IntelliJ nie pozwala stworzyć klasy javovej

0

Witam, mam dziwny problem. Stworzyłam w IntelliJ IDEA projekt mavenowy na podstawie archetypu maven-archetype-webapp. Wygenerowało mi taką strukturę

Project_Name
|
|--src
| |--main
| |--resource
| |--webapp
| |--WEB-INF
| | |--web.xml
| |--index.jsp
|--pom.xml

Problem polega na tym, że nigdie nie mogę stworzyć klasy javovej. Tylko w resource mogę stworzyć servlet który nie jest rozpoznawany jak zwykły plik txt, bo nie pokazuje mi w tym pliku żadnych błędów np. brak importów, że dałem spację w środku nazwy funkcji itp.

0

Pod src dorób katalog main, w nim java, a pod nim paczki i pliki .java. Lub coś w ten deseń.

0

W strukturze którą napisałem był mały błąd, katalog main został wygenerowany. Jednak jeśli stworzę w nim katalog java to dalej jak dam na nim alt+insert i pojawi się menu new to nie mam do wyboru opcji Java Class, a jak dam *File * i zapisze z końcówką .java to i tak nie traktuje go jako plik javovy

0

A jeśli odpalisz np mvn compile to Maven skompiluje ten plik?
Zawsze możesz kliknąć na folder java prawym przyciskiem i wybrać Mark Directory As -> Sources Root, ale katalogi powinny wynikać z konfiguracji Mavenowej.

IntelliJ przy imporcie projektu chyba powinien dawać opcję o nazwie typu "generate sources roots" która to sama by ci wygenerowała potrzebne katalogi i oznaczyła je jako katalogi ze źródłami.

0

Nigdzie nie widzę takiej opcji do zaznaczenia tylko przy podawaniu nazwy projektu jest takie pole Content root, które jest automatycznie uzupełniane i wygląda to mniej więcej tak:
Content root: /home/eri/projects/mojprojektjee

Posiadam najnowszą wersję IntelliJ IDEA 14 Ultimate

EDIT:
Już działa, jak dałam mvn compile to skompilowało plik i teraz już go czyta w IntelliJ jako plik javovy. Tylko mnie zastanawia dlaczego nie ma tej opcji "generate sources roots" i niegeneruje katalogu java?

0

Zmieniasz płeć z postu na post :P

Dawno nie rzeźbiłem w projektach Mavenowych, ale w IntelliJu do Mavena była osobna zakładka/ toolbar/ whatever i tam było parę przycisków do obsługiwania Mavena.

Na pewno w oknie Project po kliknięciu na folder prawym przyciskiem myszki nie masz Mark Directory As? To byłoby dziwne.

0

Jak możesz to wstaw screen'a project structure Twojego projektu.
Tak jak napiał @Wibowit prawy przycisk na folderze java i Mark Directory As -> Sources Root i powinno działać :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1