najmniejszy element w liscie

0

czesc,
Jak znalezc najmniejszy element w liscie ?
pozdr

0

posortowac i wybrac pierwszy/ostatni

0

http://lmgtfy.com/?q=java+min+elelemt+in+list

zajebiste :-D
natomiast lubie sobie czasem popisać coś dla terningu.

LinkedList<Long> lista = new LinkedList<Long>();
		for(int i = 0; i < 10; i++){
			lista.add( Math.round(Math.random() * 100));
		}
		Iterator<Long> iter =lista.iterator();
		long min;
		if(iter.hasNext()){
			min = iter.next();
			long podr;
			while(iter.hasNext()){
				podr = iter.next();
				if(min > podr)
					min = podr;
			}
			System.out.println("\n Lista: " + lista);
			System.out.println("\n\n min=" + min);
		}else
			System.out.println("Lista jest pusta");

Pomysł z sortowaniem jest mocno chybiony.

0

Pomysł z sortowaniem jest jak najbardziej w porządku. To co sam zaproponowałeś to najwolniejsze wyszukiwanie liniowe, któremu zwyczajowo niektórzy dodają przyrostek "slow" (np. slowSearch). :d

Na LinkedList nie ma dużo lepszej alternatywy, ale posortowanie pozwala raz stracić trochę czasu, żeby potem dość szybko wyszukiwać - szczególnie jeżeli lista implementuje RandomAccess (np. ArrayList). Wtedy można zastosować wyszukiwanie binarne, a listę utrzymywać stale posortowaną przez dodawanie kolejnych elementów na właściwych pozycjach. Nawet jeżeli jest to goła LinkedList, to często wstawianie nie musi być szybkie. Natomiast wyciąganie najmniejszego i największego najszybsze z możliwych (tylko koszt dostępu).
Krótko mówiąc buduje się posortowaną listę od samego początku i cały czas można wyciągać minima i maksima najszybciej jak to możliwe (szybciej się już nie da).

0
Szczery napisał(a)

http://lmgtfy.com/?q=java+min+elelemt+in+list
Pierwszy wynik fajny :)

0

po prostu założyłem że lista jest cały czas w innym porządku niż według rosnących/malejących wartości i jest to lista a nie tablica dynamiczna. Dlatego powiedziałem że sortowanie to nie był nienajlepszy pomysł. I też nie twierdze że to co napisałem jest najbardziej optymalne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1