Bitrate pliku wav

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-30 21:16
0

Witam !
Robie prosty program na informatykę do obliczania bitrate-a dla plików wav. Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji dotyczących tego zagadnienia więc zacząłem kombinować samemu.
Stworzyłem następujący wzór:
Bitrate = (Liczba_kanałów (Rozdzielczość_czyli_l.bitow Częstotliwość)) / 1000
Przykład:
(2(1644100)) / 1000 = 1411,2 kbps

Wynik jest prawie taki sam, jak pokazują właściwości podobnego pliku zapisanego na dysku (różnica tych 0,2 kbps)

Moje pytanie to: Czy ten wzór jest poprawny i czy są jakieś inne czynniki wpływające na bitrate ?

Pozostało 580 znaków

2006-09-30 22:24
0

Wzór jest poprawny, nie ma innych czynników.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-30 22:38
0

OK. Dzięki. Zastanawiało mnie głownie dzielenie przez 1000 (który nie jest potęgą liczby 2)

Pozdrawiam !

Pozostało 580 znaków

2006-09-30 22:44
0

Interpretacje kbps są różne. Jeśli liczysz to do transmisji danych to k odpowiada 1000, jeśli liczysz tak jak programy do ściągania plików, to często k to 1024. Zwykle jednak 1kbps = 1000bps.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-01 14:47
0

a nie mógłbyś po prostu wyczytać ByteRate z nagłówka pliku?


>>HI! I'm a .sygnature ViRuS... Copy me into your *.sygnature to help me spread.

Pozostało 580 znaków

2006-10-01 16:57
0
FALCO napisał(a)

a nie mógłbyś po prostu wyczytać ByteRate z nagłówka pliku?
Bit rate ma być wygenerowany na podstawie wpisanych danych, pliku żadnego nie ma.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0