Windows XP i zwiecha :|

0

Nie wiem dlaczego ale po pewnym czasie nagle zawiesza mi sie system, ale w dziwny sposob:

Aktywna aplikacja dziala i mozna robic co sie chce z tym programem, natomiast pozostale nie dzialaja oraz pasek zadan sie zawiesza przycisk Start rowniez i <ort>w ogóle </ort>kaszana trzeba restartowac po chamsku system :(

0

wygląda na powieszonego explorera... Ctrl + Alt + Del i zabicie procesu explorer.exe i jego ponowne uruchomienie nic nie dają?

Ale co z tym zrobić tak na dłużej to nie wiem :) Jeszcze :)

// Drodzy moderatorzy, musicie się tak czepiać literówek?

0

Nie da rady bo nic nie dziala wtedy tylko aktywny program wiec musialbym miec otwartego menadzera zadan przez caly czas :( Podobno wada jakiejs latki krytycznej ale nie moge znaleŹĆ poprawki :(

0

Może to to http://www.hacking.pl/news.php?id=4800 [???] . Trzeba jakiegos firewalla zamontowac bo na razie łatki nie ma.

0

To moze byc to ale potrzebuje jakies latki:)

0

Mam dokladnie to samo, juz sie balem ze cos z RAM-em albo ze procesor sie poci, ale nic w tym stylu.

Zobaczymy czy ogniomurek da rade...

0

No ja juz mialem z 5 zwiech dzis i faktycznie tez nie mam problemow z CPU Usage po prostu nagle sie zawiesza ale mozna ruszac myszka wiec na pewno nie blad kompa tylko systemu WINDOWS XP, zaczelo mi sie tak psuc z tydzien temu zrobilem formata i nic nie dalo ani bez latek ani z z latkami sp1 nic nie dal ani poprawki ani autopatcher, droga prob i bledow wywalalem programy instalowalem odinstalowywalem i dupa nic nie skutkuje:(

0

No ja juz mialem z 5 zwiech dzis i faktycznie tez nie mam problemow z CPU Usage po prostu nagle sie zawiesza ale mozna ruszac myszka wiec na pewno nie blad kompa tylko systemu WINDOWS XP, zaczelo mi sie tak psuc z tydzien temu zrobilem formata i nic nie dalo ani bez latek ani z z latkami sp1 nic nie dal ani poprawki ani autopatcher, droga prob i bledow wywalalem programy instalowalem odinstalowywalem i dupa nic nie skutkuje:(

Jakbym siebie widzial :D. Identyczne dziala podejmowalem. Nawet kompa w srodku odkurzylem :D. Raz na jakis czas (czasem po 15 sekundach, czasem po pol godzinie) wpierw zawieszal sie pasek start, a potem lawinowo wszystko po nim.

Wczoraj pod wplywem tego watku i arta na hacking.pl zainstalowalem Outpost Firewall. Chodzi 18 h: 15 m bez zwiechy! [browar] . Plugin "wykrywanie ataku" w OF pokazuje srednio co 15-30 sekund skanowanie portow i probe polaczenia, moze tak jest u prawie kazdego, ale to pasuje do opisu na hacking.pl. Ciesze sie jak dziecko, bo te problemy byly tak irytujace, jak problemy ze zdrowiem ;( .

0

roSzi dokladnie to mam !!! zaraz zainstaluje Outpost Firewall moze pomoze;)

0

po zainstalowaniu tego firewalla mialem ciagle BLUSECREENA, bylo zrzucanie fizycznej pamiec na dysk w celu zapobiegnieciu uszkodzeniu komputera i pisalo cos z IRQ DRIVER LESS i EQUAL :( Juz nie wiem co z tym zrobic...

0

Woah 8-|. Ale dalej jestem przekonany ze to dokladnie to samo co mialem (i mam nadzieje ze juz miec nie bede bo to zalamac czlowieka moze) ja... Moze zrob tak:

  1. Pierwej odpal jakis online-scan (housecall.trendmicro.com jest b. fajny), ale to juz pewnie zrobiles
  2. Wylacz kompa i odlacz net
  3. Zainstaluj Outpost albo jesli sie zraziles to Kerio
  4. Zobacz czy komp nie wylecial w powietrze ;)
  5. Restart i podlacz net

Jesli to nic nie da, to jednak bym sie ku sprzetowi sklanial - moj kumpel mial konflikt miedzy kostkami ramu i zawsze mial bluescreen przy starcie. Moze masz pare HDD i sie jakos gryza? Od sprzetu specem nie jestem :/.

0

komputer chodzi mi juz rok 24h/d i nie mialem zadnych problemow z bluscreenem a po zainstalowaniu firewalla co poleciles Od razu sie pojawial przy starcie wiec wywalilem go z autostartu i usunalem i jest dobrze, no mam problemy z radiowka jak wlacze radiowke to zawsze bluescreen sie pojawia robie restart i jest dobrze dlatego juz nie uzywam radiowki ale tez musiala byc tego przyczyna pewnie to samo co ten firewall cos sie gryzie, no ale system jest stabilny teraz sie psuje przez ten dziwny problem mam nortona 2005 system worksa po zeskanowaniui nie znajduje zedanych wirow. spybotem tez czysto mam kerio wlaczonego, no nie wiem co zrobic skanerem online PANDA tez sprawdzalem, powinna byc na to jakas latka, bo chyba sporo osob ma taki problem, to jest cos w stylu bledu RPC tylko ze nie pokazuje komunikatu i zawiesza ale objawy mam identyczne jak piszesz...Moze ktos na 100% sie uporal z tym problem czekam na odpowiedz bardzo prosze...

0

Historia mojego kompa jest wrecz identyczna :D, z wyjatkiem tej radiowki. Tez sobie dzialal pol roku 24h/d i nagle ten zonk sie pojawil. Temperatury procka lepiej niz w normie, ramu mam jedna kosc ktora jest ok (testowalem jakimstam programem). Skanery online mi znajduja jedynie NETSKY albo temu podobne w zalacznikach do maili nigdy nie otwieranych, wiec ogolnie zadnych wirow.

No i mi pomogl ten outpost, mam nadzieje takowa przynajmniej, chociaz bywalo tez tak, ze na pare dni wszystko bylo ok i znowu to atakowalo :/.

Pewnie ciezko Ci to przyjdzie, ale probowales odciac kompa od neta na pare godzin i zobaczyc jak jest? By byla wtedy 100% diagnoza.

0

Drugi dzien bez zwiechy. Ten plugin "wykrywanie ataku" w Outpost to mistrzostwo swiata :).

0

A ja mam nadal wrrrrr oczywiscie bez tego firewalla kerio nic nie daje:( Moze jakis inny program wykrywa tez ten atak?

0
Kronolus napisał(a)

A ja mam nadal wrrrrr oczywiscie bez tego firewalla kerio nic nie daje:( Moze jakis inny program wykrywa tez ten atak?

Wspolczuje, bo mnie te resety do szalu doprowadzaly. Moze sprawdzaj do skutku, zainstaluj ZoneAlarm, potem Panda, potem Outpost w wersji 2.x (platny, jest chyba trial) i inne. Nie wiem, nic lepszego Ci nie moge poradzic bo w Sieci ludzie nie kumaja o co biega (problem nie ma zadnej nazwy ze tak powiem, a zaczyna byc masowy).

Np. tutaj chodzi pewnie o to samo, zobacz:
http://komputery.katalogi.pl/temat42945/

... powodzenia :}

0

A najlepiej, jeśli to nie wina sprzętu, zainstaluj coś innego niż XP

0
Kronolus napisał(a)

po zainstalowaniu tego firewalla mialem ciagle BLUSECREENA, bylo zrzucanie fizycznej pamiec na dysk w celu zapobiegnieciu uszkodzeniu komputera i pisalo cos z IRQ DRIVER LESS i EQUAL :( Juz nie wiem co z tym zrobic...

Ja nie miałem bluskrina, tylko komp się restartował, wyświetlały się informcje o płycie głównej, które zwykle się nie wyświetlały, a po załadowaniu Window$a był komunikat z tym białym iksem w czerwonym kółku Błąd sterownika 4096, czy jak mu tam. Może coś poradzicie na tego AgnitumOutpostFira?

// Kronolusie, w nomenklaturze komputerowej słowa fachowe ;) pisze się małymi literami (chodzi o BLUSECREENA zamiast blusecreena)

// Wszystkie literówki zrobiłem specjalnie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1