Comarch Optima, stawianie bazy na VPS i zdalne łączenie do niej

0

Hej,

Mamy firmę około 5 osób w biurach, które zaczęły korzystać z Comarch optimy.
Wprowadzamy około 10 faktur dziennie na razie, magazyn (około 1000 pozycji i 30RW miesięcznie) ogarniamy place dla 50 pracowników . (Tzn oni bo ja to koderem jestem ;p)

Ale jest problem ze potrzebujemy zintegrować optime z naszym wewnętrznym softem typu CRM. (Aplikacja napisana w nodejs)

Potrzebujemy wyciągać faktury i dokumenty magazynowe.

Obecnie Optima używana jest w chmurze, tzn przez zdalny pulpit (omg)

Chcemy ją postawić lokalnie żeby mieć dostęp do bazy a do tego kupić soft który ma już serwer RESTowy do wyciągania tego.

I teraz pytanie, czy dobrze to rozkminilem że zamiast trzymać serwer w firmie, zadbać o jego maintenance i uptime to postawimy optime na OVH z windows server?

Mamy już kupionego VPSa pod inne zastosowanie które zjada 0.5% zasobów (nie było innego wyjścia) z 4v CPU i 8gb ramu.

Firma buduje swoją nową siedzibę i możliwe że tam będzie opcja na serwer.
Ale czy na tą chwilę tymczasowo lub nie ma to sens?

Przyznam szczerze że mam małe doświadczenie z windows server I MySQL server a czytam że to muli strasznie.

Do tego naprawdę wolelibyśmy dopłacić ale mieć to w chmurze na hostingu niż bujać się z tym w firmie, mam nadzieję że te czasy minęły 😉

Dziękuję i pozdrawiam

2

Po pierwsze Optima nie działa na MySQL tylko na SQL Server (Microsoft) - Express darmowy, ale ograniczony, Standard i Enterprise płatne. Niepotrzebne koszty na przenoszenie tego na OVH, a potem jak już będzie nowa siedziba to lokalnie. Po drugie moc sprzętu nie ma znaczenia na Optime, to jest kwestia software'owa samego ERPa i jego zapytań do bazy. Jak jest masa dokumentów, poczty w CRM, obrazków na towarach to będzie mulić nawet na komputerze kwantowym. VPS pod inne zastosowania, które zjada 0.5% zasobów - taa, bo nie masz tam pewnie SQL Servera 🤔

Jeśli już mielibyście iść w OVH to jaka jest różnica w tym jak to działa teraz "w chmurze" a jak będzie działać na OVH? Chcecie po necie dać dostęp do SQL Servera? Tak samo musicie zrobić, po RDP.

0

@AdamWox

Po pierwsze Optima nie działa na MySQL tylko na SQL Server (Microsoft) - Express darmowy, ale ograniczony, Standard i Enterprise płatne.

Aha, mam doswiadczenie w mySql, postgresie i mongo. Teraz dojdzie SQL Server. Czytałem że express używa max 1gb ramu, a płatny full. Mamy budżet na płatny. Powiedziano nam 140 euro od stanowiska.

Niepotrzebne koszty na przenoszenie tego na OVH, a potem jak już będzie nowa siedziba to lokalnie.

Przenoszenia chciałbym uniknąć, jako młody jurny 30 - letni byczeq, nie uśmiecha mi się obciążać firmy utrzymywaniem stacjonarnego serwera. Licze z całego serca, że będzie mozna to mieć na VPS.
Prywatnie fajnie byłoby się pobawić takim serwerem :)

Po drugie moc sprzętu nie ma znaczenia na Optime, to jest kwestia software'owa samego ERPa i jego zapytań do bazy.

Czy myślisz że będzie różnica w szybkości działania pomiędzy bazą lokalną, bazą na serwerze w siedzibie via LAN, bazą na ovh i udostępnioną przez neta a RDP?

Ja nie używam RDP, no ale wirtualne pulpity ogólnie się źle kojarzą.

Moim zdaniem, najlepiej byłoby trzymać baze na OVH, na jakimś VPS ew. dedyku. I udostępniać ją na zewnątrz. A na komputerach ludzie by mieli optime zainstalowaną która łączy się z bazą.

taa, bo nie masz tam pewnie SQL Servera

Dokładnie, na tym VPS z Windows Server mamy malutki soft. Ogólne nieporozumienie, ale nie było innego wyjścia.

Jeśli już mielibyście iść w OVH to jaka jest różnica w tym jak to działa teraz "w chmurze" a jak będzie działać na OVH? Chcecie po necie dać dostęp do SQL Servera? Tak samo musicie zrobić, po RDP.

Obecnie używana jest optima w chmurze własnie po RDP. Powiedziano nam, że nie ma możliwości integracji z takim systemem i jedyną opcją jest, zrobić sobie możłiwość dostępu bezpośrednio do bazy danych.

Dlatego idea byłby taka, że postawić baze gdzieś na hoście, udostępnić ją na zewnątrz.

Zaproponowano nam również postawienie całego raka serwerowego za 20 000zł. Koszty to jedno, ale lepiej byłoby żeby to OVH czy inny hosting martwił się o uptime niż my/ja :)

@AdamWox dzięki :)

2

Moim zdaniem, najlepiej byłoby trzymać baze na OVH, na jakimś VPS ew. dedyku. I udostępniać ją na zewnątrz. A na komputerach ludzie by mieli optime zainstalowaną która łączy się z bazą.

Takich rzeczy się nie robi i nie polecam, choć decyzja i tak należy do was. Co do prędkości to wiadomo, że LAN i serwer na miejscu będzie najlepiej. Może mieć na to wpływ infrastruktura sieci lokalnej. Żadne VPSy, żadne RDP.

Reasumując co polecam:

  1. Maszyna/serwer z bazą danych w firmie, lokalnie
  2. Optima lokalnie na każdym z komputerów łączy się do tej bazy z serwera - po LAN
  3. Maszyna/serwer może posłużyć jako serwer REST do integracji
  4. Maszynę można podzielić jakimś vmware na Windows Server do Optimy i Linuxa do integracji - wszystko zależy czy można integracje hostować na Windowsie (IIS, XAMPP, docker)

Jeśli będzie trzeba się połączyć z poza biura to wtedy zostaje ewentualnie RDP - do 2 userów jednocześnie idzie razem Windows Server, więc nie ma sensu kupować CALi dostępowych. Drugim rozwiązaniem jest VPN w biurze, do którego się łączymy i wtedy Optima działa "lokalnie" tak jakbyśmy byli w biurze. Wiadomo, może być wolno, bo to zależy od łącza, ale jest bezpiecznie, bo za VPNem, a nie - "walniemy openports na 1433/1434 i cały świat może mieć dostęp do faktur", zwłaszcza na takim OVH gdzie dziennie są pewnie czymś atakowani 😉

0
Stiffler napisał(a):

Mamy budżet na płatny. Powiedziano nam 140 euro od stanowiska.

Ta cena jest chyba za licencję runtime - w takim przypadku do tego MSSQL nie mogą się łączyć żadne inne aplikacje niż te, ko których wykupiono licencję runtime, czyli w tym przypadku tylko aplikacje Comarch-u.
Jeżeli będziesz chciał się łączyć z innych aplikacji, np. Płatnik-a to musisz kupić normalną licencję, i wtedy masz możliwość zakupu:

Moim zdaniem, najlepiej byłoby trzymać baze na OVH, na jakimś VPS ew. dedyku. I udostępniać ją na zewnątrz. A na komputerach ludzie by mieli optime zainstalowaną która łączy się z bazą.

W przypadku jednego/dwóch stanowisk może by się to sprawdziło, ale w przypadku większej ilości stanowisk myślę, że będzie to mało wydajne. RDP na pewno będzie wydajniejszym rozwiązaniem.

1

policz to sobie - koszt serwera to jakieś 5-10k jednorazowo na ~5-10 lat, czyli w najgorszym razie 166zł/miesiąc a w najlepszym 41zł/miesiąc + prąd - ile Cię wyjdzie VPS na miesiąc o podobnych parametrach?
VPS niczym się nie różni od fizycznego sprzętu stojącego obok Ciebie.
Przy VPSie dochodzi kwestia zabezpieczenia połączenia z bazą

0

per core (brak limitu stanowisk) - ~4000$ za 2 fizyczne rdzenie (czyli dla procesora posiadającego 8 rdzeni musisz kupić 4 licencje)
na stanowiska - ~1000$ za serwer + 230$ za każde stanowisko
Więcej informacji: https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-2022-pricing

Jezu chryste ale ceny. Jestem przyzwyczajony do mySql, postgres i mongo. Używam tych baz do ogromnej ilości danych, których ta firma akurat nigdy nie osiągnie. I te bazy są za darmo. A tutaj ograniczenie nie dość że ograniczenie wzgledem wątków to jeszcze ogromne koszty.

W przypadku jednego/dwóch stanowisk może by się to sprawdziło, ale w przypadku większej ilości stanowisk myślę, że będzie to mało wydajne. RDP na pewno będzie wydajniejszym rozwiązaniem.

@Paweł Dmitruk dlaczego tak sądzisz? Do VPSów i dedyków mozna też dokładać zasobów

I dla klaryfikacji.. RDP to wirtualny pulpit? (tak obstawiam) Jezeli tak, to czemu ktoś chciałby w dzisiejszych czasach pracować przez wirtualny pulpit? Chyba ze cos w tej technologii się zmieniło :)

policz to sobie - koszt serwera to jakieś 5-10k jednorazowo na ~5-10 lat, czyli w najgorszym razie 166zł/miesiąc a w najlepszym 41zł/miesiąc + prąd - ile Cię wyjdzie VPS na miesiąc o podobnych parametrach?
VPS niczym się nie różni od fizycznego sprzętu stojącego obok Ciebie.
Przy VPSie dochodzi kwestia zabezpieczenia połączenia z bazą

@abrakadaber
Tu masz troche racji. Jedne co, to kurde mam styczność z różnymi aplikacjami w php, nodejs, javie, wszystko ogromne kolosy. A tutaj mowa o programie do faktur do którego nagle potrzebuje fizycznie utrzymywać serwer.
Hobbystycznie nie ma problemów, ale przy dzisiejszych opcjach chmurowych jak VPS, dedyki, aws, gcp, to stawianie fizycznego serwera wygląda jak krok wstecz.

1

ale przy dzisiejszych opcjach chmurowych jak VPS, dedyki, aws, gcp, to stawianie fizycznego serwera wygląda jak krok wstecz.

I bardzo dobre masz wrażenie, ale to akurat specyfika systemu ERP, który nie nadaje się na nowoczesne technologie. Optima zatrzymała się COM Object i ActiveX. Optima w dalszym ciągu jest 32bitowa. Skoro oprogramowanie operuje na starych rozwiązaniach to niestety trzeba wdrażać starymi rozwiązaniami.

Od wdrażania Optimy jest partner Comarch, więc ty zajmij się postawieniem serwera, zabezpieczeniami i dostępem, a partner skonfiguruje ci system ERP wraz z końcówkami. Twoim partnerem jest ten od kogo klient kupił Optime. Oni mają wszystkie licencje i mogą co roku odnawiać.

Serio, kosztowo postawienie swojej maszyny lokalnie jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w przypadku Optimy. Twoim zadaniem jest tylko administracja maszyny, a aspekty techniczne wokół systemu ERP powinien zrobić partner.

0

I bardzo dobre masz wrażenie, ale to akurat specyfika systemu ERP, który nie nadaje się na nowoczesne technologie. Optima zatrzymała się COM Object i ActiveX. Optima w dalszym ciągu jest 32bitowa. Skoro oprogramowanie operuje na starych rozwiązaniach to niestety trzeba wdrażać starymi rozwiązaniami.

@AdamWox smutne to co napisałeś, ale teraz rozumiem cały problem sprawy.
Wina leży prawdopobnie w długu technologicznym który comarch zaciągnał i nigdy nie spłacił.

A czy ktoś wie jak to ma się do VPS'ów oferowanych przez comarch?
To sa wszystko RDP?

Mimo wszystko wygląda na to że, nie ma wyjścia i trzeba będzie mieć ten serwer prędzej czy później.
Jako że w obecnej siedzibie nie ma za bardzo na niego miejsca, a nowa siedziba będzie dostępna miejmy nadzieje w ciągu ~4 miesiecy, to pozostaniemy na optimie w "chmurze".

A spróbujemy najpierw napisać w tym czasie integracje z wersją demo. Kiedy będziemy gotowi to przeniesiemy się na wersje stacjonarną.
Mam nadzieje że chociaż taka możliwość będzie.

Prawdopobnie wystawie wersje demo na yolo, otworze porty, i sprobuje odtworzyc strukture dokumentów z optimy w chmurze, żeby mieć spopulowaną baze do integracji.

Administracja własnego serwera, na tak nieznanym mi terenie jakim jest windows server, jest fasyncująca. A jednocześnie boli boli :)

ps. widziałem że oferują nam serwer za 20k. Jakieś totalne monstrum które nie potrzebujemy. Tutaj w tym wątku padła cena 5k-10k co już jest bardziej realne :)

1

A czy ktoś wie jak to ma się do VPS'ów oferowanych przez comarch?
To sa wszystko RDP?

To nie jest strona Comarchu, to nie są oficjalne serwery Comarchu, tylko firmy Lagarta, która świadczy takie usługi. Optima w chmurze łączy się po RDP do serwerów Comarch po takim programiku od nich, który nazywa się Comarch Optima ERP SaaS
image

To się nazywa inaczej Optima w modelu usługowym i możesz się połączyć do swojej Optimy tylko przez to, o ile coś się nie zmieniło, bo dawno czegoś takiego nie wdrażałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1