Jaki program u?żywa danego pliku?

0

Załóżmy, że jest plik A. Próbuję go usunąć, ale dostaję informację o tym, że plik jest używany. Akurat w jego przypadku jest co najmniej dziwne i podejrzane [diabel].
Więc chciałbym się dowiedzieć kto śmie używać pliku A :>

Czy jest możliwość wyciągnięcia informacji o programie, który używa danego pliku?

0

Poszukaj programu o nazwie FileScope. Pokazuje ona gdzie lub/i do jakiego katalogu lub pliku dana aplikacja się odwołuje... A mógłbyś nie co więcej napisać jaki to plik (np rozszeżenie, itp...)

0

Nieraz tego potrzebowałem więc obojętnie jaki to plik.

No ale akurat teraz jest to exe - a dokładniej zip sfx - sterowniki od drukarki zassane z www.hp.com - rozpakowałem je a exeka usunąć nie mogę :/ (żeby nie było - winda była restartowana) - dziwna sprawa - umiem sobie poradzić inaczej, aby to usunąć - no ale jestem ciekaw jaki program mi na to nie pozwala :>

0

Jaki system? XP? Jeśli tak to zabij explorera. A potem usuń ten plik z menu [Nowe zadanie...] z pod ALT+CTRL+DEL. U mnie pomagało.
A co do sprawdzenia to jest taki program TaskView wersja trial była chyba w którymś z Ekspertów, wyświetla odwołania do rejestru, plików, semaforów itp. Możesz także użyć FileMonitora.

0

Jaki system?
Win2k

Jeśli tak to zabij explorera. A potem usuń ten plik z menu [Nowe zadanie...] z pod ALT+CTRL+DEL. U mnie pomagało.
Przecież wyraźnie napisałem, że umiem sobie poradzić z kasowaniem pliku i nie o to prosiłem - czytaj uważniej!

Możesz także użyć FileMonitora.
FileMon pokazuje aktualne odwolania do pliku a nie program, który plik otworzyl i nic z nim nie robi.

0

Jaki system?
Win2k

Jeśli tak to zabij explorera. A potem usuń ten plik z menu [Nowe zadanie...] z pod ALT+CTRL+DEL. U mnie pomagało.
Przecież wyraźnie napisałem, że umiem sobie poradzić z kasowaniem pliku i nie o to prosiłem - czytaj uważniej!

Możesz także użyć FileMonitora.
FileMon pokazuje aktualne odwolania do pliku a nie program, który plik otworzyl i nic z nim nie robi.

Ad1. Tak ale jak po zabiciu explorera mozna go usunąć to wiadomo co go blokuje.
Ad2. Ale jak cokolwiek w nim "ruszy" to od razu wiadomo kto jest sprawcą.

0

U mnie na 98 WinSteal funkcję która pozwala podpatrzeć który proces korzysta z danego pliku. Podaje jego nazwę i takie tam inne. Następnie w menu jest opcja Processes gdzie klikam, wybieram peroces o wybranej nazwie ( np ten ktory uzywa okreslonego pliku ), klikam view details i mam ktorych dll`i uzywa i sciezke do execa.
Nie wiem czy pod W2k bedzie dzialac ale warto sprobowac

//no tak średnio działa na 2k - niczego się nie dowiedziałem - M

0

oki... znalazłem 2 programiki - jeden ciekawszy w danej sytuacji (WhoLockMe) ale nie działa :( a drugi to Process Explorer chyba najlepszej firmy wszelakich monitorów.

info

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1