Jak wcisnąć klawisz F13

0

Google podpowiada że shift+F1
ale mi to jakoś nie działa , testuje na Windows 10

screenshot-20230614124415.png

4

Który program wymaga wciśnięcia F13? Ten klawisz kojarzy mi się z czasami DOSa.

1

Właśnie, po co ci taki klawisz w ogóle?
To trochę jak ze Scroll Lock. Klawisz, którego chyba tylko w Excelu można było użyć.
Chociaż tu odwrotnie, bo Scroll Lock istnieje, a ty chcesz wciskać klawisz, który nawet nie istnieje fizycznie.

2

@LukeJL: Są klawiatury na któryc istnieją ¯_(ツ)_/¯.

Ja uzywam f12-f24 do upraszczania swoich skrótów i makr nie musze się martwić wtedy o kolizje :p.

Przy czym u mnie to klawiatura(mam na QMK) wysyła odpowiednie klawisze a sam system nie ma nic do rzeczy. Nie wiem i nie chce mi sie sprawdzać ale wydaje mi sie ze jak sterownik twojej klawiatury nie wspiera to nie zadziała :p.

3

Musisz mieć jakąś aplikację, która reaguje na ten F13, jak nie ma nic podbindowane to co ma niby się wydarzyć?

$("body").addEventListener("keydown", (e) => {
    if (e.code === "F1" && e.shiftKey === true)
        alert('ok')
})
2
GodOfCode. napisał(a):

Musisz mieć jakąś aplikację, która reaguje na ten F13, jak nie ma nic podbindowane to co ma niby się wydarzyć?

$("body").addEventListener("keydown", (e) => {
    if (e.code === "F1" && e.shiftKey === true)
        alert('ok')
})

Między innymi w C++/Qt i w C#/WinForms jest możliwość wychwycenia naciśnięcia klawisza F13, a nawet kolejnych, bodajże do F24. Inna sprawą jest to, że prawdopodobnie żaden program nie wykorzystuje klawiszy od F13 do F24. Jak się tworzy własny program, na własne potrzeby, to można skorzystać z tych klawiszy, ale wciąż pozostaje problem, jak wywołać ich naciśnięcie.

0

Gdzieś kiedyś czytałem że można wcisnąć F13..F24
Chciałem mieć trochę bardziej skomplikowaną kombinację klawiszy na uruchomienie ukrytej funkcji.

4

Pół internetu pisze że shift powinien działać, ale jak nie działa to chyba pozostaje tylko
keys-122

1

Jeśli to ma działać pod Windowsem to możesz przemapować jakiś klawisz (lub kombinację np Shift+F1) na F13; i kolejne. Sprawdziłem, działa w moim wieśniackim programie http://xyzyk.ddns.net/?str=prog&str2=duch
Wada - kody F13...F24 trzeba zadać ręcznie (dodać inny klawisza potem w konfigu podmienić kod), ale ogólnie to jak widzę - działa.

Screenshot 2023-06-14 170525.png

0

Używając tego: https://en.key-test.ru/ (ale za mnie ruska onuca ;))
Na MacOS PrintSc uznaje mi za F13
Na Windows nie za bardzo.

Może warto zainstalować jakąś wirtualną klawiaturę, która jest konfigurowalna?

1

Oryginalne klawiatury od Apple miały F13

3

Shift+F1 to nie jest F13, bo Shift+F1 to Shift+F1, F13 to F13, a Shift+F13 to Shift+F13.

Choć możliwe jest że jakaś aplikacja dla wygody reaguje na Shift+F1 tak samo jak na F13 (co nie czyni tych naciśnięć tożsamymi), albo jest możliwa klawiatura która na naciśnięcie klawisza oznaczonego "F13" będzie wysyłała sygnał Shift+F1 (ale to wtedy klawisz jest nieprawidłowo oznaczony bo nie jest klawiszem F13).

Prawdziwe F13 można uzyskać na kilka sposobów:

  • soft do remapowania klawiszy, np. PowerToys pod Windows i jego "Menedżer klawiatury". Tam dowolny klawisz można przemapować na inny, i klawisze F13-F24 są dostępne do wyboru. Można poświęcić np. nadmiarowy drugi backslash na klawiaturach z układem ISO, albo przemapować to nieszczęsne Shift+F1 na F13 (ale stracimy prawdziwe Shift+F1)
  • programowalna klawiatura (zapewne mechaniczna) z softem który udostępnia te dodatkowe eF-y. O tym wspomniał @Schadoow wyżej. Akurat posiadam nietypowy przykład w postaci pedału (foot switch) który może symulować klawiaturę, myszkę lub joystick, i w trybie jednoklawiszowej klawiatury można mu ustawić keypress na F13.

Jeśli chodzi o samo zastosowanie takiego klawisza, to wiele programów czy gier pozwalających na bindowanie skrótów klawiszowych do różnych funkcji prawidłowo zareaguje na F13:
screenshot-20230615123915.png

To jest mój "push to talk" który nie koliduje z niczym i jednocześnie nie zajmuje rąk.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1