Jak zapisać wszystko w jednym pliku?

0

Słuchajcie ludzie, słuchajcie :-) !!! Otóż mam pytanie:
Jak zapisać wszystko w jednym pliku (np. pozycje RichEdita i jego położenie). Z góry dziękuję!

0

Jeżeli chcesz zapisać do pliku tekstowego to najprościej wygląda to tak:

RichEdit1.Lines.SaveToFile('jakistamplik');

0

jemu chyba nie o to chodziło
Greenek skorzystaj sobie z plików ini, a jeśli wczesniej z nich nie korzystałes to jest artykuł na tej stronie

0

Z INI albo z rejestru - jak kto woli ;-)

0

ja proponuje plik ini zapisac caretpos.x i caretpos.y richedita ...

0

TWriter i TReader. Te dwie klasy ułatwiają zapisywanie i odczytywanie komponentów i ich właściwości (są też inne strumieniowe klasy).

0

A wie ktoś, czy SaveComponent w TFileStrem zapisuje też komponenty potomne tego podanego? bo gdyby tak kazać zapisać formularz, to nie trzeba by się cackać z ini tylko po trzy linijki kodu na zapis i odczyt i już gotowe zachowywanie właściwości okna i wszystkich komponentów.

0

Tak zapisuje, tylko wtedy(podczas odczytu) na formie musis byc pusto (nie wiem czy sama forma ma w ogole istniec).

[dopisek źle sie wyraziłem]

0

Tak zapisuje, tylko wtedy na formie musis byc pusto (nie wiem czy sama forma ma w ogole istniec).

No, a jak chcesz zapisać formę, która nie istnieje? :) Jesli się odwołasz do obiektu, którego nie ma w pamięci, to ci access violation wyskoczy :)

0

Chyba niektórzy z was nie zrozumieli, bo trochę źle to napisałem. Chodzi mi oto, jak zapisać tekst RichEdita (formatowany, np. jakiś tekst) i w tym samym pliku zapisać położenie okna.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1