Modyfikacja tablicy (NullPointerException)

0

witam! mam ogromną prośbę o pomoc do Osób bardziej zaawansowanych w Javie! otóż chcę napisać program do tworzenia tabeli rozgrywek piłkarskich (po podaniu liczby uczestnikow, nazw generowany jest terminarz, a po wpisaniu wynikow tabela) niestey mam problem ponieważ nie potrafie zmodyfikować statycznej tablicy tzn po zakonczeniu actionlistenera staje się znowu pusta a odwolanie do niej wskazuje na NullPointerException

tutaj jest źródło:

http://www.mksgogolin.republika.pl/mksgogolin/pro.txt

z góry dziękuję za okazaną pomoc

0

auc! troche za duzo tych staticow masz... i w ogóle wszystko w main...
poczytaj troche na temat pisania GUI.
a co do problemu

public static void  okNazwyClicked()
	{
		Druzyna tabelaDruzyn[]=new Druzyna[ileDruzyn];
		for(int i=0;i<ileDruzyn;i++)
		{
			tabelaDruzyn[i]=new Druzyna(tabelaNazw[i].getText());
		}
	}

przeciez za kazdym razem tworzysz tablice lokalna w fonkcji - powino byc chyba:

public static void  okNazwyClicked()
	{
		tabelaDruzyn=new Druzyna[ileDruzyn];
		for(int i=0;i<ileDruzyn;i++)
		{
			tabelaDruzyn[i]=new Druzyna(tabelaNazw[i].getText());
		}
	}

jesli juz, a poza tym nie jestem pewien, czy nie powinienes inicjalizowac jej w konstruktorze? no chyba ze chcesz aby byla tworzona nowa tabela za kazdym kliknieciem

pozdrawiam

0
eximius napisał(a)

auc! troche za duzo tych staticow masz... i w ogóle wszystko w main...
poczytaj troche na temat pisania GUI.
a co do problemu

przeciez za kazdym razem tworzysz tablice lokalna w fonkcji - powino byc chyba:

tak myslalem że to jest interpretowane jako lokalna, a nie o to mi chodzi, ja chce by po podaniu liczby druzyn zostala wygenerowana tablica textfieldów o rozmiarze podanym (dostępna dla wszystkich podklas - więć statyczna), a potem na podstawie zawartej tresci w textfieldach wygenerowanie odpowiednie liczby obiektów klasy Druzyna

eximius napisał(a)

jesli juz, a poza tym nie jestem pewien, czy nie powinienes inicjalizowac jej w konstruktorze? no chyba ze chcesz aby byla tworzona nowa tabela za kazdym kliknieciem

nowa tabela bedzie tworzona raz - jw

no na razie to ja raczkuje w pisaniu GUI, więc wszelkie uwagi mile widziane (ale o GUI poczytam :-) )

PS aha i mam pytanie czy takie ciągle zmienianie parametrów widzialnosci obiektów (setVisible) jest "standardowe"?? czy jakiś inny myk istnieje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1