Program w Pythonie nie działa

0

Witam.
Robię sobie kurs Pythona na codeacademy.com i zaciąłem się na tym oto zadaniu:
http://www.codecademy.com/courses/python-beginner-P5YtY/2/5#
Zrobiłem coś takiego:

 
def hotel_cost(nights):
    return nights * 140

bill = hotel_cost(5)

def add_monthly_interest(balance):
    return balance * (1 + (0.15 / 12))

def make_payment(payment, balance):
	zm1 = (balance - payment)
        new_balance = add_monthly_interest(zm1) + zm1
	
    return "You still owe: " + str(new_balance)

Choć to już któraś z kolei próba to nic mi nie wychodzi. Pomożecie?
Miałem już odpuścić bo coś słabo dziś mi idzie myślenie, ale jak to zrobię to się niczego nie nauczę. Dlatego proszę o pomoc.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

0

a co Ci wyrzuca kompilator na stronie....?

1
phate napisał(a):

a co Ci wyrzuca kompilator na stronie....?

Co mu może wyrzucić? ma tylko zdefiniowane funkcje, nigdzie nie wywołane, dwie przedostatnie linie mają za duże wcięcie... brak podania jakichkolwiek danych początkowych... gdzie są wartości payment, balance?

0

wlasnie do tego chcialem dazyc...
ale byles pierwszy:)

0

Ostatnia funkcja ma skopane wcięcia.

0

Z tymi wcięciami to zaraz sprawdzę, a co do braku wywołań funkcji i danych początkowych to ta strona jest tak zrobiona, że w ćwiczeniach nie trzeba wywoływać tych funkcji chyba, że tam tak pisze i podobnie z wartościami początkowymi.

0

PS: te wcięcia to mi się przy wstawianiu do posta skopały, a kompilator mi wyrzuca to:

Traceback (most recent call last):
  File "runner.py", line 125, in compilecode
  File "python", line 11
  new_balance = add_monthly_interest(zm1)
                                        ^
IndentationError: unindent does not match any outer indentation level
 
0

cos masz z wcieciami. poczytaj o tabulacjach itp w pythonie, albo wlacz whitespace

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1