Pierwszy WebService i kilka pytań

0

Cześć, mam do napisania pierwszy web service w życiu. W związku z tym kilka pytań.
Aplikacja kliencka będzie tworzona w C#. Zatem naturalnym wydaje się tworzenie WebService'u też w C# (część kodu może być wtedy współdzielona). Jednak mam problemy ze znalezieniem odpowiedniego serwera. Pewnie potrzebuję czegoś dedykowanego, ale tu też jest mnóstwo różnych opcji.
To będzie na początku stosunkowo prosta aplikacja. Kilka zapytań do bazy poprzez webservice (aplikacja klient pyta się o dane i je dostaje, w przyszłości może będzie konieczna komunikacja w drugą stronę). Jednak będzie się rozrastać. Będzie też w różnych firmach. Jedna firma = jedna baza danych. Każda firma może mieć różne lokale i te lokale mają wspólną bazę. Dlatego też ograniczenie co do ilości baz danych nie wchodzi u mnie w grę.

Pytanie 1. Możecie polecić jakieś serwery pod .NET? Myślałem o Azure, ale wydaje mi się trochę jednak zbyt drogi.

Mam swój hosting, ale niestety tam siedzi tylko Linux. Więc myślę też nad stworzeniem webservice'u w php i bazie MariaDB (zamiast MSSQL). Jednak znajomość z php jest dość przelotna i ciągle siedziałbym w dokumentacji, próbując coś znaleźć.
Pytanie 2. Czy robienie tego w php w moim przypadku (niezbyt dobra znajomość biblioteki standardowej) ma sens?

Pytanie 3. Czego lepiej użyć do takich zastosowań? REST, SOAP, coś jeszcze innego? Czy w przypadku web service'u w .NET ma to w ogóle znaczenie? Czy tam jest z automatu wszystko RESTowe?

2

Możesz pisać w ASP.NET Core i wtedy to bezproblemowo uruchamiasz na Linuksie (o ile masz VPS i możesz sobie tam doinstalować to, co ci trzeba). Ja tak zrobiłem - kupiłem taniego VPS-a i mam API w ASP.NET Core 2.0 współpracujące z MySQL bez problemu.

ASP.NET WebAPI jest REST-owe domyślnie.

0

A co myślicie o RESTach pythonowych? Sam mam VPSa z windowsem (wygodnie jest uruchamiać exeki), celuję w pierwsze testy z pythonem (dla mnie pierwsze kroki) oraz może jakieś inne technologie później (node.js?).

0
Ktos napisał(a):

ASP.NET WebAPI jest REST-owe domyślnie.

Na tej samej zasadzie jak ASP.NET MVC jest domyślnie MVC. :P
To, że domyślnie nie ma SOAPa nie znaczy, że jest REST, bo to jest akurat coś, co trzeba zaprojektować, zaimplementować i dbać o to.

0
Ktos napisał(a):

Możesz pisać w ASP.NET Core i wtedy to bezproblemowo uruchamiasz na Linuksie (o ile masz VPS i możesz sobie tam doinstalować to, co ci trzeba). Ja tak zrobiłem - kupiłem taniego VPS-a i mam API w ASP.NET Core 2.0 współpracujące z MySQL bez problemu.

ASP.NET WebAPI jest REST-owe domyślnie.

O, nie wiedziałem, że Core może iść na Linucha. Spoko. Ale chyba jednak wolę jakiegoś Windowsa, bo w Linuksie ostatnio co robiłem, to na studiach :)
A wybrałbyś MariaDB, czy MSSQL? To nie jest aplikacja, która potrzebuje jakiś specyficznych rzeczy na serwerze. Nie potrzebuje też jakiejś mega wydajności i to będą raczej małe bazy. Kilkaset tysięcy rekordów we wszystkich tabelach (łącznie). Ja generalnie bardzo lubię MSSQL. Ale MariaDB (MySQL) też mocno używałem. Czy są dzisiaj jakieś konkretne ZA lub PRZECIW jeśli chodzi o te dwie bazy?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1