Problemy w czasie pracy z Windowsem

0

Witam

Tak sobie pomyślałem, że można by napisać topic o problemach w trakcie pracy z Windowsem. Opisalibyśmy tutaj swoje problemy i będziemy sobie nawzajem pomagac w ich rozwiązaniu.

#1. Szybkie Otwieranie dokumentów PDF.
Dotychczas korzystałem z dwóch programów do otwieraniu dokumentów typu pdf (najczęściej w oknie przeglądarki, oba były różnymi wersjami Adobe Reader). I teraz tak, używając jednego programu, po otworzeniu linka w formacie pdf, komputer zwalnia na kilka sekund (ładując zapewne oprogramowanie adobe), dopiero po pewnym czasie można już normalnie korzystać, a kolejne otwierane dokumenty pdf otwierają się błyskawicznie. Nie wiem jak Wy, ale ja dość często otwieram takie dokumenty i strasznie wkurza mnie jak nie mogę czegoś zobaczyć od razu :) I tu kluczowe pytanie: Czy istnieje wersja adobre readera (albo może innego programu), który ładował by się do pamięci w czasie startu Windowsa? (najlepiej by zabierał też mało zasobów systemowych). Natomiast drugi program do otwierania pdf - adobe reader professional... bez komentarza. teraz czekam jeszcze dłużej i pokazuje mi się dodatkowo okno ile dni pozostało mi trialowego działania.

#2. Skracanie ścieżki w Konsoli cmd.exe
Prawie wszystkie swoje dokumenty trzymam w folderze My Documents (programy, strony, muzyka itd). Często używam cmd.exe do kompilowania programów z wiersza poleceń. Wie ktoś może jak można skrócić ścieżkę w której się znajduję, bo obecnie prawie całą szerokość zajmuje właśnie ścieżka (C:\Documents and Settings\XXX\My Documents\My Projects\YYY\ZZZ)?

0

To chcesz sie wyzalic czy zadac pytanie? Temat do niczego nie doprowadzi i jedyne co to mozesz dostac odpowiedz na #2.

Stworz sobie jakis skrypt ktory skroci twoja prace, nie wiem czy istnieje implementacja pod winde ale poszukaj info o Makefile.

0

tzn często kompiluję różne programy z rożnymi parametrami wiec raczej makefile odpada.

I się nie żalę, tylko czekam na profesjonalna odpowiedź od kogoś z Was ;)

0

Total Commander. Odpalasz z linii komend na dole cmd i masz zmienioną ścieżkę.

0

No tak, ale ja bym chciał szybko zobaczyć standardowe wyjście tego programu. Jesli wpisze polecenie na dole w oknie total commandera, to ekran mi mignie przed oczyma i tyle :)

0

Shift+Enter i nie mignie. To raz. Wpisanie cmd i enter, to dostajesz ekran konsoli w katalogu, w którym byłeś w TC. To dwa. Jeszcze czegoś potrzeba?

0

W dosie do zmiany wyswietlania znaku zachety bylo polecenie prompt - nie wiem czy to jeszcze dziala pod cmd, sprawdz sobie.

Co do pdf, to raczej nie ma czegos takiego - zreszta, to by bylo chyba troche pozbawione sensu. Jak chcesz zeby ci sie szybko ladowalo, to zainstaluj sobie stara wersje Acreobat Readera - np. 4.0.

0
  1. Foxit Reader otwiera strony pdf kilkanaście razy szybciej
  2. nie wiem o co chodzi:

a)
Windows+Pause -> Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe -> Nowa:

Nazwa: IDZ
Wartość: cd "\Documents and Settings\XXX\My Documents\My Projects\YYY\ZZZ"

potem cmd.exe i jak chcesz przejść do folderu to wpisujesz
%IDZ%

b)
właściwości "Wiersz polecenia" -> Folder startowy: C:\Documents and Settings\XXX\My Documents\My Projects\YYY\ZZZ

c)
zmienić znak zachęty - pierwsze kroki jak w punkcie a tylko:

Nazwa: PROMPT
Wartość: $P$_$G

Zamiast:

C:\blabla> tu polecenie

będzie

C:\blabla

tu polecenie

albo np samo $G to bedzie

tu polecenie

(wtedy żeby zobaczyć gdzie jesteś to wpisujesz "cd")

d) Moje dokumenty -> Właściwości -> zmieniasz położenie moich dokumentów gdzie ci się podoba

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1