Fragmenty i activity

0

Cześć!
Czytam sobie różne artykuły, oglądam filmiki na YT odnośnie fragmentów i nadal nie wiem jak ma wyglądać prawidłowa architektura aplikacji. Bo wiadomo, używanie fragmentów jest wydajniejsze, więc to znaczy, że powinienem mieć tylko MainActivity i same fragmenty ? Może macie jakieś fajne materiały odnośnie tego tematu. Pozdro

1

Nie ma czegoś takiego jak jedna prawidłowa architektura. Możesz mieć aplikacje, która składa się z samych aktywności, może być jedna aktywność + wiele fragmentów czy nawet jedna aktywność z samymi widokami (bez użycia fragmentów).

Pytanie co chcesz zbudować?

0

Chodzi mi o zbudowanie aplikacji typu social media np instagram. W tym przypadku co byś proponował ?

1

Też napisz w jakim celu chcesz napisać aplikację, czy dla siebie, na studia, jako biznes? czy może dostać pracę jako android dev.

Jakbyś chciał szukać pracy jako android dev to wypadałoby znać fragmenty :)

0
Spwrtt napisał(a):

Cześć!
Czytam sobie różne artykuły, oglądam filmiki na YT odnośnie fragmentów i nadal nie wiem jak ma wyglądać prawidłowa architektura aplikacji. Bo wiadomo, używanie fragmentów jest wydajniejsze, więc to znaczy, że powinienem mieć tylko MainActivity i same fragmenty ? Może macie jakieś fajne materiały odnośnie tego tematu. Pozdro

Ile ludzi tyle pomysłów. Ja duże aplikację dzielę na funkcjonalności, kalendarz, wiadomości, ToDos i z tego mam 3 aktywności a wszystko co się tam dalej dzieje to fragmenty. Mamy wtedy rzeczy specyficzne dla danej funkcjonalności w jednym miejscu.
W mniejszych aplikacjach mamy jedną/dwie aktywności i fragmenty, ale chyba tylko dlatego, że wszyscy się przyzwyczaili do korzystania właśnie z nich. Jedną apkę mamy na samych aktywnościach i też działa. :D

0

@BeYourself20: Czyli np jesli robie sobię aplikacje typu social media, to powinienem zrobić to np tak: AuthActivity i w tym dwa fragmenty czyli login i signup i drugie activity - MainActivity a w nim fragmenty typu: profil, home, itd. Jak myslisz dobra koncepcja ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1