[apache] DirectoryIndex nie działa dla symlinków w vhost

0

Mam zainstalowane apache22.
Uruchomiłem uruchomione userdir oraz vhost. Do tego moduł od php oraz index.php w DirectoryIndex.

W katalogu domowym użytkownika (public_html) mam symlinka do innego katalogu należącego do użytkownika. Gdy w wyszukiwarce wpiszę: jakub.domena.net/kkk/ to zamiast wyszukać mi plik index.php i wykonać, próbuje mi go ściągnąć (zwraca jako application/x-httpd-php).

Jeżeli podam ścieżkę wraz z index.php to mi wykona to. Jeżeli próbuje się dostać przez domena.net/~jakub/kkk/ to też działa. Jeżeli zrobię symlinka w katalogu data (główny apacha) do tego samego katalogu kkk, to również działa. Działają też bezpośrednio w public_html lub jego podkatalogach.

Tak więc tylko połączenie vhost i symlink uniemożliwiają mi automatyczne wyszukiwanie i przetwarzanie pliku index.php.

Jakieś pomysły, co to może być?

Plików konfiguracyjnych nie wklejam (już na różne sposoby je zmieniałem) bo są dosyć duże. Ale wszelkie sugestie mile widziane.

0

hmm

a dawales Options : Indexes na katalog ? (nie symlink do niego)

0
lofix napisał(a)

hmm

a dawales Options : Indexes na katalog ? (nie symlink do niego)

To także. Ale Indexes służy do wylistowania plików, jeżeli nie zostanie znalezione nic z listy DirectoryIndex, więc nie ma to chyba znaczenia.

Jak już nic nie będzie szło, to zrobię odwrotnie symlinka, albo dam hardlinka. Ale wolałbym dowiedzieć się, dlaczego to nie działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1