własny komponent z JFrame

0

Cześć,

Jestem początkującym programistą javy. Mam aplikację GUI i chciałbym stworzyć własny komponent z jakby innej aplikacji JFrame.Ta druga to arkusz kalkulacyjny,który chciałbym umieścić w aplikacji GUI,aby cały czas był widoczny jak np.jakiś button.Zarówno GUI jak i arkusz są zbudowane jako extends JFrame i dodanie nie jest możliwe. Próbowałem arkusz dodać jako JPanel ale GUI rozjeżdza się. Proszę o pomoc.

0

Próbowałeś stworzyć klasę wewnętrzną i w niej dziedziczyć po cudzym JFrame? Taka klasa ma dostęp do wszystkich pól swojej klasy zewnętrznej i jednocześnie dostęp do większości elementów tej po której dziedziczy.

0

Nie probowałem,ale nie o to mi chodzi. Chciałbym z tego zrobic normalny komponent jak np. przycisk by móc go dodawac bez problemu jaki inne komponenty wbudowane do panelu. Czyli np. add.panel(plansza).
Tu jest błąd bo nie można dodać Frame do Panelu.Próbowałem narysować funkcją paintComponent(Graphics g) i też nic. Jeśli jesteś zainteresowany mogę przesłąc kod i zobaczysz o co dokładnie chodzi.

0
vito86 napisał(a)

Cześć,

Jestem początkującym programistą javy. Mam aplikację GUI i chciałbym stworzyć własny komponent z jakby innej aplikacji JFrame.Ta druga to arkusz kalkulacyjny,który chciałbym umieścić w aplikacji GUI,aby cały czas był widoczny jak np.jakiś button.Zarówno GUI jak i arkusz są zbudowane jako extends JFrame i dodanie nie jest możliwe. Próbowałem arkusz dodać jako JPanel ale GUI rozjeżdza się. Proszę o pomoc.
Odnosnie tego rozjezdzania sie, to nie jest po prostu kwestia Layoutu? W sumie nie wiem czy Cie dorbrze zrozumialem.

0

to nie jest kwestia layoutu.zmniejszam tabele i dalej sie rozjezdza,tzn.nie widac nic oprocz polowy mojej tabeli. reszta poprzedniego panelu znika.

0

zmienilem JFrame na JInternalFrame i wstawia komponent ale zamyka go w malym prostokacie jak np.przycisk.Poza tym okienka tekstowe znikły

0

Możesz jeszcze dość łatwo "przeszczepić" contentPane z tamtego okna do swojego np. this.setContentPane(obcy.getContentPane()). To działa całkiem dobrze dla takich obiektów jak aplety (taka technika jest w przykładach od Suna), więc z powinno również działać dla ramek. Pakowanie ramki do ramki nie działa dobrze ponieważ JFrame nie jest obiektem lekkim.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1