sprawdzenie czy dana metoda jest wywolywana

0

Powitac :)

w jaki sposob moge sprawdzic, czy dana metoda zostala wywolana i wyrzucic odpowiedni komunikat na ekran?

z gory dziekuje za pomoc

0
dendrolog_amator napisał(a)

Powitac :)

w jaki sposob moge sprawdzic, czy dana metoda zostala wywolana i wyrzucic odpowiedni komunikat na ekran?

z gory dziekuje za pomoc

Wstawic w ciale metody, chociażby:

System.out.println("costam");

0

no tak - to juz zrobilem ;-)

przepraszam za zle sformulowane pytanie - chodzilo mi raczej o cos takiego - czy istnieje jakas funkcja, ktora pozwala mi zrobic cos takiego:

if

method1.isCalled  print(bla)

else if

method2.isCalled  print(foo)

czyli - czy istnieje jakas funkcja nazwana tu isCalled, czy musze takowa sam napisac?

wybaczcie pseudokod, pisze na szybko z pociagu :p

0

nie w ten sposób. Tego typu operacje wykonuje się za pomocą programowania aspektowego. definiujesz tak zwaną "poradę", która jest opisywana mn. przez to gdzie wywoływany jest jej kod. Na przykład przed każdym wywołaniem określonej metody. Polecam lekturę AspectJ

0

rozumiem

dzieki za porade Koziolek ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1