laptop pod software development

0

Ostatnio rozglądam się za jakimś laptopem problemy z mobilnością ect.Laptopa służyć mi będzie pod software development .Sam korzystam aktualnie z linuxa na swoim komputerze i rozważam znalezienie jakiegoś laptopa pod linuxa lub spróbować macbooka .W budżecie chciałbym zmieścić sie do 8600zł i jak na razie moją uwage zwrócił
MacBook Pro 14 M1 Pro 10-core/ 16GB RAM / 1TB SSD
i pod linuxa
ThinkPad P14s G4 Ryzen 7 Pro 7840U /1tb ssd/32gb ram
.W macbooku obawiam sie ze 16gb ramu może okazać się problemem lecz przemawia 10 rdzeniowy m1 pro aczkolwiek mogę znalezc thinkpadzie 32gb ramu lecz tylko z 8 rdzeniowym prockiem.Zależy mi również na jakości wykonania sprzętu .Jestem też otwarty na jakieś inne alternatywy którę warto rozważyć.Co polecacie?

6

rzut monetą
bo jak Ty sam nie wiesz czego chcesz to tylko moneta może rozwiązać ten problem

1

Jaki soft chcesz na tym robić?

Do zaawansowanych gier w UE poniżej 32GB RAM bym nie schodził. A i to może być mało.
Do tego dedykowana karta graficzna.
Nie wiem jak bardzo można polegać na kartach od Apple. IMO najlepiej mieć kartę firmy NVIDIA.

Tworzenie stronek też może być albo bardzo proste, albo zagmatwane, z wirtualkami, dockerami itp.
Do normalnego klepania stronek pewnie i 8GB RAM by Ci starczyło.

0
Spine napisał(a):

Jaki soft chcesz na tym robić?

Do zaawansowanych gier w UE poniżej 32GB RAM bym nie schodził. A i to może być mało.
Do tego dedykowana karta graficzna.
Nie wiem jak bardzo można polegać na kartach od Apple. IMO najlepiej mieć kartę firmy NVIDIA.

Tworzenie stronek też może być albo bardzo proste, albo zagmatwane, z wirtualkami, dockerami itp.
Do normalnego klepania stronek pewnie i 8GB RAM by Ci starczyło.

Jeżeli mowa o game developmencie to nisza w której nie działam ,oczywiscie jakies działania na Vulkanie czy OpenGL się zdarzały ale w tym nie siedzę.Tak to głównie backend bazy danych ,docker kubernates ,i trochę data science .

0

@embekwa: A tam od razu nisza... Gamedev is life :]

Trochę mnie dziwi, że osoba, która pracuje na komputerze, nie ogarnia, jak pisać na komputerze.
Pewne minimum warto zachować pisząc posty...

Powinieneś to szybko nadrobić. Nie stawiamy spacji przed przecinkiem, kropką itp.
Czytaj: https://kursdlaopornych.pl/writer/pisanie/interpunkcja/

1
Spine napisał(a):

@embekwa: A tam od razu nisza... Gamedev is life :]

Trochę mnie dziwi, że osoba, która pracuje na komputerze, nie ogarnia, jak pisać na komputerze.
Pewne minimum warto zachować pisząc posty...

Powinieneś to szybko nadrobić. Nie stawiamy spacji przed przecinkiem, kropką itp.
Czytaj: https://kursdlaopornych.pl/writer/pisanie/interpunkcja/

no, widze ze forum jak zawsze w formie

0

Zdecydowanie lepszy sprzętem jest MBP. Wykonanie, ekran, głośniki, gładzik, kultura pracy; ten ThinkPad to tak dwie półki jeśli chodzi o odczucia w codziennym użytkowaniu.

Zastanów się, żeby dołożyć do 32GB, bo swap mocno Ci poharata dysk.

0

Moim zdaniem, akurat tak postawione zagadnienie nie bardzo ma sens, bo tak naprawdę sprowadza się do wyboru Linux na x86, czy MacOS na ARM. Ewentualnie, jeżeli na oba systemy istnieją te same programy, to różnicy nie ma.

A może będzie potrzebne jedno i drugie, bo w niektórych przypadkach są pewne różnice, które w przypadku gamedev mogą mieć znaczenie. Sam to przerabiałem w przypadku Qt i .NET. Kiedyś przez całe lata pracowałem na Windows, później przeniosłem się na Linux i w niektórych projektach były potrzebne drobne poprawki właśnie ze względu na różnice, których nie byłem świadomy.

Jeżeli programuje się np. webdev, to faktycznie, nie ma różnicy, jaki system, bo i tak zazwyczaj docelowo projekt będzie gdzieś na jakimś serwerze, a część przeglądarkowa (czyli JavaScript, WebAssembly) działa identycznie we wszystkich liczących się przeglądarkach.

Moim zdaniem, najpierw trzeba rozważyć, jaki system operacyjny jest potrzebny, a potem dobrać sprzęt, a nie na zasadzie, że wybierać sprzęt a system "jaki będzie, taki będzie". Chyba, że w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia, czy będzie to Linux, czy MacOS.

0

Jeśli nie lubisz słyszeć odgłosów odrzutowca w trakcie kompilacji i smażyć sobie kolana trzymając na nich laptopa, to bierz Macbooka
Jeśli to lubisz, to bierz ThinkPada

Jeśli lubisz mieć utrudniony lub wręcz znikomy dostęp do bebechów i 0 perspektyw na upgrade dysku czy RAMu to bierz Macbooka
Jeśli wolałbyś je jednak mieć i nie bulić potencjalnie za kosztowną naprawę, to bierz ThinkPada

Co do RAM, 16GB może okazać się wystarczające, ale to IMO bare minimum do developmentu w tych czasach.

Więc jeśli możesz nagiąć swój budżet, to zastanowiłbym się nad Macbookiem z 32GB RAM (ale może z mniejszym dyskiem).

0
Marius.Maximus napisał(a):

rzut monetą
bo jak Ty sam nie wiesz czego chcesz to tylko moneta może rozwiązać ten problem

Rzut monetą to oddanie decyzji losowi. Nikt tak nie chce!
Lepiej aby wydrukował zdjęcia obu laptopów lub wyświetlił oba obok siebie na monitorze.
Potem niech najpierw przyłoży otwartą dłoń do zdjęcia Maca i potrzyma tak 5 sekund/ Potem niech przyłoży otwartą dłoń do Lenovo i przytrzyma tyle samo czasu. Jeśli nie poczuje wyraźnych pozytywnych wibracji dotykając któreś ze zdjęć niech powtórzy czynność po trzy razy dla każdego zdjęcia.
Prawdopodobnie tyle prób nie będzie potrzebne bo podświadoma decyzja już dano zapadła.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu eksperyment się nie powiedzie to niech jeszcze wyobrazi sobie jak siedzi przed biurkiem i powoli otwiera każdy z laptopów.
Niech sobie wyobrazi pojawiającą się spod klapy klawiaturę a potem startujący system...
Tej próby jeszcze nikt nie przeszedł obojętnie nie podejmując ostatecznego wyboru.

Rzut monetą to absolutna ostateczność jak wszystkie naukowe metody zawiodą :-)

0

Jeżeli developujesz na PC (a lepszego development experiance nie znajdziesz) a potrzebujesz czegos mobilnie to weź Mac osx.
Masz turbo baterie, turbo proca.
Lapki na windowsie maja zdupiony power managment.
Weźmiesz windę na droge i okaże się ze komp rozładowany, bo akurat zwiechal się na aktualizacji windy

Ps. Jestem w drodze właśnie 1000km na siedzeniu pasażera. Trochę koduje z nudów. Właśnie dojeżdżamy bateria 40%

3
4w0rX4t4X napisał(a):

Rzut monetą to oddanie decyzji losowi. Nikt tak nie chce!

W rzucaniu monetą nie chodzi o wybór tylko o to że w ciągu lotu uświadamiasz sobie co chcesz żeby wypadło. W takiej jednej chwili można sobie uświadomić że jednak woli się chłopców

1

Powinieneś sam zrobić research i ogarnąć jakiego sprzętu potrzebujesz najbardziej. W końcu to twoje narzędzie pracy.

0
Marius.Maximus napisał(a):

rzut monetą
bo jak Ty sam nie wiesz czego chcesz to tylko moneta może rozwiązać ten problem

Rozważyłem swoję potrzeby związane z lapkiem i stanąłem przed owym wyborem który przedstawiłem w wątku uwzględniając moje obawy (w tym przypadku ram, procesor i jakość wykonania). Przed kupnem nowego laptopa chciałbym poznać opinię innych osób które być może korzystają z wymienionych sprzętów i mają jakieś uwagi albo zastrzeżenia. Co do podejmowania decyzji ciężko jest podjąć dobrą nie mając danych takich jak opinie użytkowników czy zalet bądź wad (przynajmniej mi).Znaczy można jak najbardziej podjąć decyzję bez tego elementu i być może oszczędzić wam rozkmin o rzucie monetą ale poznając opinie innych mogę uniknąć błędu .Bardzo prawdopodobne jest to że wiekszośc z nas kupując coś ma jakieś oczekiwania wobec tego przedmiotu, które on może potencjalnie spełniać co można sprawdzić chociażby w jego specyfikacji, ale z czasem w trakcie użytkowania może się okazać że ten przedmiot nie spełnia naszych oczekiwań które jak nam sie wydawało przed jego kupnem spełniał i dlatego warto jest się zapytać aby uniknąć takich sytuacji.

2

Jak już wspomniałem, obecnie pytanie sprowadza się do pytania "lepiej system Linux czy MacOS"? Tytułowe pytanie ma podobny sens, jak pytanie "chce kupić konsolę do gier, lepiej Xbox czy PlayStation". Można porównywać parametry, konstrukcję, ale głównym czynnikiem jest to, jakie gry interesują, bo nie każda gra jest dostępna na obie konsole, a nawet niby jedna i ta sama gra różni się między wersjami na różne konsole. Natomiast każda z konsol jest produkowana w kilku wariantach, które są prawie takie same i można dywagować, który wariant jest lepszy, który gorszy. Wybrane laptopy są bardzo różne i niekompatybilne ze sobą, dlatego moim zdaniem, porównywanie samego sprzętu średnio ma sens.

Gdybyś wybrał 2 lub 3 lapki kompatybilne ze sobą, np. 3 rodzaje macbooków lub 3 lapki x86 (w razie czego zawsze można sformatować dysk i zainstalować Linux), to wtedy byłyby one porównywalne i można by dyskutować, który sprzęt wybrać, bo na każdym można mieć to samo, tyle, że różnie z wydajnością pracy.

Jeżeli faktycznie nie wiesz, jaki OS, to najpierw wypadałoby ustalić, jaki jest potrzebny lub ewentualnie dość do wniosku, że w Twoim przypadku jest to wszystko jedno. Może się zdarzyć, że na przykład wybierzesz Macbook, bo w dyskusji wyjdzie, że ma lepsze parametry sprzętowe i wydajnościowe, ale okaże się, że MacOS X jest z czymś niekompatybilny lub coś jest bardzo trudne do zrobienia, co na Linux zrobi się bez problemu.

Na przykład potrzebna będzie maszyna wirtualna lub kontener. Na x86 bez trudu można postawić praktycznie dowolny Windows, Linux, ewentualnie z dużym trudem MacOS x86. Na odwrót, jeżeli wybierzesz Macbook z prockiem ARM zwanym M1 lub M2, to o wirtualkach zapomnij, chyba, że istnieją programy wirtualizujące uruchamiające systemy operacyjne ARM. Można ewentualnie z programami, jak Bochs, QEmu, PCEm, ale będzie to działać mało wydajnie i nie bardzo ma to sens do testowania projektów programistycznych.

0
andrzejlisek napisał(a):

Jak już wspomniałem, obecnie pytanie sprowadza się do pytania "lepiej system Linux czy MacOS"? Tytułowe pytanie ma podobny sens, jak pytanie "chce kupić konsolę do gier, lepiej Xbox czy PlayStation". Można porównywać parametry, konstrukcję, ale głównym czynnikiem jest to, jakie gry interesują, bo nie każda gra jest dostępna na obie konsole, a nawet niby jedna i ta sama gra różni się między wersjami na różne konsole. Natomiast każda z konsol jest produkowana w kilku wariantach, które są prawie takie same i można dywagować, który wariant jest lepszy, który gorszy. Wybrane laptopy są bardzo różne i niekompatybilne ze sobą, dlatego moim zdaniem, porównywanie samego sprzętu średnio ma sens.

Gdybyś wybrał 2 lub 3 lapki kompatybilne ze sobą, np. 3 rodzaje macbooków lub 3 lapki x86 (w razie czego zawsze można sformatować dysk i zainstalować Linux), to wtedy byłyby one porównywalne i można by dyskutować, który sprzęt wybrać, bo na każdym można mieć to samo, tyle, że różnie z wydajnością pracy.

Jeżeli faktycznie nie wiesz, jaki OS, to najpierw wypadałoby ustalić, jaki jest potrzebny lub ewentualnie dość do wniosku, że w Twoim przypadku jest to wszystko jedno. Może się zdarzyć, że na przykład wybierzesz Macbook, bo w dyskusji wyjdzie, że ma lepsze parametry sprzętowe i wydajnościowe, ale okaże się, że MacOS X jest z czymś niekompatybilny lub coś jest bardzo trudne do zrobienia, co na Linux zrobi się bez problemu.

Na przykład potrzebna będzie maszyna wirtualna lub kontener. Na x86 bez trudu można postawić praktycznie dowolny Windows, Linux, ewentualnie z dużym trudem MacOS x86. Na odwrót, jeżeli wybierzesz Macbook z prockiem ARM zwanym M1 lub M2, to o wirtualkach zapomnij, chyba, że istnieją programy wirtualizujące uruchamiające systemy operacyjne ARM. Można ewentualnie z programami, jak Bochs, QEmu, PCEm, ale będzie to działać mało wydajnie i nie bardzo ma to sens do testowania projektów programistycznych.

andrzejlisek napisał(a):

Jak już wspomniałem, obecnie pytanie sprowadza się do pytania "lepiej system Linux czy MacOS"? Tytułowe pytanie ma podobny sens, jak pytanie "chce kupić konsolę do gier, lepiej Xbox czy PlayStation". Można porównywać parametry, konstrukcję, ale głównym czynnikiem jest to, jakie gry interesują, bo nie każda gra jest dostępna na obie konsole, a nawet niby jedna i ta sama gra różni się między wersjami na różne konsole. Natomiast każda z konsol jest produkowana w kilku wariantach, które są prawie takie same i można dywagować, który wariant jest lepszy, który gorszy. Wybrane laptopy są bardzo różne i niekompatybilne ze sobą, dlatego moim zdaniem, porównywanie samego sprzętu średnio ma sens.

Gdybyś wybrał 2 lub 3 lapki kompatybilne ze sobą, np. 3 rodzaje macbooków lub 3 lapki x86 (w razie czego zawsze można sformatować dysk i zainstalować Linux), to wtedy byłyby one porównywalne i można by dyskutować, który sprzęt wybrać, bo na każdym można mieć to samo, tyle, że różnie z wydajnością pracy.

Jeżeli faktycznie nie wiesz, jaki OS, to najpierw wypadałoby ustalić, jaki jest potrzebny lub ewentualnie dość do wniosku, że w Twoim przypadku jest to wszystko jedno. Może się zdarzyć, że na przykład wybierzesz Macbook, bo w dyskusji wyjdzie, że ma lepsze parametry sprzętowe i wydajnościowe, ale okaże się, że MacOS X jest z czymś niekompatybilny lub coś jest bardzo trudne do zrobienia, co na Linux zrobi się bez problemu.

Na przykład potrzebna będzie maszyna wirtualna lub kontener. Na x86 bez trudu można postawić praktycznie dowolny Windows, Linux, ewentualnie z dużym trudem MacOS x86. Na odwrót, jeżeli wybierzesz Macbook z prockiem ARM zwanym M1 lub M2, to o wirtualkach zapomnij, chyba, że istnieją programy wirtualizujące uruchamiające systemy operacyjne ARM. Można ewentualnie z programami, jak Bochs, QEmu, PCEm, ale będzie to działać mało wydajnie i nie bardzo ma to sens do testowania projektów programistycznych.

Masz rację, system będzie tutaj grać pierwsze skrzypce, parametry też są ważne ale nie tak jak system i narzędzia które będzie się wykorzystywać. Dzięki wszystkim za pomoc :D

2
embekwa napisał(a):

Laptopa służyć mi będzie pod software development.

Poważna sprawa. Mi laptop służy tylko do Information Seekingu, Comment Writowania, Image Uploadingu oraz Music Listeningu. No i jeszcze Motion Picture Watching.

Podobne tematy były dziesiątki razy na forum, poszukaj.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1