oSzuKac SerVer :>

0

Witam
Jako ze jestem z sieci osiedlowej [rotfl] gdzie admin zablokowal mozliwosc przesylania plikow (nie wiem jak to zrobil - siec na switchach) Tak oto na servery gier i inne takie rzeczy da sie polaczyc ale jak juz DC czy cos osiedlowe to sie nie da (tak samo ftp) i teraz tak TLENEM i SKYPEM da sie przeslac plik z duza predkoscia ! (lanowa - nie wiem czemu) ale nie kazdy ma tlen lub skype ...
Dlatego mam pytanie czy jest cos co pomoze "oszukac" server w taki sposob jak tlen czy skype -> jakis specjalny program ktory moze pomoc ? cos w stylu DC ? nie wiem sam - pomozcie...

0
abc napisał(a)

siec na switchach

To raczej nieistotne.

abc napisał(a)

Dlatego mam pytanie czy jest cos co pomoze "oszukac" server w taki sposob jak tlen czy skype -> jakis specjalny program ktory moze pomoc ? cos w stylu DC ? nie wiem sam - pomozcie...

Skype czy Tlen nie oszukują serwera, a korzystają z innych portówm, które nie są zablokowane przez admina. Wydaje mi się, że możnaby spróbować zmienić port w ustawieniach DC (nie wiem czy mozna, bo nie korzystam, ale chyba tak - np. na 80 albo jakiś inny).

0

prógowałem ale mi się zdaje że po prostu protokół wysyłania plików zablokowali (czy jakoś tam) bo był straszliwy ruch na sieci ...
I tak oto może tlen i skype ort! z innego typu , lub nie zachacza o to co oni zablokowali ...

0

ze p2p zablokowali to rozumiem ale ftp ?? :|
swoja droga jak daja Ci transfer do 256 kb/s czy jak tam podpisywales w umowie to ich problemem jest rozwiazanie zbyt duzego ruchu, co najwyzej mogliby ograniczyc ilosc polaczen forwardowanych z jednego hosta ( to by tez ograniczylo ruch ). Zabezepieczenie mogli zalozyc na port ( tj. zablokowali go ) lub na protokol. Ten pierwszy problem mozna rozwiazac uzywajac proxy a co do drugiego to tylko szyfrowane proxy mi przychodzi do glowy.
Najlepiej pogadaj z adminkiem, bo wg mnie nie ma prawa zrobic takiego czegos. Podpisywales umowe i jezeli w umowie nie ma zadnego punktu ze moze zrobic cos podobnego a zobowiazuje sie udostepniac polaczenie internetowe to wg mnie takie postepowanie jest naruszeniem owego zobowiazania, a gdyby tlumaczyl sie tym ze w umowie bylo ze z przyczyn nie zaleznych od firmy ... albo ze ma prawo bo to dla prawidlowego dzialania sieci ... to go wysmiej bo jak juz wspominalem placisz za neta a nie za www i tlena

0

OkEy źle się wyraziłem - spieszyłem się - teraz mam czas i napisze troche wiecej.

Nie znam sie na strukturach sieci - a szkoda :(
Na necie jest wszystko wpozadku, sprawa dotyczy lana :(
Sposób poblokowania jest dosyć dziwny :/
Ale wydaje mi się że podzieleni jesteśmy na swichach bo z ludzmi z mojego bloku po lanie moge sie wymieniac plikami a z ludzmi poza bloku (inny swich) juz tylko gry zostaly :/ i na pewno nie chodzi tu o porty.
Tylko Tlen i Skype przesyla LANem <-- tak lanem nie netem !
Pliki z neta sciagam normalnie tylko przez siec nie da sie (przez lan)
takze nie wiem o co w tym juz chodzi ale wiem ze jestesmy na jaies VLANy podzielone czy cos takiego [diabel]

0

Jesteście podzieleni na podsieci i każda podsieć jest przedzielona ogniomurkiem. I tu admin niestety nie łamie prawa, bo nie ogranicza dostępu do internetu. Ale skoro chodzą gry, to wystarczy postawić ftp i inne serwisy na innym (wyższym prawdopodobnie niż 1024) porcie.

0

Próbowałem na porcie od servera gry który każdy widzi i każdy może grać - 27015 i niestety nadal nie chodzi :/ (DC) ftp sprobuje jutro :)

0

ogniomurek wycina na pdst skladu pakietu pewnie, nie po porcie

0

Jesli chodzi np o same przesylanie plikow a nie konkretnie o dc to moze napisac sobie jakis prosty programik z wlasnym protokolem :> Na 4p powinien byc nawet przyklad :)

A tak po przemysleniu nie widze sensu blokowania ftp po lanie no bo przeciez twoja karta sieciowa i tak nie jest uzywana nawet w 1% (zakladam ze masz karte 100MBit/s) a ze jak napisales siec jest na switchach wiec jak bys cos przesylal to nie walisz po ryju kazdej karty w sieci pakietami jak to bylo na hubach Conajmniej dziwne zachowanie admina bo przeciez przeslanie filmu przez siec nie obciazy jej jakos tam wiele Moze warto pogadac z adminem :)

0

Sieć ma około 3k użytkowników także pewnie swiche nie wyrabiają ...
Dobra spróbuje coś napisać do wysyłania i jutro dam znać czy pomogło :>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1