Uziemienie kompa

Odpowiedz Nowy wątek
2004-11-08 18:40

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Mam takie lolkowate pytanko, bo odpowiedzi słyszałem wiele ale chce usłyszeć je od osób które naprawdę się na tym znają ( nie chce nic popsuć ani nikomu krzywdy zrobić ). Mianowicie, jeśli nie mam uziemienia w gniazdku to czy mogę uziemić komputer podłączając kabelek pod śrubkę w obudowie a drugi jego koniec pod kaloryfer? Czy jest to bezpieczne dla sprzętu, czy usprawnia działanie kompa i na koniec nie zrobi nikomu ( ani niczemu ) krzywdy?

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 19:06

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Ja odpowiem w oparciu o swoje doswiadczenie.
Moj komp jest podlaczony do gniazdka bez uziemienia, przezylem baaardzo wiele niespodziewanych padow pradu (gratulacje dla genialnej elektrowni ktora obsluguje moje miasto) i pare innych przygod ale wszystko dziala bez problemowo. Moim zdaniem jesli masz dobry zasilacz uziemienie nie jest konieczne.

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 19:10

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Mianowicie, jeśli nie mam uziemienia w gniazdku to czy mogę uziemić komputer podłączając kabelek pod śróbkę w obudowie a drugi jego koniec pod kaloryfer?

Pomysł do kitu.. w razie zwarcia obudowy z elementami aktywnymi wewnątrz komputera ~ 230 będziesz miał pod prysznicem... - to już lepiej nie stosować uziemienia w ogóle..

czy jest to bezpieczne dla sprzętu - bez różnicy,
czy usprawnia działanie kompa - nie,
czy nie zrobi nikomu ( ani niczemu ) krzywdy? - patrz wyżej..


Pozostało 580 znaków

2004-11-08 21:29

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

CyberKid: budowa zasilacza, a konkretnie filtru napiecia, powoduje, że "na obudowie" cały czas, w czasie normalnej pracy komputera, jest napiecie 110~115 V (połowa nap. sieci).

DetoX: jeśli to będzie porządne spięcie to wywali mu wyłącznik róznicowo-prądowy, albo zwykły bezpiecznki. A jeśli ma instalację wod.-kan.-c.o. dobrze zrobioną, to ma ona znkiomą oporność i zwarcie spali bezpiecznik.


JKM czy HGW?

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 23:50

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

CyberKid: budowa zasilacza, a konkretnie filtru napiecia, powoduje, że "na obudowie" cały czas, w czasie normalnej pracy komputera, jest napiecie 110~115 V (połowa nap. sieci).

A skąd Ty takie informacje wziąłeś ? [???] takie coś jest niedopuszczalne..


Pozostało 580 znaków

2004-11-09 00:03

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Tu jest schemat zasilacza komputerowaego, co prawda AT, ale w interesujacej mnie części nic się nie zmieniło.


JKM czy HGW?

Pozostało 580 znaków

ŁF
2004-11-09 12:21
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 minut temu

0

tam może i jest klkadziesiąt V, ale patrząc na schemat, gdzie nie ma podanych wartości elementów nie możesz tego powiedzieć. Prawdopodobnie R3 ma kilkaset kOhm, a R4 kilka-kilkanaście. kondensatory C6/C7 są już za prostownikiem, więc ich impedancje się nie liczą. poza tym prąd jaki by popłynął między obudową a np.: kaloryferem byłby znikomy - akurat taki, żeby uszczypnęło w rękę i nic więcej. nie wierzysz - podłącz woltomierz i amperomierz.


Pozostało 580 znaków

2004-11-09 14:00

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Spoko. Już rozumiem. Chodzi tylko o to, że ostatnio usłyszałem, że jak się nie uziemi kompa ( np tak jak ja sugerowałem ) to można mieć zakłócenia na karcie TV i TV-OUT

Pozostało 580 znaków

2004-11-09 21:35

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Ja napisze tak jak Faszczu :) Tez mam kompa a nawet dwa podlaczone do gniazdka bez uziemienia i jakos nikomu/niczemu nie przeszkadza wszystko dziala ladnie i zgrabnie :) wiec po co kombinowac :)


Pozostało 580 znaków

2004-11-10 00:33

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Po co? Bo faktycznie przez to bywają pewne zakłócenia w działaniu m.in. tunerów TV. Właściwe uziemienie rozwiązuje ten problem.


JKM czy HGW?

Pozostało 580 znaków

2004-11-10 07:54

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Ja tam nie mam uziemionego kompa, a trzymam na nim często nogi i jakoś nic mnie nie kopie.


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0