Aplikacje mobilne - funkcje systemowe

0

Witam! Wczoraj rozpoczęłem moją przygodę z javą i aplikacjami na telefon. Zainstalowałem JDK oraz NetBeansa. Jako że mam spore doświadczenie w C++, Java wydała mi się dość intuicyjna i szybko załapałem jak pisać proste programy (właściwie klasy) konsolowe. Po kilku godzinach zabaw z językiem chciałem napisać aplikację na telefon (Nokia). Stworzyłem projekt aplikacji mobilnej i zaczęłem doświadczalnie obserwować jak to działa i po kolejnych kilku godzinach napisałem prosty program zabezpieczony hasłem z menu i wyświetlaniem zdjęć. Ponieważ średnio interesuje mnie takie banalne zabawy w układanie klocków (tworzenie menu itp), a bardziej chiałbym iść w stronę dodawania nowych ciekawych funkcji w telefonie,

i tu pojawia się moje pytanie:
W jaki sposób dostać się do funkcji telefonów typu: wysyłanie smsów, dzwonienie, ukrywanie okna aplikacji tak, żeby działała w tle (chciałbym zacząć zabawy od czegoś w stylu budzika), odczyt plików znajdujących się na telefonie, rysowanie na ekranie (proste gry)?

oraz
Gdzie szukać informacji na ten temat?

0

To zależy od telefonu. O ile do SMSa można dobrać się stosunkowo prosto: http://www.java-tips.org/java-me-tips/midp/sending-receiving-sms-on-j2me-device-3.html to z np. uruchomieniem w tle dużo zależy od tego co umożliwia producent.

0

Z tego co pamiętam, to display.setCurrent(null) powinno ukryć aplikację w tle, a midlet.platformRequest("tel:500123456") wykonać połączenie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1