problem z vpn i dns na ubuntu

0

Na ubuntu ver 20 dodałem sobie konfigurację VPN - standardowo wchodząc w Ustawienia -> Sieć -> VPN (Uwierzytelniania: typ: Hasło z certyfikatami (TLS)) W zakładce IPv4 podałem DNS mojej firmy. No i się połączyłem, działają strony wewnętrzne firmowe ale nie działa np. youtube i inne strony zewnętrzne. Próbowałem dopisywać DNS'y po przecinku np. 1.1.1.1 ale nic nie daje. Pomoże ktoś?

0

Doradzam sprawdzenie poprawności działania DNS narzędziami takimi jak nslookup i dig.

3

DNSy tylko tłumaczą hosty na adresy, ty masz problem z routingiem - pewnie sieć firmowa blokuje te strony
Dodaj zasady routingu tak żeby tylko adresy firmowe przechodziły przez vpn, a reszta normalnie

https://askubuntu.com/questions/84516/how-to-set-routes-for-my-vpn-connection

1

Tak jak napisali poprzednicy.

  1. Użyj nslookup lub dig aby sprawdzić czy dostajesz adresy z DNSa na przykład dla youtuba.
  2. Następnie użyj traceroute aby sprawdzić gdzie wędrują pakiety, gdy próbujesz połączyć się z youtube.

Na 99% jest tak jak napisał obscurity, cały ruch jest przekierowywany do sieci wewnętrznej firmy.

0
obscurity napisał(a):

DNSy tylko tłumaczą hosty na adresy, ty masz problem z routingiem

Nie byłbym taki pewnien, bo serwery DNS mają możliwość takiej konfiguracji, aby odpowiadały tylko na zapytania o zasoby skonfigurowane lokalnie. Np. unbound ma deny_non_local i refuse_non_local.

Z doświadczenia wiem, że diagnostykę sieci dobrze jest wykonywać w takiej kolejności, w jakiej działają poszczególne elementy.

Niemniej, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem wszelkich problemów z VPNami do sieci Klientów/Pracodawców jest:

  1. Budowa własnej infrastruktury sieciowej.
  2. Uruchomienie klientów VPN do sieci Klientów/Pracodawców na własnych routerach.
  3. Uruchomienie serwera VPN na własnej infrastrukturze.
  4. Łączenie się ze swoim serwerem VPN i dostęp za pomocą własnej infrastruktury do sieci Klientów/Pracodawców.

Podstawową zaletą takiego rozwiązania jest brak konieczności użerania się z mnogością różnych konfiguracji VPN na swoich stacjach - po prostu mamy raz skonfigurowany VPN do swojej sieci, a jak pojawia się Klient/Pracodawca wymagający jakiejś nietypowej konfiguracji, to dokładamy klienta u siebie w infrastrukturze (być może kupując wcześniej kolejny router) i nie musimy wprowadzać żadnych zmian np. na laptopach.

Kolejną zaletą jest to, że konfiguracja VPN i DNS na routerach jest zwykle bardziej elastyczna, niż np. na laptopie.

1
pms_enable_synaptics napisał(a):
obscurity napisał(a):

DNSy tylko tłumaczą hosty na adresy, ty masz problem z routingiem

Nie byłbym taki pewnien, bo serwery DNS mają możliwość takiej konfiguracji, aby odpowiadały tylko na zapytania o zasoby skonfigurowane lokalnie. Np. unbound ma deny_non_local i refuse_non_local.

Z doświadczenia wiem, że diagnostykę sieci dobrze jest wykonywać w takiej kolejności, w jakiej działają poszczególne elementy.

Niemniej, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem wszelkich problemów z VPNami do sieci Klientów/Pracodawców jest:

  1. Budowa własnej infrastruktury sieciowej.
  2. Uruchomienie klientów VPN do sieci Klientów/Pracodawców na własnych routerach.
  3. Uruchomienie serwera VPN na własnej infrastrukturze.
  4. Łączenie się ze swoim serwerem VPN i dostęp za pomocą własnej infrastruktury do sieci Klientów/Pracodawców.

Tak, tak, ale adres youtube'a ma zapewne zcacheowany w systemie lokalnie bo pewnie już na niego wchodził i nie działa, zapytanie do DNSa pewnie nawet nie leci
Nie wiem po co bawić się w gdybanie i diagnostykę skoro to nie jest żaden unikalny ani rzadki problem, tylko prawie każdy kto korzystał w firmowego vpna przez to przechodził

1
obscurity napisał(a):
pms_enable_synaptics napisał(a):
obscurity napisał(a):

DNSy tylko tłumaczą hosty na adresy, ty masz problem z routingiem

Nie byłbym taki pewnien, bo serwery DNS mają możliwość takiej konfiguracji, aby odpowiadały tylko na zapytania o zasoby skonfigurowane lokalnie. Np. unbound ma deny_non_local i refuse_non_local.

Z doświadczenia wiem, że diagnostykę sieci dobrze jest wykonywać w takiej kolejności, w jakiej działają poszczególne elementy.

Niemniej, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem wszelkich problemów z VPNami do sieci Klientów/Pracodawców jest:

  1. Budowa własnej infrastruktury sieciowej.
  2. Uruchomienie klientów VPN do sieci Klientów/Pracodawców na własnych routerach.
  3. Uruchomienie serwera VPN na własnej infrastrukturze.
  4. Łączenie się ze swoim serwerem VPN i dostęp za pomocą własnej infrastruktury do sieci Klientów/Pracodawców.

Tak, tak, ale adres youtube'a ma zapewne zcacheowany w systemie lokalnie bo pewnie już na niego wchodził i nie działa, zapytanie do DNSa pewnie nawet nie leci
Nie wiem po co bawić się w gdybanie i diagnostykę skoro to nie jest żaden unikalny ani rzadki problem, tylko prawie każdy kto korzystał w firmowego vpna przez to przechodził

To należy tak użyć tych tooli, aby nie korzystać z lokalnego cache.

0

Po zainstalowaniu openVPN i łączeniu się z konsoli i wpisaniu DNS firmowego w pliku resolv.conf działają strony firmowe i zewnętrzne, dlaczego? Wolałbym jednak mieć to skonfigurowane w tym interfejsie GUI standardowym ubuntu.

0

kilka prostych pytań aby zacząć:
ten wyklikany VPN to tez jest openvpn ? bo nie napisales jaki rodzaj wyklikanego ? jezeli to ten sam typ sprawdzałeś jak sie roznia parametry uruchomienia openvpn GUI/CMD?
jaka reakcja ping jak nie dziala?
pokazesz tabele rutingu porównaj obie wersje ?
dziala cokolwiek poza firma na IP , czy to na pewno problem z DNS?

0

ten wyklikany to standardowy w ubuntu (Ustawienia -> Sieć -> VPN)
reakcja na ping google.com
4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 3071ms
nie działa nic poza firmowymi stronami

0
biurostron napisał(a):

ten wyklikany to standardowy w ubuntu (Ustawienia -> Sieć -> VPN)
reakcja na ping google.com
4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 3071ms
nie działa nic poza firmowymi stronami

Podstawowa diagnostyka:

$ dig google.com
$ dig @1.1.1.1 google.com
$ traceroute -n google.com
0
dig google.com

; <<>> DiG 9.16.1-Ubuntu <<>> google.com
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 35371
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 65494
;; QUESTION SECTION:
;google.com.			IN	A

;; ANSWER SECTION:
google.com.		69	IN	A	216.58.209.14

;; Query time: 20 msec
;; SERVER: 127.0.0.53#53(127.0.0.53)
;; WHEN: śro lip 27 16:00:09 CEST 2022
;; MSG SIZE  rcvd: 55
dig @1.1.1.1 google.com

; <<>> DiG 9.16.1-Ubuntu <<>> @1.1.1.1 google.com
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; connection timed out; no servers could be reached
traceroute google.com
traceroute to google.com (216.58.215.110), 64 hops max
  1   tuMojeIpWsieciFirm  14,648ms  12,969ms  10,987ms 
  2   *  *  * 
  3   *  *  * 
  4   *  *  * 
  5   *  *  * 
  6   *  *  * 
0

Problemem jest trasa domyślna prowadząca przez VPN, który nie zapewnia łączności z Internetem.

Rozwiązanie: konfiguracja typu split tunnel (https://en.wikipedia.org/wiki/Split_tunneling)

Dodatkowo rozdzieliłbym DNS - tak, aby do firmowego DNS leciały jedynie zapytania dotyczące zasobów firmy. Np. w konfiguracji unbound odpowiada za to dyrektywa forward-zone.

Przy czym odradzam robienie tego na laptopach lub stacjach roboczych. Tak, jak napisałem wcześniej, najlepiej jest to zrobić na routerze.

0

Podpowiesz coś więcej jak skonfigurować split tunnel? jakiś przykład, nie jestem adminem i średnio to kumam :)

0

Split tunneling opiera się na odpowiedniej konfiguracji routingu.

Wygląda na to, że w Twoim przypadku odpowiednia będzie konfiguracja typu split-include.

Jeśli upierasz się przy Ubuntu, to https://askubuntu.com/questions/1369075/use-a-vpn-only-for-some-specific-routes:

  • powinna być zaznaczona opcja "Use this connection only for resources on its network"
  • lista tras powinna uwzględniać firmową adresację wewnętrzną

Aktualny adres bramy można sprawdzić poleceniem ip route.

Tyle, że tym wszystkim powinien zająć się admin w firmie, do której się łączysz, lub przynajmniej zrobić instrukcję.
Inaczej to trochę zgadywanie, np. co do adresacji wykorzystywanej w sieci firmowej.

0

Zależy jeszcze jaki to vpn, ale jeśli to Network Manager, to prawie na pewno jest w gui gdzieś opcja, żeby używać vpn tylko dla zasobów tej sieci vpn - to ustawia routing tak, żeby przez przez vpn nie szedł cały ruch:

https://unix.stackexchange.com/questions/528279/network-manager-openvpn-plugin-adding-extra-routes-how-to-prevent-that

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1