Kompilacja pliku .java do .class

0

Siemka wszystkim. Mam pewien problem. Otóż chciałem sobie spolszczyć pewien programik na komórkę z rozszerzeniem *.jar Zacząłem od rozpakowania tego pliku WinRar-em. Poźniej odnalazłem w rozpakowanym folderze plik MainCl.class, najpierw odpaliłem go za pomocą Notatnika ale to nic nie dało (widziałem tylko jakieś krzaczki). Wieć poszperałem troche w necie i znalazłem wiele programów do dekompilacji plików .class m.in. FrontEnd Plus, DJ Java Decompiler, JDecompiler. Za pomocą tych progsów udało mi się otworzyć plik MainCl.class. Spolszczyłem co chciałem (pozmieniałem z angielskiego Back na polskie Wróć itp), i zapisałem plik jako MainCl.java, odpaliłem go za pomocą Notatnika i patrze, wszystko OK, pozmieniane jak chciałem. Teraz pozostało mi tylko skompilować ten plik .java do pliku MainCl.class i spakować wszytskie pliki z powrotem do .jar. I własnie tutaj jest mój problem. W życiu nie miałem styczności z żadnym jeżykiem programowania :/ Przeczytałem coś o tym że potrzebny jest do kompilacji plik javac.exe wiec zainstalowałem sobie Java SE Development Kit 6 i plik sie pojawił w C:\Program Files\Java\jdk1.6.0\bin. Wyczytałem w necie coś o jakimś poleceniu:

[code]javac MainCl.java[/code]

Wbilem się do Wiersza Poleceń, dałem cd \Documents and Settings\Vobis\Pulpit\Fotki v. 2.0\fotky\Fotky\ - jest tam oryginalny plik MainCl.class i plik MainCl.java, powstały po dekompilacji.
Pojawiło się coś takiego: C:\Documents and Settings\Vobis\Pulpit\Fotki v. 2.0\fotky\Fotky>
i teraz wpisałem javac MainCl.java i wyskoczyło:
Nazwa 'javac' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy i nic sie nie stało :/

Wlazłem w Panel Sterowania -> System -> Zaawansowane -> Przycisk Zmienne środowiskowe i tam mam podział na:
Zmienne uzytkownika i Zmienne systemowe
W Zmienne użytkownika mam tylko TEMP i TMP

W Zmienne użytkownika kliknąłem Nowe i w miejsce Nazwa zmiennej: wpisałem PATH a w miejsce Wartość zmiennej: wpisałem C:\Program Files\Java\jdk1.6.0\bin i kliknąłem OK. Później uruchomiłem Wiersz Poleceń i wpisałem cd \Documents and Settings\Vobis\Pulpit\Fotki v. 2.0\fotky\Fotky\ Pojawiło się C:\Documents and Settings\Vobis\Pulpit\Fotki v. 2.0\fotky\Fotky> i teraz wpisałem javac MainCl.java, komputer chwile popracował i pokazało sie coś takiego:

[code]MainCl.java:5: '.' expected
import b;
^
MainCl.java:6: '.' expected
import d;
^
MainCl.java:7: '.' expected
import e;
^
3 errors[/code]

Czyli 3 błędy :/ Jakieś pomysły jak temu zaradzić ??

0

no przeciez mowi, ze w 5,6 i 7 linii brakuje kropki przy importach.
PS. jak skompilujesz i bedziesz robil jara to wazne abys zaznaczyl
1)Typ pliku ZIP
2)Brak kompresji
poza tym musisz do skompresowania zaznaczyc nie folder z programem tylko co co jest wewnatrz czyli folder pakietu oraz folder manifestu

pozdrawiam

0

Dzieki za odpowiedz. Bo mam coś takiego:
// FrontEnd Plus GUI for JAD
// DeCompiled : MainCl.class
package Fotky;

import b;
import d;
import e;

Zagadzało by sie bo w 5, 6 i 7 linijce jest import tylko gdzie dać tą kropkę ??
à propos skapakowania poźniej, to jakim progsem to spakować ??
Z góry dzieki za dalsze odpowiedzi ;)

0

Ad1. Sam już dałeś sobie odpowiedź na pierwsze pytanie:

MainCl.java:5: '.' expected
import b;
      ^
MainCl.java:6: '.' expected
import d;
      ^
MainCl.java:7: '.' expected
import e;  
      ^
3 errors

Tam gdzie ^ wskazuje wstaw kropkę...
Ad2. Spakować możesz np.: WinZIP'em

0

Tak tylko że ten znaczek ^ jest w tym miejscu:

:
^

Próbowałem już wstawiać ta kropke w różnych miejscach i jedyne co wyskakuje to kolejny błąd w tej postaci:

MainCl.java:5: <identifier> expected
import.b;
         ^
MainCl.java:6: <identifier> expected
import.d;
         ^
MainCl.java:7: <identifier> expected
import.e;  
         ^
3 errors

Co to może być ten <identifier> ??

0

^ miało być pod kropką ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0