Witam serdecznie ! !
Klikając w button, który znajduje się w wysuwanym menu z lewej strony, otwieram nową Activity. W niej w pętli chcę dodawać obrazki do ScrollView konkretnie do LinearLayout. Kod, który napisałem działa gdy stworzę nowy projekt, ale gdy przenoszę się do Activity przez button z innego Activity, wywala się w layout.addView. Kod jest prosty:
Błąd:
ActivityThread.performLaunchActivity(ActivityThread$ActivityClientRecord, Intent)

public class MainBoard extends Activity{
	
	@Override
	protected void onCreate(Bundle bundle) {
		super.onCreate(bundle);
		setContentView(R.layout.main_board);
		
		LinearLayout layout = (LinearLayout)findViewById(R.id.LinearLayout1);
		for(int x=0;x<3;x++) {
	        ImageView image = new ImageView(MainBoard.this);
	        image.setBackgroundResource(R.drawable.ic_launcher);
	        layout.addView(image);
	    }
	}

}

Gdy tworzę obiekt ImageView podaję mu aktualne Activity, w którym się znajduje. Co robię źle? ?

Mam też drugie pytanie. Gdy image dodają się w pętli do LinearLayoutu, a jego orientation jest ustawiona na horizontal, to układają się jeden pod drugim. Kiedy zmienię orientation na vertical, ustawiają się obok siebie, ale w jednej linii i nie przeskakują do następnej. Zależałoby Mi na takim rozwiązaniu, aby image ustawiały się jeden obok drugiego, a gdy już brakuje miejsca, przeskakiwały do kolejnej linii. Jak to zrobić? ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc NieZnasz !