Co mnie szpieguje?

0

Mam WinXp sp2 zainstalowane. Dzis zauwazylem strasznie podejrzana prace dysku. Gdy wlaczy sie wygaszacz ekranu ok 10min potem dysk zaczyna pracowac dosc bardzo Na kompie zainstalowany mam jedynie minimalny zestaw programow Delphi6 VisualStudio AcrobatReader OpenOffice Winamp Opera Zadnych kaz oslow i torentow ;)

Moze ta praca dysku nie jest jakims szpiegowaniem ale poniewaz dzieje sie to bez mojej zgody i podczas wygaszacza ekranu jestem podejrzliwy ;)

Moze ktos cos wie na ten temat? :) Bardzo zaintrygowala mnie ta sprawa :)

0

nie wiem, ale przy bezczynności windows porządkuje sobie dane - cachuje strukturę dysków - porządkuje plik wymiany itp.

możesz zobaczyć - w win98 wystarczy dużo robić, żeby zająć ram i w ogóle namęczyć system i po tym zobaczyć ile jest wolnego na dysku C - zapisać to sobie gdzieś, zobaczyć za pół minuty - będzie tyle samo a poczekasz 5 minut i już miejsca będzie parenaście/-dziesiąt a nawet -set MB więcej

a co do cachowania struktury to zapisuje sobie w pamięci chyba że tą opcję masz wyłączoną nazwy, położenie, wielkość, atrybuty pliku żeby przyspieszyć ich wyszukiwanie

a Opera jest adware - może ona cię szpieguje ? :) - nigdy nie lubiałem tej przeglądarki

0

Też to czasami mam.. - cóż - wytłumaczyłem sam sobie, że musi to byś jakas wewnetrzna operacja systemu.. czyszczenie czegoś, porządkowanie lub podobne, gdy usera nie ma. Ale to tylko moja teoria :>

0
Adamo napisał(a)

nie wiem, ale przy bezczynności windows porządkuje sobie dane - cachuje strukturę dysków - porządkuje plik wymiany itp.

A co jestli ktos wylaczy sobie cos takiego to nigdy pamiec mu nie bedzie przywracana dane cachowane porzadkowany plik wymiany? Poza tym troche dlugo to wszystko robi bo nie wierze ze nie jest sobie w stanie poradzic z tym wszystkim w jakies 15min :)

Od opery sie odoperuj ;)

Z DetoXem porozmawialem na ircu na temat windowsa ;)

0

Najprawdopodobniej jest to indeksowanie plików.

0

Pedros - odpal se FileMona i wszelkie Twoje pytania zostaną wyjaśnione :)

0

A co jestli ktos wylaczy sobie cos takiego to nigdy pamiec mu nie bedzie przywracana dane cachowane porzadkowany plik wymiany?

mógłby ktoś tu wstawić przecinki albo napisać tak żebym mógł to zrozumieć ? :-|

0
Adamo napisał(a)

mógłby ktoś tu wstawić przecinki albo napisać tak żebym mógł to zrozumieć ? :-|
Cały Pedros :D Jak jego post ma więcej niż 8 linii to zawsze omijam bo skumanie go zajmie mi ze 2 godziny :D

0
Adamo napisał(a)

mógłby ktoś tu wstawić przecinki albo napisać tak żebym mógł to zrozumieć ? :-|

A co jestli ktos wylaczy sobie cos takiego to nigdy pamiec mu nie bedzie przywracana, dane cachowane, porzadkowany plik wymiany?

Prosze bardzo :) Od dzis moze zaczne sie starac uzywac . i , ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1