Wykrywanie klawisz

0

Witam !

Pytanie - jak określić numer klawisza kursora. Spróbowałem coś takiego

procedure TForm1.nazwa_posterunkuKeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin

Form1.Caption:=inttostr(ord(key));
end;

Enter, Esc - to wykrywa, ale z klawiszami kursora - nici.

Gdzie jest błąd ?

Pozdrawiam
Remek

0

poszukaj w zrodlach, moze nawet w gotowcach... gdzies o tym bylo...

0

wykrywa tylko ze ty pobierasz jedna wartosc z 2. Klawisz kursora (gora to chyba 72) ma 2 kody, czyli 0 i 72
musisz odczytac je 2 razy.
tak samo jest z klawiszami F1, F2.....

w TP odczytywalo sie to w sposob:

var z:char;
z:=readkey;  //czyta pierwsza wartosc
if z=0 then
 z:=readkey;  //jesli jest 0 to wczytuje nastepna

ps 72 bylo w pascalu

0

if key= vk_left then cos tam

0

Oto są numery kodów ASCII strzałek:

37 - lewa
38 - góra
39 - prawa
40 - dół

0

Dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0