aplet do ściągania plików [dodawanie linków gdy aplet jest uruchomiony]

0

Witam

Na samym początku wspomnę że szukałem w necie rozwiązania, ale nie znalazłem (może kulawo szukanie mi wychodzi).
Pokrótce opiszę idee działania apletu:

Są umieszczone linki na jakiejś stronie www i po kliknięciu w link ma mi się uruchamiać aplet dzięki któremu mam ten plik ściągać. Podczas gdy pierwszy link jest w trakcie ściągania klikam na drugi i wtedy ten drugi kliknięty link ma mi nie odpalać nowego apletu, tylko dodawać się do tabeli ściągania apletu który już jest uruchomiony. Tak samo z linkiem trzecim i n-tym.

Próbuję rozwiązać ten problem, ale nie mam na razie żadnego pomysłu jak. Szukam w necie wskazówek, przykładów itd, ale nic nie znajduje.

Proszę zatem o pomoc na tym forum :-)

0

Nie umiesz kolejki użyć?

0

@Kerai, to chyba nie jest takie zupełnie proste. Pierwsze pytanie, jak uruchomić aplet kliknięciem w link wskazującym np. na plik typu avi.
@autor, musi być tak zorganizowane jak piszesz? Prościej by było gdyby linki do plików (przyciski) wyświetlał aplet.

0
Kerai napisał(a)

Nie umiesz kolejki użyć?

No wychodzi że nie :). Jakiś przykład?

0
bo napisał(a)

@Kerai, to chyba nie jest takie zupełnie proste. Pierwsze pytanie, jak uruchomić aplet kliknięciem w link wskazującym np. na plik typu avi.
@autor, musi być tak zorganizowane jak piszesz? Prościej by było gdyby linki do plików (przyciski) wyświetlał aplet.

Jakby tylko była kwestia uruchomienia apletu i w nim wczytania plików do ściągnięcia, to raczej pytania bym nie zadawał :-).
Odnoście linka to można przecież go modyfikować aby wskazać że ma byc odpalony aplet - na przykład jakaś funkcja w javascript.
Nie wiem tylko jak to z apletami zrobić aby się nie duplikowały, tylko pliki wrzucały się do jednego apletu, który je ściąga.

0

Rozumiesz, że wiesz jak uruchomić aplet po kliknięciu w link. Ja nie wiem, wiem jak z js wywołać metody działającego na stronie apletu (ten aplet może być niewidoczny). Jeżeli to drugie rozwiązanie Ci odpowiada, to sposób Keraia działa (mogę napisać więcej szczegółów). Jeśli nie, to naucz mnie uruchamiać aplet, którego nie ma na stronie.

0
bo napisał(a)

Rozumiesz, że wiesz jak uruchomić aplet po kliknięciu w link. Ja nie wiem, wiem jak z js wywołać metody działającego na stronie apletu (ten aplet może być niewidoczny). Jeżeli to drugie rozwiązanie Ci odpowiada, to sposób Keraia działa (mogę napisać więcej szczegółów). Jeśli nie, to naucz mnie uruchamiać aplet, którego nie ma na stronie.

To poproszę o szczegóły tej metody :).
Na razie zrobiłem tak że wywołuje aplet, aplet sprawdza czy inny jest uruchomiony, jeżeli nie to uruchamia się aplikacja, jeżeli tak to informacja o pliku dodawanym jest zapisywana w pliku i aplet ma od razu "System.exit(0)". Ten pierwszy działający aplet sprawdza non stop ten plik i jeżeli jest jakiś link to wtedy dodaje do kolejki i zeruje plik.
Wiem że to jest metoda pewnie od d... strony, jednak działa na razie.
Jeżeli Twój sposób będzie lepszy, a jak mówisz wiesz jak w js wywołać metody działającego apletu to wtedy sądzę że sytuację mam rozwiązaną.

0
  1. Umieszczenie (niewidocznego) apletu na stronie
<applet code="DupaNieAplet" id="myApplet" height=0 width=0>
</applet>
  1. Wywołanie metody apletu
document.getElementById("myApplet").someMethod(...);
0
bo napisał(a)
  1. Umieszczenie (niewidocznego) apletu na stronie
<applet code="DupaNieAplet" id="myApplet" height=0 width=0>
</applet>
  1. Wywołanie metody apletu
document.getElementById("myApplet").someMethod(...);

Dzięki, przetestuje później i dam znać :-)

0

Witam

Odnośnie mojego problemu to rozwiązałem to całkiem inaczej. Wykorzystałem kopiowanie do pamięci i tak w aplecie dodałem klasę "Clipboard", a w skryptach javascript napisałem funkcję do dodawania linku do pamięci (wykorzystując bibliotekę zeroclipboard.js).
Teraz mam tak że aplet jest na stronie, a pod nim są pliki do ściągnięcia :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1