Problem z CD-Romem

0

Mam komputer, którego bios nie wykrywa CD-romu, a wcześniej wykrywał. Zaczęło się od wyjęcia twardego dysku.
CD-Rom na pewno jest sprawny.
Tasma też jest OK bo twardy dysk działa.
Próbowałem różnych konfiguracji: na jednej taśmie, na dwóch, zworki...
Robiłem już reset Biosu i wyczerpały mi się pomysły.

0

Witaj!!!!
Spróbuj podłączyć na dwóch taciemkach [browar]

Obydwa urządzenia ustaw na Master, chyba że masz ATA 100 to dysk możesz (zalecane) ustawić na chipselect. w BIOS-ie ustaw AUTO na rozpoznawanie Slave Master i Primary Master zazwyczaj automatycznie ustawia się LBA to również znmień i tą funkcję na AUTO .

Powinno pomóc [hurra]

Powodzeni Sebastian [angel]

0

Komputer jest stary i nie ma ATA-100.
To nie działa.

Jeszcze jakieś pomysły ?

0

Ja miałem taką sytuację, że wystarczyło po prostu wyjąć zworke (ustawić w pozycji single). Niby proste (ale nie pomyślałem o tym na początku i się długo z tym męczyłem), w niektórych starych komputerach oprócz pozycji master i slave jest jeszcze single (w większości kompów nie ma single).

0

W tym kompie nie ma single

0

Mam komputer, którego bios nie wykrywa CD-romu, a wcześniej wykrywał. Zaczęło się od wyjęcia twardego dysku.
CD-Rom na pewno jest sprawny.
Tasma też jest OK bo twardy dysk działa.
Próbowałem różnych konfiguracji: na jednej taśmie, na dwóch, zworki...
Robiłem już reset Biosu i wyczerpały mi się pomysły.


Sprawdź jeszcze raz stan CD-Rom.
Wystarczy, mały wstrząs, a układy scalone
w środku nie będą działały...

0

Cd-Rom jest sprawny, bo w innym kompie śmiga bez problemów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0