Proste aplikacje okienkowe - technologie, zabezpieczenia

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-05 17:50
0

Witam,

Po latach większego czy mniejszego programowania na swoje potrzeby staję przed pomysłem zebrania tego w proste aplikacje branżowe. I tu pojawia się problem w stronę których technologii się zwrócić. Do tej pory najwięcej działałem w VB6/VBA, mniej w VB.net. Jakiś czas temu zainteresowałem się Pythonem, a w planach na ten rok jest poznanie podstaw C#.

Założenia i oczekiwania co do aplikacji są następujące:

  • aplikacja okienkowa pod Windowsa
  • praca na seriach danych tekstowych (albo w plikach, albo w prostej bazie danych, żeby łatwiej nad tym panować)
  • możliwość eksportu wyników do Worda/Excela
  • obsługa DXFa (to jednak kwestia odległej przyszłości, poza tym to w zasadzie plik tekstowy)

A rozstrzygnąć muszę następujące problemy:

  • czy zagłębiać się w VB.NET czy jednak uczyć się czegoś innego (wiem, że napisać można to w każdym praktycznie języku, a chodzi mi wiadomo o wygodę i wydajność pracy)
  • jaki kierunek zabezpieczenia programu wybrać dla takich prostych aplikacji (klucz USB będzie niepotrzebnie podbijał cenę, licencja online to zaś konieczność serwera)

Wdzięczny będę za wszelkie podpowiedzi czy sugestie, a jak jeszcze będą z jakimś uzasadnieniem to w ogóle wypas.

Tak na marginesie, DXF ma też swoją binarną wersję :) Poza tym parsować to samodzielnie to makabra. - Juhas 2019-05-08 23:34

Pozostało 580 znaków

2019-05-05 18:18
0

VB.NET nie jest jakoś super popularny, więc raczej bym się zwrócił na przejście na C#, który posiada tę samą bazę klas i technologii (więc część swojej wiedzy możesz już wykorzystać), ale o wiele więcej poradników i przykładów. Do tworzenia aplikacji okienkowej możesz wykorzystać WPF (deklaratywne tworzenie interfejsu), starsze WinForms (dość proste do ogarnięcia), czy UWP (jeżeli dopuszczasz skupienie się tylko na Windows 10).

Pozostało 580 znaków

2019-05-05 18:44
0
Ktos napisał(a):

VB.NET nie jest jakoś super popularny, więc raczej bym się zwrócił na przejście na C#, który posiada tę samą bazę klas i technologii (więc część swojej wiedzy możesz już wykorzystać), ale o wiele więcej poradników i przykładów.

Właśnie wiem, bo szukając czegoś przykładów z VB jest jak na lekarstwo i czasem po prostu próbuję ogarnąć przykład z innego języka i go wykorzystać. Dla mnie VB.NET było następstwem pracy w VBA, ale coraz częściej zastanawiam się czy nie lepiej będzie DLL-kę napisać oddzielnie i w VBA ją tylko zaimportować i odpalić.

Do tworzenia aplikacji okienkowej możesz wykorzystać WPF (deklaratywne tworzenie interfejsu), starsze WinForms (dość proste do ogarnięcia), czy UWP (jeżeli dopuszczasz skupienie się tylko na Windows 10).

W branży nadal dużo jest komputerów z XP czy Win7 więc na razie skupiam się na WinForms, ale już zerkałem w kierunku WPF, zwłaszcza że pojawia się on w kontekście C#. No i jeśli się nie mylę, to Visual Studio aplikacje WPF pozwala tworzyć tak samo prosto WinForms, tj. metodą Drag&Drop.

edytowany 1x, ostatnio: Broda Geodety, 2019-05-05 18:44

Pozostało 580 znaków

2019-05-05 19:06
0

A ja znowu się narażę na lincz i przypomnę, że istnieje takie coś jak Delphi, ewentualnie jego darmowy krewny - Lazarus. Do uruchomienia nie trzeba żadnych bibliotek czy run-time'ów, a plik exe idzie na wszystkim od XP wzwyż.

Środowisko proste, darmowe, do tego z dużą ilością zasobów w necie i wieloma gotowymi komponentami. Do tego jest to to RAD, czyli wszystko sobie układasz wizualnie z klocków-komponentów. Polecam spróbować :)


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-05-05 19:34
Pokaż pozostałe 3 komentarze
Robiłem przed laty ze 3 podejścia do Delphi`ego i jakoś się nie przekonałem. Ale lata lecą, człowiek dojrzewa, kto wie, popatrzę. - Broda Geodety 2019-05-06 11:56
Jeśli chcesz coś prostego, a jednocześnie działającego na desktopach to naprawdę polecam. Do tego Lazarus jest w pełni free, także do komercyjnych zastosowań, Delphi w wersji Community posiada ograniczenie 5k$ na rok. - cerrato 2019-05-06 12:25
Byłem z Delphi od Delphi 4 do XE2. Wiele lat. W końcu poszedłem w .NET. Uważam, że zdecydowanie szybciej się robi. - Juhas 2019-05-07 10:53
z maksymalnie złymi wzorcami jak to używać Combo12, Edit5, szycie algorytmów na GUI itd. Ze źle zakorzenionym unikodem (jak ktoś chce być trochę kompatybilny z 25 letnią przeszłością, to tak ma) - AnyKtokolwiek 2019-05-12 15:27
@AnyKtokolwiek: tak samo źle możesz zrobić w dowolnie wybranym języku :) To nie jest kwestia technologii, tylko programisty. Tak samo kwestia nazywania kontrolek. - Juhas 2019-05-13 10:35

Pozostało 580 znaków

2019-05-05 19:15
1

W WPF masz drag&drop ale nie polecam, lepiej jest sie nauczyc xaml'a i miec wiecej kontroli bo nie jest jakis wyjatkowo trudny. (w przypadku drag/drop vs potrafi nieraz niezle namieszac a w najlepszym wypadku zrobi nie to co zamiezalismy). Polecam kanal na youtube AngelSix - gosciu ma bardzo fajny tutorial do wpf (duzo ludzi dodaje subtitles w roznych jezykach ale nie jestem pewien czy jest PL).
Chyba najlepiej pisac dll w c# i dolaczac do vba, c# ma jednak lepsza skladnie i wiecej mozliwosci niz vb + wiecej materialow do nauki/tutoriali/przykladow.
Mozesz rowniez napisac "addon'y" do office, nie musisz wtedy odpalac skryptow a wszystko wbudowane jest w dokument.

Pozostało 580 znaków

2019-05-07 10:56
0

Poza WPF masz też WinForms, które jest zdecydowanie prostsze do nauki. Nie zrobisz jednak w prosty sposób różnych wizualnych efektów (ot choćby listboxa z ikonkami), więc będziesz musiał poszukać gotowych kontrolek albo sam sobie popisać. Niestety WPF jest trudniejszy w opanowaniu. Więc... zależy na czym Ci zależy.

Do haterów - WPF, jak i WinForms nie są już rozwijane od lat.

No bez przesady, do WPF coś tam dodali ze ~2 lata temu ;) - Ktos 2019-05-07 22:12
Może będą jak jedno i drugie wpadło na gh i będzie wspierane w core 3. - Aryman1983 2019-05-08 18:02

Pozostało 580 znaków

2019-05-08 17:50
0

Na widnowsa skupiłbym się na C#. Łatwo też później pójść w kierunku Weba jeśli uznasz że chcesz.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0