Wejścia USB

0

Witam!
Z boku obudowy mam dwa wejścia USB. Problem leży w tym, że po podłączeniu aparatu lub telefonu komputer nic nie wykrywa tak jakby te wejścia nie działały. Za każdym razem musze odłączać drukarke z tyłu obudowu i podpiąć co tam sobie chcĘ. I pytanie jest takie. Czy da radę jakoś naprawić te oba wejścia? Jak to trzeba podłączyć bo słyszałem, że coś do płyty głównej ale jestem kompletnie zielony. Z góry dzieki za pomoc !

0

Przede wszystkim rozkręć obudowę komputera i zobacz, czy te 2 porty są kabelkiem podłączone do płyty głównej. Wygląda na to, że nie..
Sprawdź, jeśli jednak będą podłączone, zastanowimy się nad innymi możliwościami.</url>

0

Tzn. sprawdziłem i to jest tak zabudowane że żeby zobaczyć skąd te kabelki wychodzą to musze rozkręcić tą obudowę na części, ale jest dziurka i wychodzi stamtąd kilka kabelków i są podłączone (podejrzewam, że od przycisku włączenia komputera i resetu oraz głośniczka systemowego) ale są też kabelki nie podłączone i nie wiem czy to od tego. Czy da radę to jakoś sprawdzić ? Czy jednak muszę rozkręcić jeszcze dokładniej tą obudowę?

0

Kable od USB są bardzo charakterystyczne, bo cała wiązka przewodów idzie zwykle w inne miejsce płyty głównej niż przyciski i kontroli z obudowy.

0

u mnie żeby działały przednie porty USB trzeba zainstalować sterowniki do tego z płyty cd dołączonej do płyty głównej

0

możesz też spróbować je oglądnąć... zazwyczaj wszystkie te kabelki, a w zasadzie ich końcówki są podpisane.. speaker, hdd led, power led, etc..

nie wiem czy dobrze kojażę, ale taka wtyczna od USB powinna chyba być naprawdę łatwo rozpoznawalna.. szersza, grubsza.. :)

0

Nie to jednak nie mam tych kabelków. One są strasznie cienkie więc nie do USB. A do płyty nie miałem dołączonych żadnych płyt cd.

0
Jasiu napisał(a)

Nie to jednak nie mam tych kabelków. One są strasznie cienkie więc nie do USB. A do płyty nie miałem dołączonych żadnych płyt cd.

Czy ty możesz zajrzeć do środka obudowy?

Jeśli tak to weż instrukcję od płyty, zobacz gdzie masz łącza USB na płycie. Od przedniego panelu powinienieś mieć niepodłączone kabeli od usb i musisz je wpiąć do płyty.

Jeśli sie na tym nie znasz na prubuj bo podłączając źle USB można spalić płytę lub podłączane urządzenie gdyż, przez USB urządzenia zewnętrzne są zasilane.

0

Przeczytałem jak mówiłeś. I już wiem gdzie jest wszystko tylko nie jestem pewien czy to te kabelki. Załączam zdjęcie http://img90.imageshack.us/my.php?image=img02131un.jpg jak to wygląda. I jeszcze nie wiem w który "pin" to wpiąć. W instrukcji pisze, że
Pin 1 to "VERG_FP_USBPWRO"
Pin 2 "VERG_FP_USBPWRO"
Pin 3 "USB_FP_P0-"
Pin 4 "USB_FP_P1-"
Pin 5 "USB_FP_P0+"
Pin 6 "USB_FP_P1+"
Pin 7 i 8 "GROUND"
Pin 9 "KEY"
Pin 10 "USB_FP_OC0
Wiem, że przez takie grzebanie można coś zepsuć ale jeśli ryzyko jest nie duże i robie to według czyichś podpowiedzi to warto spróbować, bo w serwisie za dużo muszę zapłacić za taką usługę.

0
Jasiu napisał(a)

Przeczytałem jak mówiłeś. I już wiem gdzie jest wszystko tylko nie jestem pewien czy to te kabelki. Załączam zdjęcie http://img90.imageshack.us/my.php?image=img02131un.jpg jak to wygląda. I jeszcze nie wiem w który "pin" to wpiąć. W instrukcji pisze, że
Pin 1 to "VERG_FP_USBPWRO"
Pin 2 "VERG_FP_USBPWRO"
Pin 3 "USB_FP_P0-"
Pin 4 "USB_FP_P1-"
Pin 5 "USB_FP_P0+"
Pin 6 "USB_FP_P1+"
Pin 7 i 8 "GROUND"
Pin 9 "KEY"
Pin 10 "USB_FP_OC0
Wiem, że przez takie grzebanie można coś zepsuć ale jeśli ryzyko jest nie duże i robie to według czyichś podpowiedzi to warto spróbować, bo w serwisie za dużo muszę zapłacić za taką usługę.

Tam gdzie na zdjęciu napisane masz kable są na końcówkach opisane czy jest to "+" "-" czy Ground. Na jednej "co widać na zdjęciu jest napisane +5V(czerwony) to ją podpinasz pod pin5 tam gdzie jest - pod pin 3 a pozostały pod jedno z gnd 7 lub 8. Tak robisz z jedną wiązką.

Z drugą robisz podobnie tylko ze czerwony podpinasz pod pin 6. minus pod pin 4 a ground pod pozostały z 7 i 8.

powodzenia

Jeśli nadal nie bedziesz wiedział jak to zrób zbliżenie jednej z niepodłączonych końcówek, tak żeby było widać napisy i drugie zdjęcie ze zbliżeniem pinów na płycie. Wtedy rozpiszę Ci kolorami

Aha jeszcze jedno najprawdopodobniej bedziesz miał połączone w jednym rządku jedną "wiązkę"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1