Jak wświetlić gif'a w kompoencie JPanel ??

0

Witam...

Mam problem z wyświetleniem gifa w komponencie JPanel. Jest wiele przykładów, które pokazują jak wyświelić gifa, ale kompletnie nie umiem ich przenieść na mój program....

Czy ktoś mógłby łopatologicznie wytłumaczyć / napisać jak to zrobić??

Z góry dzięki...
Pozdrawiam Bodek :))

0

Używasz do tego klasy ImageIcon, w jej konstruktorze podajesz adres url lub ścieżkę do resources. Następnie obiekt ImageIcon musisz dodać do JLabelu, przekazując przez konstruktor lub metodę setIcon. No i chyba jak wyświetlić JLabel na panelu to już wiesz.

0

Dzięki :))) Działa :))))))

Pozdrawiam :))

0

@postronny napisał

przekazując przez konstruktor lub metodę setIcon
Lepiej przez konstruktor, konstruktor dopuszcza null, zatem program się nie wywali gdy nie znajdzie gifa (bo np. został usunięty). Metoda setIcon(..) wymaga by argument nie był nullem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1