Problez servlet

0

Witam mam pytanie odnośnie servletów. Potrzebuję stworzyć servlet. Ale nie wiem jak się za to zabrać. Czy potrzebny jest do tego serwer tomcat czy może być uruchomione bezpośrednio z apacha jak np skrypt cgi. Może ktoś widział jakiś tutorial który by opisał to od podstaw? Znalazłem coś takiego http://4programmers.net/Java/Servlety Jednak nie udało mi się tego uruchomić.

0

Ja swój pierwszy servlet napisałem w NetBeans. Nie wiem dokładnie jak to zrobiłem, ale nie było jakoś trudno. Zapewne skorzystałem z jakiegoś tutka do NetBeans. No i pamiętam, że TomCat był jakoś automatycznie zainstalowany, wszystko jakoś działało po prostu :)

0

Potrzebny Ci będzie rzeczywiście kontener serwletów - nie ma co kombinować, polecam standardowego tomcata.

Środowisko programistyczne rzeczywiście sporo pomoże, NetBeans jest świetny, ma wbudowanego tomcata i tworzenie serwletu sprowadza się do wybrania opcji w stylu "New -> Servlet" z menu kontekstowego katalogu ze źródłami.

Zobaczysz, że tworzenie serwletów polega głównie na rozszerzaniu klasy HttpServlet i implementacji jednej z metod typu "doXXX()", najczęściej doGet() i/lub doPost().

Jeżeli jesteś zupełnie zielony, polecam książkę "Head First. Servlets and JSP". Właśnie wyszło drugie wydanie. Bardzo przystępna i prosta, jak to książki z tego cyklu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1