Java az tak wolna...?

0

Witam

Napisalem program symulujacy no i ma do przetworzenia plik pewien dajmy na to 1MB (okolo 1000 000 elementow).... no i w windzie (JSE 6) dziala 26 sekund a FreeBSD 6.2 az 18 minut

JVM@BSD

 java -version 
java version "1.5.0" 
Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build di                        
ablo-1.5.0-b01) 
Java HotSpot(TM) Client VM (build diablo-1.5.0_07-b01, mix                        
ed mode)

Poniewaz jest to laptop wylaczylem CPU_FREQ itp. obnizajace taktowania i zarzadzajace energia. SMP kernel wladowuje sie wiec Multiprocesorowe widzi (sysinfo i top pokazuja rowniez 2 procki)

Sprawdzane na komp1 bylo jeszcze wolniejsza (23min) ale tu nie bylo az takiej roznicy pomiedzy platformami systemowymi (JSE 6 versus 1.5.0 diablo to samo)

1komp: PIII 450MHz 192 MB
2 komp: Core Duo T2300 1.66GHz (laptok IBM R 60) (CPU FREQ wylaczylem i zarzadzanie predkoscia)

Czyzby wersja JVM na freebsd byla cos do bani

0

a jak to testujesz? daj kod to na swoim debianie zarzuce.

pozdrawiam

0

Hm... jeżeli dobrze zrozumiałem na windzie masz J6SE a na BSD J5SE. Sun się chwalił że Java 6 jest troszkę zoptymalizowana i działa szybciej. Ale podaj kod to potestujemy :) Dane napisz tylko w jakim formacie podajesz :)

0
Koziołek napisał(a)

Hm... jeżeli dobrze zrozumiałem na windzie masz J6SE a na BSD J5SE. Sun się chwalił że Java 6 jest troszkę zoptymalizowana i działa szybciej. Ale podaj kod to potestujemy :) Dane napisz tylko w jakim formacie podajesz :)

Tak na bsd mam J5SE no ale roznica jest duuuza... Podejzewam ze cos albo z watkami mam namieszane(choc wydaje mi sie ze jest ok) albo Procesor Core Duo dziala o wiele wiele lepiej (co by bylo potwierdzeniem ze na P3 450MHz tez wolno chodzi na J6SE)

Link do programu podesle na priv gdyz nie chce by wyciekl gdzies przed obrona (program jest czescia pracy mgr). W javie jest to moj pierwszy wiekszy (poza apletami prostymi i prostymi programami tekstowymi) i moze byc troche chaotycznie napisany (w jarze wrzucony jest source)

Bede wdzieczny za lookniecie na wydajnosc na waszych maszynach (eximus i Koziolek zaraz wysle link na maila [soczek] )

Edit: wlasnie kolega testowal na Athlonie X2 dual core 2.0GHz i zajelo mu to 29 sekund (java 6 SE) czyli przyblizony czas do mojego Core duo ....

0

wieczorem sie popatrzy :P

pozdrawiam

0
eximius napisał(a)

wieczorem sie popatrzy :P

Czekam z niecierpliwoscia :-) Byl bym wdzieczny jak bys zmierzyl czas stoperem od startu transmisji do konca transmisji (opcje modelu podalem w mailu),

Prawdopodobnie Java na BSD jest do bani (malo optymalna i chyba kompilowana na 1 procesorowym kompie[wlasnie buduje nowa z portow moze cos zmieni]).... dlatego przydal by mi sie wynik z jednoprocesorowej szybkiej jednostki najlepiej z pod innego OS niz windows :-)

czolem
Oberon

0

Jeśli mógłbym prosić o podanie tych wyników tych testów na forum, czy rzeczywiście działa to aż tak wolno czy jednak kod był mało zoptymalizowany lub też istniały jakieś inne przyczcyny spowolnienia JVM
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

0
pawel.w napisał(a)

Jeśli mógłbym prosić o podanie tych wyników tych testów na forum, czy rzeczywiście działa to aż tak wolno czy jednak kod był mało zoptymalizowany lub też istniały jakieś inne przyczcyny spowolnienia JVM
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Jeszcze nie dostalem wynikow :d kod moze i byl lekko malooptymalny ale podejrzewalem ze na obu JVM powinien chodzic dobrze tzn podobnie a nie takie roznice [???]

EDIT: Wlasnie zapodalem na Mandriva One Live ...zainstalowalem najnowsza wersje 1.6 jre ***.bin no i rezultat 39 sekund ;]
Wiec odpowiedz jest taka ze FreebsdFundation ich java diablo jest oporna na moj program .... nie probowalem natywnej javy z portow bo dlugo sie kompiluje a nie mam czasu na to bo czas mnie goni :-P

czolem
Oberon

0

kod nie zły, choć bym kilka rzeczy usprawnił jeśli chodzi o jego organizację. co do powolności to problem nazywa się wolny komp z wolną Javą kontra szybki komp z szybką Javą. Szczegóły mailem poślę :)

0
Koziołek napisał(a)

kod nie zły, choć bym kilka rzeczy usprawnił jeśli chodzi o jego organizację.

A dziekuje ale szczerze powiedziawszy to zawiele nie dopracowywalem go bo oprocz programu "wypracowanie" czeka :-D A jak mowilem to moj 1 taki program w Gui pod java wczesniej jechalem w C++ a specjalnie napisalem to w Javie by miec jakies doswiadczenie bo mi sie podoba .... ciekaw jestem jakie mozliwosci usprawnien auwazyles :d

Koziołek napisał(a)

co do powolności to problem nazywa się wolny komp z wolną Javą kontra szybki komp z szybką Javą.

Hmm okazalo sie ze problem to ta jawa bo powolnie pracowal nawet na szybkim kompie ... dziwne bo wiele osob sie pozytywnie wypowiada o wydajnosci
http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-java/2007-August/006526.html

Koziołek napisał(a)

Szczegóły mailem poślę :)

Bede wdzieczny [soczek]

czolem
Oberon

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1