Darmowe oprogramowanie do edycji wideo

0

jw, filmy z kamerki gopro, fajnie jakby do renderingu zaprzęgało kartę graficzną. Poproszę jakies propozycje programów prostych jak i tych bardziej zaawansowanych.

2

Blender 3D - https://www.blender.org/features/video-editing/
Avidemux - https://avidemux.sourceforge.net/

A jakbyś jednak zdecydował się na jakiś płatny program, to nie narzekam na CyberLink PowerDirector.
Ma hardware'owe renderowanie filmów. Działa stabilnie i szybko.

screenshot-20230724144706.png

3

Tylko i wyłącznie https://www.blackmagicdesign.com/pl/products/davinciresolve wiele ytuberów na tym obrabia swoje filmy. Ja obrabiam na tym filmy z kamerki z auta.

0

Wracam z tematem, DaVinci wydaje sie spoko, ale darmowa wersja nie pozwala eksportować w więcej niz 60fps.
Sprawdze tego Blendera, choć wydaje sie że to kombajn do wszystego i trochę armata na muchę.
Ktoś ma jeszcze jakies propozycje?

1

a po co ci więcej niż 60 klatek? w filmach i serialach standardem dalej jest 24, na yt sle się max 60.

2
ehhhhh napisał(a):

a po co ci więcej niż 60 klatek? w filmach i serialach standardem dalej jest 24, na yt sle się max 60.

Może jest papugą, albo graczem? Słyszałem że niektórzy gracze w drugim pokoleniu widza już 120 klatek na sekundę

0

@KamilAdam: w esporcie to i różnicę między 240 a 360 się zobaczy, tzn zmysł odczuje i pozwoli na szybszą reakcję ale to nie o to chodzi, po prostu filmów w większym klatkarzu się nie robi.

1

@ehhhhh: Ja w szachy online nie gram na ekranie z odświeżaniem mniejszym niż 500Hz.

0

@Spine: zapodaj linka bo jeszcze takiego nie widziałem a chętnie kupię :)

0

@Spine: ale kupić chyba nie można :(

0

Blender wyglada ok, tylko coś słabo mojego radeona wykorzystuje przy renderingu, odpowiednie opcje niby włączone.
screenshot-20230727011926.png
Dodawalem jakies transformacje po kolei - obrót, przyblizenie, szum gaussa, nie widac różnicy żadnej miedzy ustawieniami cpu/gpu, ani standardowym silnikiem (eevee).

Przy jakis czynnościach na obrazie gpu na pewno sie nie powinno nudzic przy renderingu?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1