Aplikacja sieciowa

0

Tworzę aplikację serwera, do której docelowo ma mieć dostęp kilka aplikacji na innych komputerach.
Mój problem dotyczy tego, iż nie wiem jak zdefiniować Socket, aby z zewnętrznego (innego) komputera można było połączyć się z aplikacją serwera.

Przykładowo, zdefiniowanie Socketa w aplikacji Klienta w następujący sposób:

Socket connecting = new Socket("localhost", 8189);

działa tylko i wyłącznie wtedy, gdy aplikacja serwera jest uruchomiona na tym samym komputerze.

Jeżeli zrobię to w ten sposób:

Socket connecting = new Socket("ADRES IP", 8189);

to niestety nie zadziała to nigdy - nawet wtedy gdy aplikacja klienta i serwera są na tym samym komputerze.

Co należy poprawić?

0

Co znaczy "nie zadziała nigdy" ? Przecież właśnie tak się to robi ;)

0

Sprawdzić czy oby nie zablokowany jest port 8189 na firewallu (np na routerze), jeżeli to nie to to proponował bym Stworzyć obiekt

InetAddress adres = InetAddress.getByName("ip");  
if(adres.isReachable(1000)) 
	System.out.println("działa"); 
else 
	System.out.println("nie działa");
0

To znaczy, że nawet aplikacja kliencka odpalona na tym samym komputerze nie może połączyć się z aplikacją serwera - sprawdzałem to w Eclipse. Skoro mówisz, że tak to się robi, to już nic nie rozumiem, co blokuje - firewall nic takiego nie odnotowuje.

0

Ja radze sprawdzić jednak czy ten adres jest dostępny. Może popełniłeś błąd przy wpisywaniu adresu IP i nie dostrzegłeś tego, czasem się tak zdarza

0
paweln1986 napisał(a)

Ja radze sprawdzić jednak czy ten adres jest dostępny. Może popełniłeś błąd przy wpisywaniu adresu IP i nie dostrzegłeś tego, czasem się tak zdarza

Sprawdzilem - niestety adres nie jest dostepny, co wiecej, jestem pewny, ze nie pomylilem sie przy przepisywaniu (zreszta skopiowane z whatismyip.com) ...

0

Ach... sprawa jest już chyba oczywista. Aplikacje testowałem na dynamicznym IP (DSL dialogu) i w ten sposób to raczej nie zadziała, prawda? Przykładowo dla sieci Hamachi już jest ok. Dziękuje za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1