnie ale i tak dziękuje za zaproponowaną pozycje. Odnośnie linków bardzo jestem wdzięczy jeden z nich już wcześniej miałem na uwadze. Lecz także i inny z nich bardzo mię zaciekawił ten z tematyką, wybacz, iż wypowiem się tak nie aspektalnie a dokładniej ten z frazą "1000+". Więc tak w szczególności dziękuje właśnie za ten link, który wywołał w mnie nowy pomysł.

A teraz parę słów do wszystkich, którzy mię naprowadzili w tym poście. Podjąłem decyzje odnośnie sposobu i źródeł nauki, a postanowiłem :

  1. Zakupić książkę - Java. Podstawy Wydanie IX
  2. oraz stworzyć ideę "150 programer idee"
  3. Trzeci punkt jest zbędny ale dodam, wszystkie owe linki w tym poście dały wiele do myślenia i mówię, iż w trakcie tworzenia pkt. 2 będę wspomagał się owymi źródłami w celu osiągnięcia celu.

Jeszcze raz dziękuje i czekam na kolejnych rozmówców.

3

Mi swojego czasu w nauce javy bardzo pomogły książki "Head First Design Patterns" i "Java. Efektywne programowanie". Szczególnie przydatne gdy już w miarę płynnie poruszasz się w javie i wiesz że twoje rozwiązania dalekie są od ładnych.

2

Java Podstawy -> Java Techniki Zaawansowane -> tutoriale ze strony Oracla o JavieFX (by budować nowoczesne aplikacje desktopowe).

Najlepszy stos imo jeśli chodzi o Jave. Lepiej by było gdybyś poświęcił miesiąc na C++, a potem rzucił się na w/w pozycje. Wszystko jest w nich poruszane, bardzo ładnie omówione generyki, refleksje, proxy i podstawy programowania wielowątkowego (ForkJoin,Future,Callable). Razem obie książki mają chyba ~1600 stron, odjąć tematy o Swingu, którego wypadałoby, żebyś tylko liznął i masz do ogarnięcia jakieś ~1000-1100 stron.

PS. Napisałem, że warto znać C++ bo autor w wielu miejscach omawia róznice między nim a Javą. Książki bardzo dobrze przetłumaczone, przynajmniej ja nie miałem zastrzeżen.

0

W pierw ponaglę podziękowanie za dodaną treść, która a raczej każda z jakiegoś względu mi pomoże w nauce.

Odnośnie wypowiedzi Tancerd - Odnośnie książki "Java, Rusz głowo" już wyraziłem wcześniej swą opinie. Druga pozycja jest bardzo ciekawa jak na duże uproszczenie dla bardzo początkujących, a ja szukam pozycji bardziej wyrafinowanych i dużą dawko wiedzy, ale i tak dzięki bo ciekawa pozycja dla kolegów nie umiejących zacząć z pewnością ją polecę.

Miszasty93 - Strona Oracle - też wcześniej wyraziłem o niej pogląd. Ciekawe zdanie napisałeś odnośnie C++, mówiące a raczej przekazującej kontekst "warto zobaczyć", w dwóch słowach. Ależ czym że jest Java, połączeniem C++ i SmallTalk'a, gdyż nad jego stworzeniem pracował sztab programistów od wyżej wymienionych programów nawet patrząc na kod można zobaczyć elementy z w.w. pozycji IDE. Dokończając wypowiedz powiem, iż C++ już ukończyłem a raczej podstawy, lecz odnośnie SmallTalk'a są to podstawy podstaw. Jeszcze raz dzięki wszystkim rozmówcom i czekam na kolejną dawkę wiedzy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1