String args[] a kodowanie

0

Witam,
mam problem związany z kodowaniem argumentów, przekazywanych do programu.
przy kompilacji dołączam -encoding "UTF-8"
jednak po wydrukowaniu argumentu w miejsce polskich liter pojawiają się '?'
próbowałem już przekształcać przy pomocy new String(args[0].getBytes(kodowanie), "UTF-8");
gdzie kodowanie to kodowanie w konsoli (wg System.getProperties() jest to MacCentralEurope, jednak probowalem tez używać UTF-8 Unicode i UnicodeLittle) nic więcej nie przychodzi mi do glowy.
moze jakies streamowanie na zmienną?
oczywiście kod

String s = new String("Ł".getBytes(), "UTF-8); 
System.out.print(s); 

drukuje piękne Ł ale to żadne odkrycie
bardzo bylbym wdzieczny za pomoc

0

A w jakim środowisku piszesz i kompilujesz bo ja napisałem taki prosty programik w eclipsie i argumenty zwraca bez problemu.

0

Kompilacja ze switchem -encding nie ma nic wspolnego z kodowaniem stringow w runtimie. Opisz co chcesz zrobic i co robisz i co nie dziala, to ktos bedzie w stanie pewnie pomoc. Poki co ja nie rozumiem zupelnie o co chodzi.

0

Co u ciebie wypluje taki kod ?

System.out.println(System.getProperty("sun.jnu.encoding"));

Jakiego systemu używasz ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1