przyspieszanie windowsa

0

Witam
Chciałbym przyspieszyć mojego windowsa, wyszukałem parę programów ale wszystkie nie są darmowe.
Czy istnieją jakieś dobre, darmowe programy do przyspieszania windowsa?

0

no... np. "format c:" lub "deltree /y *" fdisk tez dobry... Zmien system to bedzie szybszy, albo sam wywal smiecie

0

Nie dokładnie o to mi chodziło
Są programy ddo przyspieszania windowsa, którą np. wyłączają niepotrzebne opcje itp. Można to zrobić ręcznie ale nie jest to zbyt bezpieczne. Właśnie takiego darmowego programu potrzebuje.

0

Najelepiej bedzie jak sobie podarujesz, jedyne co "tweakuje" zawsze w Windowsie to wylaczenie prefetchera przez co szybciej bootuje:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]
"EnablePrefetcher"=dword:00000000
0

Wylacz kompozycje, cieniowanie, rozmiar katalogow w etykietach i kilka innych. Wystarczy popatrzec po opcjach, latwo mozna sie domyslic ktore zmulaja komputer.

0

Poza tym defragmentacja, odpowiednia wielkość pliku wymiany, mała ilość programów w autostarcie i trayu...

A najlepsze jest i tak dodanie RAM-u i wymiana procesora na szybszy ;-)

Większość programów do tweakowania nie pomaga zbytnio. Kiedyś w PCWK był taki fajny test "tweakerów z Allegro" :-)

0

Tak defragmentacja to zdecydowanie, bo windows to potrafi na dysku namieszac.
Choc podobno stosuje specjalne procedury do monitorowania uzycia plikow itd.., ale co z tego.

0
Ktos napisał(a)

Poza tym defragmentacja...

...systemu plików jak i rejestru. Dodatkowo do tego drugiego można użyć jakiegoś programiku co wywali wszystkie śmieci.

0

Polecam program BootVis. ;-)

0

NIE ma dobrych programow czyszczacych rejestr, bo przeciez trudno zdefiniowac co jest potrzebne. Napisz program ktory cos popisze po rejestrze, myslisz ze jakis program Ci to usunie? Takie programy usuwaja tylko nieaktualne sciezki i pare innych nic nie znaczacych rzeczy.

0

Ja mam plik wymiany i Temp na osobnej partycji, co pomaga... choćby przy defragmentacji ;)

W Chipie był kiedyś artykuł które usługi w XPeku można bezpiecznie wyłączyć.

0

A ja jestem szcześliwym użytkownikiem nie microsoftowego systemu i tych problemów nie mam.
Red Hat 9, zaraz be?e się przenosił na Fedore. Tylko zastanawiam się czy jest sens, ale chyba zaczne oddzielny wątek z tym związany.

P.S.
A windowsa to widze tylko na vmware jak w gimpie nie mogę czegoś zrobić i photoshop potrzebny.

0

Graficzne powloki pod linuxem tez robia swoje :-(
I jesli ktos ma problemy z pochlanianiem mocy przez XP to na pewno pod linuxem super-lekko mu nie bedzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1