Python co dalej ?

0

Witam!!!

Czy mogli byście mi doradzić za do się wziąć?
Myślę że opanowałem (aby iść dalej, a i będę na pewno dopełniał w przyszłości)listy,słowniki,tuple,funkcje ...
Mam totalną pustkę w głowie, nie wiem może jakaś biblioteka ?
Prosze o pomoc, pozdrawiam !

1

zapoznaj sie z django

4

Tak. Idź do biblioteki i pożycz jakąś książkę.

0
Shalom napisał(a):

Tak. Idź do biblioteki i pożycz jakąś książkę.

Ależ ty żartowniś, nie lubię czytać książek :D i co ?

1

"Opanować" język programowania to nie problem.
Umiejętne korzystanie z tej umiejętności to jest sztuka (tak samo wszyscy umieją czytać pisać, ale mało kto potrafi napisać dobrą książkę).
Napisz coś większego, np sieciowego crawlera, wtyczkę do mercuriala, jakis serwis korzystając z Django, ... .

0

@GameProgramer tak zupełnie poważnie: proponuje zacząć uczyć się teraz programowania. Bo nauka języka to jest w sumie niewielki problem. Dużo trudniejsze jest nauczenie sie jak programować z sensem żeby to miało ręce i nogi. Wymyśl sobie coś większego i napisz. Jeśli w międzyczasie będą ci potrzebne jakieś biblioteki to ogarniesz je sobie "po drodze".

Co na przykład mozesz zrobić? Może generator diagramów klas na podstawie kodu pythona? Same grafy możesz generować jakimś graphvizem, ale to jest szczegół implementacyjny :)

1

Najpierw, zgadzam się w zupełności z Shalomem, powinieneś przeczytać sporo książek, żeby poprawić swój sposób pisania.

Co do właściwego pytania:

  • Oczywistym (a przynajmniej takim powinien być) następnym krokiem jest nauka klas i programowania obiektowego (bo nic o tym nie wspomniałeś).
  • Dalej sugeruję zdecydować się na czym chciałbyś się skupić i dostosować dalszą naukę do tego. Jeżeli programowanie aplikacji internetowych - Django i/lub Flask to dobre drogi. Jeżeli aplikacje okienkowe to powinieneś poznać przynajmniej jedną bibliotekę do budowania GUI np PySide (lub PyQt) pozwalający tworzyć interfejsy z użyciem Qt. Jeżeli obliczenia numeryczne, to trzeba poznać numpy/scipy. Jeżeli ogólnie pojęte programowanie sieciowe, to może Twisted zostanie twoim przyjacielem.

A przede wszystkim musisz nauczyć się programować jak Pythonista czyli używać idiomów właściwych dla tego języka a nie kalek z innych języków.

Pomocna może okazać się ta książka - gdybyś oczywiście czytał:
https://www.jeffknupp.com/writing-idiomatic-python-ebook/

0

Czyli że mam sobie postawić na cel jakiś programy który ma ręce i nogi, i iść w jego kierunku ?
A przy okazji na pewno poznam parę klas.
Co do czytania książek to lubię czytać ale książki związane z człowiekiem lub komputerami,programowaniem itp.
Nie czytam żadnego fantasy, czy przygodowych ... Nie kręci mnie to ...

Co będę programował ?
Raczej nie strony internetowe, znam podstawy html lecz nie podchodzi mi to - nie pod sensem że nie mogę się nauczyć ale po prostu wole pisać programy pod system...
A co do książek to tylko tak to przytoczyłem . :D

0

może jakaś biblioteka ?

w Pythonie są biblioteki do wszystkiego, więc możesz poszukać spokojnie inspiracji w internecie. Szczególnie na Githubie. Albo tutaj https://pypi.python.org/pypi?%3Aaction=index

Czyli że mam sobie postawić na cel jakiś programy który ma ręce i nogi, i iść w jego kierunku ?

Tak by wypadałoby. Na początku (jak poznajesz język czy bibliotekę) to można robić programy typu HelloWorld, które nic nie robią, ale na dłuższą metę programowanie bez celu do niczego nie prowadzi, i należałoby postawić pytanie - "po co chcesz programować", "co chcesz stworzyć"?

A przy okazji na pewno poznam parę klas.

nie chodzi o poznanie paru klas, tylko o zrozumienie zasad:

  • programowania obiektowego (które są niezależne od języka programowania)
  • w jaki sposób można w Pythonie programować obiektowo, jak zadeklarować klasę, jak stworzyć instancję, jak zdefiniować metodę...
0

Witam, zabiorę sie za PtQt znalazłem coś takiego w ciemnej stronie internetu :D : http://www.fizyka.umk.pl/~242382/python/index.htm
to jest do rozpoczęcia : http://www.fizyka.umk.pl/~242382/python/okno.htm , troche czytałem i wygląda mi to na dobry wstęp, patrzyłem na youtube: , to dojść ciekawie wygląda .
Ale bez podstawy(Pierwsze dwa linki) to nie mam co się brać - muszę wiedzieć z kąt co się bierze .
Jak myślicie warto zajrzeć do tych źródeł ?

0

Ja mam pytanie, ponieważ chce opanować Pythona. Może ktoś powiedzieć gdzie jest jakaś strona z zadaniami/ćwiczeniami?

0

zanurkuj w pythonie / dive into python
no i oczywiście dokumentacja: https://docs.python.org/2/index.html

natomiast są to tak łatwe do znalezienia reczy, że zadając takie pytanie na forum, zdradzasz własne lenistwo umysłowe.

1

Może lepiej zainteresuj się informatyką / komputerami.
Ja gdy zaczynałem to nie fascynowałem się BASIC-kiem tylko tym co można dzięki niemu zrobić.
Poczytaj o algorytmach, szyfrowaniu, kompresji, grafice komputerowej, sztucznej inteligencji, bazach danych, metodach numerycznych...

0

Co myślicie o tej książce ?
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0672329107/helion-20

Ponieważ z miłą chęcią bym coś takiego kupił ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1