Funkcja/metoda sprawdzająca czy w tablicy istnieje dana wartość.

0

Hejka, w Javie zaczynam się dopiero co bawić.
Szukam Funkcji/metody sprawdzającej czy w tablicy istnieje dana wartość(boolean). (Alternatywa dla funkcji isset z php).
Wiem że mogę to zrobić na około tworząc własną funkcje z wykorzystaniem foreach, no ale interesuje mnie coś 'wbudowanego' ;].
I jeśli możecie podajcie strony na których mogę mieć podaną listę funkcji i opis (coś jak http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ może być po angielsku), z góry dziękuje ;).

1

java.util.Set posiada metodę contains. Jeśli kolejność elementów w kolekcji nie jest ważna i elementy nie powtarzają się to użyj właśnie zbioru.

Javadoc dla JavySE 7: http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/ jak chcesz mieć Javadoc do innej wersji to zmień numerek w URLu.
Tutoriale do JavySE: http://docs.oracle.com/javase/tutorial/
Tutorial do JavyEE: http://docs.oracle.com/javaee/6/tutorial/doc/

Sporo przykładów w Javie: http://www.java2s.com/

Hint dla początkujących:
Zainteresuj się klasami java.util.Arrays i java.util.Collections - zawierają sporo statycznych metod, których nie dało się wrzucić do kolekcji z powodu kompatybilności wstecznej (dorzucenie funkcji do interfejsu zwykle powoduje, że implementacje niezależne się nie kompilują/ nie ładują).

Z przydatnych bibliotek można wymienić np:
Functional Java - http://functionaljava.org/
Google Guava - http://code.google.com/p/guava-libraries/

0

if (zmienna == null) ... ?

0
noone_logged_out napisał(a):

if (zmienna == null) ... ?

Sorry.. nie doczytałem, że w tablicy :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1