[styl kodowania] Szerokość kodu (języki kompilowane)

0

Jaką utrzymujecie szerokość kodu tj maksymalną ilość ilość znaków w jednej linii ? Trzymacie się konkretnego twardego limitu, czy raczej jest to "na oko", tak aby kod przejrzyście wyglądał i tam gdzie przełamanie linii byłoby nie wskazane pozwalacie na dłuższą linijkę ? Ilu znaków się trzymać, aby potencjalny kolega z zespołu nie wkurzał się, że musi przewijać albo powiększać okno ?

W moim przypadku jest to "na oko" (czyli tak aby było ładnie) 120 znaków, a okienko mam szerokie na jakieś 130 znaków.

0

Póki nie musiałem drukować, w ogóle nie trzymałem się jakiegokolwiek limitu szerokości kodu. Bez względu na to, stosowałem podejście: jedna instrukcja/funkcja/etc w jednej linii.

Dziś robię inaczej - trzymam się 80 znaków, czyli tylu ile większość edytorów zaznacza pionową linią oddzielającą. Wydruki na pionowym A4 się nie rozłażą i wygodniej czyta się w edytorze (nawet ze wszystkimi paskami narzędziowymi) w średniej rozdzielczości.

0

stara fortranowa zasad nie więcej niż 80 w linii. Ładnie można to potem w razie czego przerzucić na dowolne medium.

0

Gdy sam pisze nigdy nie zwracam uwagi na tego typu sprawy. Zazwyczaj po większej ilości kodu: Eclipse->Source->Format i 80 kolumn jest.

0

ja powiem że ciężko coś zmieścić na 80 znakach :/ ale też nigdy nic nie drukowałem więc zupełnie potrafię to sobie wyobrazić. przed chwilą sprawdziłem i znalazłem linię zabójcę. 320.

0
snw napisał(a)

ja powiem że ciężko coś zmieścić na 80 znakach :/ ale też nigdy nic nie drukowałem więc zupełnie potrafię to sobie wyobrazić. przed chwilą sprawdziłem i znalazłem linię zabójcę. 320.

mieści się mieści tylko trzeba umieć czytelny kod pisać :P

0
walec51 napisał(a)
snw napisał(a)

ja powiem że ciężko coś zmieścić na 80 znakach :/ ale też nigdy nic nie drukowałem więc zupełnie potrafię to sobie wyobrazić. przed chwilą sprawdziłem i znalazłem linię zabójcę. 320.

mieści się mieści tylko trzeba umieć czytelny kod pisać :P
Właśnie w tym rzecz, że każde przełamanie niemieszczącej się instrukcji zmniejsza tą czytelność.

0
walec51 napisał(a)
snw napisał(a)

ja powiem że ciężko coś zmieścić na 80 znakach :/ ale też nigdy nic nie drukowałem więc zupełnie potrafię to sobie wyobrazić. przed chwilą sprawdziłem i znalazłem linię zabójcę. 320.

mieści się mieści tylko trzeba umieć czytelny kod pisać :P

ja sobie wypraszam :P pominąwszy te nieszczęsne długie linie bardzo dbam o estetyke :)

a przeważnie się mieszczę, problem powstaje gdy mam na przykład jakąś bazę danych , jakiś indeks pochodzący od komponentu np ActivePageIndex i zadania wypełnienia szerokiego stringgrida. po prostu odpowiada mi filozofia ta linijka robi to. do czasu aż będę chciał wydrukować to-to :)

0
adf88 napisał(a)

Właśnie w tym rzecz, że każde przełamanie niemieszczącej się instrukcji zmniejsza tą czytelność.

Witam

Oczywiście jest to kwestia subiektywna , jakkolwiek częściej spotykam sie z opinią ,że linia kodu złamana w odpowiednim miejscu jest znacznie czytelniejsza niż cała instrukacja zapisana w bardzo długiej linii.

0
adf88 napisał(a)

linia kodu złamana w odpowiednim miejscu jest znacznie czytelniejsza niż cała instrukacja zapisana w bardzo długiej linii.

Weźmy na przykład if'a z duża liczbą alternatyw:

if( cos_tam.valid() && ( cos_tam.size() > 100) && !z_czegos.contains( cos_tam )  && z_czegos.has_free_space() )
{
    //...
}

lepiej się czyta w takiej postaci:

if( cos_tam.valid()
    && ( cos_tam.size() > 100)
    && !z_czegos.contains( cos_tam )
    && z_czegos.has_free_space() )
{
    //...
}
0

Hmmm, priorytetami to jedzie, jak się tak zastanowię.

  1. najlepiej żeby było 80 znaków
  2. ale do 120 znaków można dobić bez obaw
  3. jak już muuszę, to wydłużam, ale bezwzględnie, choćby świat się walił, linia musi się mieścić w całości na ekranie.

Magiczne 120 właśnie z wydruków się bierze - tyle się mieści czcionką "Courier New 8pt", jak się marginesy pościna.

0

Heh, może raz w życiu drukowałem kod programu.

Wg mnie 80 to za mało. Nikt w dzisiejszych czasach nie korzysta z terminala do pisania/przeglądania kodu, a na ekranie wystarczy miejsca na rozciągnięcie okna. No chyba, że ktoś woli większą czcionkę. 80 znaków "Courier New 8pt" to zaledwie 640 px szerokości. Spokojnie można sobie położyć po obu stronach toolbary i jeszcze miejsce zostanie, które szkoda marnować.

Faktycznie, jeśli chodzi o czytelność przełamanej linii, to różnie to bywa. W jednym przypadku jest lepsza, w innym gorsza.

0

Delphi domyślnie generuje kod o długości do 80 znaków wszystko co jest ponad to łamie i przenosi do kolejnej linii. Czytelny kod nie powinien przekraczać tej długości bo w mniejszej rozdziałce przy włączonych toolbarach (np. w trybie debugowania toolbary się przydają) trzeba się bawić w przewijanie. Poza tym czasami pojawia się konieczność drukowania kodu i dlatego lepiej już podczas tworzenia zadbać o jego wygląd. Osobiście wolę czytać kod łamany niż pisany jednym ciągiem, nawet jak mam więcej miejsca na ekranie (widescreen).

0

80 znaków ma w moim przypadku jeszcze jedną zaletę: zazwyczaj mieszczą się 2 edytory/okienka terminala obok siebie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1