Wątek przeniesiony 2022-12-14 11:32 z Nietuzinkowe tematy przez Riddle.

W jaki sposób Lenovo aktualizuje sterowniki przez stronę?

0

Witam.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak działa "bridge" do Lenovo, który pozwala na aktualizowanie sterowników?

Pobieram Lenovo Service Bridge i Lenovo System Update. Wykrywa mi wszystko co trzeba i aktualizuje. Jest nawet cały progressbar, który pokazuje aktualny stan instalacji. Jest cała tabelka, która pokazuje w "czasie rzeczywistym" co aktualnie jest instalowane, a co oczekuje.

Jak to się łączy z moim PC? Na czym polega komunikacja? Jaka technologia mogła zostać wykorzystana?

lenovo_drivers_update.png

2

Pewnie masz service/usługę na swoim komputerze od lenovo, a ta strona to po prostu jej interfejs webowy. Zgaduję że masz fabrycznego Windowsa który był na kompie ze sklepu?

Jakbys zainstalował gołego Windowsa to pewnie by nie działało, dopóki byś nie zainstalował tej usługi od lenovo.

0

Mam gołego Windowsa i owszem musiałem zainstalować oba programy, aby to działało. Ale nie było żadnego przekierowania na "lokalną" stronę. Mam wszystko zainstalowane, wchodzę na support.lenovo.com, wybieram opcję Detect Product i przechodzi na pcsupport.lenovo.com/pl/en/products/laptops-and-netbooks/legion-series/legion-y530-15ich/. Wpisując ręcznie numer seryjny urządzenia, przekierowuje mnie na tą samą stronę. Czy to tylko tak wygląda, że jest dalej na "swojej" domenie, a tak faktycznie jest u mnie? Jakim cudem jest zachowana domena? Interfejs webowy wymagałby przekierowania portów na routerze jeśli miało by działać jako "API". Czy mógłby ich serwer postawiony na domenie pcsupport.lenovo.com łączyć się po TCP do mnie, aby to wszystko wyświetlić?

1
AdamWox napisał(a):

Mam gołego Windowsa i owszem musiałem zainstalować oba programy, aby to działało. Ale nie było żadnego przekierowania na "lokalną" stronę.

Nigdzie nie mówiłem o lokalnym interfejsie webowym.

AdamWox napisał(a):

Mam wszystko zainstalowane, wchodzę na support.lenovo.com, wybieram opcję Detect Product i przechodzi na pcsupport.lenovo.com/pl/en/products/laptops-and-netbooks/legion-series/legion-y530-15ich/. Wpisując ręcznie numer seryjny urządzenia, przekierowuje mnie na tą samą stronę. Czy to tylko tak wygląda, że jest dalej na "swojej" domenie, a tak faktycznie jest u mnie? Jakim cudem jest zachowana domena? Interfejs webowy wymagałby przekierowania portów na routerze jeśli miało by działać jako "API". Czy mógłby ich serwer postawiony na domenie pcsupport.lenovo.com łączyć się po TCP do mnie, aby to wszystko wyświetlić?

Interfejs webowy, ale oczywiście że nie bezpośrednio od Ciebie na witrynę, tylko za pośrednictwem servera lenovo.

0

Ok, teraz kumam. Czyli interfejs webowy (bridge service) łączy się do serwerów lenovo, a strona lenovo (na tym serwerze) wyświetla progress i zdarzenia jakie wykonały się u mnie.

0
AdamWox napisał(a):

Ok, teraz kumam. Czyli interfejs webowy (bridge service) łączy się do serwerów lenovo, a strona lenovo (na tym serwerze) wyświetla progress i zdarzenia jakie wykonały się u mnie.

Jakiś local port też nie jest wykluczony. Tak np dorabiany był do webówki podpis elektroniczny oparty o "pendrajwa": pakiety ganiały na zasadzie localhost:12345

Tym niemniej bez agenta już wcześniej rezydujacego sobie w czeluściach - nic w bebechach komputera przegladarka (teoretycznie, he he ) nie ma prawa zmienić, aktualziacji sterów też.
A jak agent już jest, na wiele sposobów można zrobić, on gada do "centrali w Moskwie", albo przeglądarka do niego po lokalnym sockecie itd

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1