JOptionPane i konewersja ResultSet

0

W mojej aplikacji napisałem okno komunikacyjne zawierające listę JComboBox z wynikami zapytań do bazy. Chciałem zastąpić je oknem typu JOptionPane tylko, że tam elementy listy przechowywane są w tablicy typu Object, dlatego musiałbym konwertować wyniki zapytań result typu ResultSet na Object[]. Nie wiem czy taka konwersja jest w ogóle możliwa, a przynajmniej nie wiem jak by to miało wyglądać, dlatego chciałem zapytać czy ktoś próbował kiedyś czegoś takiego, albo ma pomysł jak to zrobić?

0

Nie rozumiem co chcesz zrobić ale na pewno możesz rzutować w górę na Object :)
Przelec Twoj ResultSet i wrzuć elementy do Object tab[] i juz

0

Spróbuj użyć do wyświetlania ResultSet obiektu klasy JTable - bardziej się nadaje niż JOptionPane.

0

Sprecyzuje co dokładnie chce zrobić. Te okno dialogowe służy do logowania, łączy się z bazą i pobiera nazwy istniejących użytkowników, które wyświetla w liście JComboBox. Po wybraniu i zatwierdzeniu swojego wyboru przechodzimy do następnego okienka, w którym należy podać hasło. Mam to wszystko w JDialog i działa tak jak powinno, ale okno logowania chciałbym zrobić w JOptionPane z tym, że wynik zapytania do bazy (nazwy użytkowników) muszę zapisać w zmiennej tablicowej typu Object[]. W JDialog mam tak:

if(stat.execute("SELECT user FROM users"))
{
        result = stat.getResultSet();
					 
	while(result.next())
	{
	    	comboBox_2.addItem(result.getString(1));
	 }
}

W przypadku JOptionPane muszę przypisać result.getString(1) do tablicy Object[] i nie wiem jak to zrobić.

Z rzutowaniem jest tak, że nie ma problemu gdy rzutuje do zwykłego Object, np:

while(result.next())
{
     Object obj = (Object)result.getString(1);
}

Tylko, że w taki sposób dostanę tylko obj z ostatnim wpisem w tabeli.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1