JOptionPane.showMessageDialog

0

Witam, napisałem taki prosty programik, który pokazuje tablicę ascii.
Teraz chciał bym dodać troszkę kodu, który zrobił by to samo, ale w wyskakującym okienku, jak np JOptionPane.showMessageDialog. Może ktoś mi coś poradzić?

package prog1_5;
import javax.swing.*;

public class Prog1_5_Main {


    public static void main(String[] args) {

        int licz=0;
       // String cala_tablica, temp;

        for (int j=0; j<256; j++){
            System.out.print(j+"="+(char)j+" ");
            licz++;

            if (licz>15) {
                System.out.println("\n");
                licz=0;
                
            }
        }
        
    }

}
0

Ktoś pewno poradzi jak tu zajrzy. Na razie czego chcesz konkretnie?

0

Czego chce konkretnie?
Tak jak napisałem. Chce żeby tablica ascii została wypisana w wyskakującym oknie, które można uzyskać (okno) za pomocą JOptionPane.showMessageDialog

0

OK. To zamiast przez String.out dopisuj kolejne znaki do obiektu String i jak wywołujesz JOptionPane.showMessageDialog to jako parent jest null jako wiadomość string ze znakami.

ps. dzielenie linii za pomocą \r\n lub \r

0

Ok,
Czyli coś w stylu:

String[] tab = new String[];
for (int j=0; j<256; j++){
            tab=tab+char(j);
          }

JOptionPane.showMessageDialog(null, tab);

jakoś tak?

0

nie.

String tab = "";
for (int j=0; j<256; j++){
            tab=tab+char(j)+"\n";
          }

JOptionPane.showMessageDialog(null, tab);
0

dzięki, to działa. mała poprawka tylko:
(char)j
zamiast
char(j)
u mnie przynajmniej się nie kompilowało inaczej.
Jeszcze tylko taka sprawa, że wiele znaków się nie wyświetla, zamiast nich są jakieś krzaki. To kwestia jakiejś biblioteki???

0

Wiele znakow to sa znaki niewidoczne, spacjelne znaki jak \t, \r, \n, i wiele innych. Czcionka ktora jest ustawiona na tym okienku nie ma odpowiednich glifow (rysunkow dla poszczegolnych znakow) i dlatego dostajesz pewnie puste kwadraciki albo znaki zapytania.

0

public static void main(String args[])
{ int licz=0;
// String cala_tablica, temp;

   String tab = "";

for (int j=0; j<256; j++){
tab=tab+(char)j+" ";
}

JOptionPane.showMessageDialog(null, tab);

        }
    }

Działający

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1