Wątek przeniesiony 2022-07-22 09:10 z C# i .NET przez Adam Boduch.

MS SQL Server 2016 - zakup licencji

0

Witam,
Mamy obecnie w firmie program Enova + serwer baz danych MS SQL Server 2008 R2 Express. Nasza baza danych niedługo osiągnie limit 10 GB (obecnie 9,3 GB) i zajdzie potrzeba aktualizacji serwera SQL. Maksymalnie możemy zainstalować MS SQL Server w wersji 2016 ze względu na zainstalowany Windows Server 2012 R2 Standard.
Do serwera baz danych programem Enova łączy się 7 pracowników z czego 4 łączy się przez sieć lokalną, a 3 łączy się przez VPN'a.

Jaką licencję trzeba wykupić na serwer SQL aby móc korzystać z bazy danych > 10GB oraz aby pracownicy mogli spokojnie łączyć się do serwera?
Trzeba wykupić licencję na urządzenie czy na użytkownika?

Czy w tym wypadku wystarczy zwykła licencja MS SQL Server 2016 + 7 CAL's? Słyszałem też o licencji Runtime, która jest przypisywana do konkretnego oprogramowania (w tym przypadku Enova). Czy w takim wypadku lepiej kupić Runtime czy zwykłą licencję?

2

Często producenci danego oprogramowania oferują licencje, które są przeznaczone jedynie do korzystania z ich softem, ale za to są o wiele tańsze. Moim zdaniem to dobra opcja - bo jeśli i tak nie potrzebujesz tego SQL do innych zastoswań, to lepiej zapłacić mniej, niż mieć jakąś rezerwę na poczet większych możliwości, z których i tak nie skorzystasz, ale zapłacić musisz. Do tego (jeśli piszę głupoty to proszę o sprostowanie) - taki SQL wykupiony z jakimś konkretnym ERP, to jest w pełni funkcjonalny SQL, jeśli się nie przejmujesz legalnością, to możesz z niego korzystać jak z pełnej wersji. Działać powinno, tylko po prostu łamiesz licencję.

Poza tym (tego nie jestem też pewien na 100%) można kupić nowszego SQL, a potem na tej samej licencji zainstalować wersję starszą.

0
cerrato napisał(a):

Często producenci danego oprogramowania oferują licencje, które są przeznaczone jedynie do korzystania z ich softem, ale za to są o wiele tańsze....

Enova właśnie zaproponowała nam licencję
E65-00261 SQLSvrStdRuntime 2016 ALNG Emb MVL 1Clt (1 szt na serwer)
C30-00393 SQLCALRuntime 2016 ALNG Emb MVL (7 szt CAL)

Wycenili je na 4300 zł.
Natomiast w internecie znalazłem np Microsoft SQL Server 2016 Standard +10 user CAL's za niecałe 2000 zł.
Jest jakaś wielka różnica pomiędzy tymi licencjami?

0

To mocno podejrzane te niecałe 2000 zł za 10 CALi. Ja jak rok temu kupowałem licencję to za sam serwer było ponad 2k PLN (a to była licencja od producenta softu). Generalnie za serwer i 20 CALi zapłaciłem ponad 10k, gdzie normalnie, nie od producenta softu, MS wycenił mi na 20k

0
abrakadaber napisał(a):

To mocno podejrzane te niecałe 2000 zł za 10 CALi. Ja jak rok temu kupowałem licencję to za sam serwer było ponad 2k PLN (a to była licencja od producenta softu). Generalnie za serwer i 20 CALi zapłaciłem ponad 10k, gdzie normalnie, nie od producenta softu, MS wycenił mi na 20k

Znalazłem taką cenę na stronie https://www.kluczsystem-sklep.pl/microsoft-sql-server-2016-standard-10-user-cals-p-174.html
Nie wiem czy na tej stronie można legalnie nabyć taką liencję, ale cena jest 1949 zł.

1

Ta strona to jakiś wał jest, same cale do SQL to ok 1000 pln za sztukę. Zresztą porównaj te 2 ceny:

https://www.kluczsystem-sklep.pl/microsoft-office-365-personal-subskrypcja-1-stanowisko-esd-p-134.html

i oficjalny sklep:

https://www.microsoft.com/pl-pl/microsoft-365/buy/compare-all-microsoft-365-products-b

0

@Panczo: niekoniecznie jest to scam. Znaczy - może to wałek, ale licencje z odzysku są o wiele tańsze. Pisałem o tym (wprawdzie w kontekście Windowsa, a nie SQL) jakiś czas temu:
Windows serever na zwykłym PC
Windows 10 Home -> Pro

0

Subskrybcja z odzysku?

0
  1. Dlaczego 2016 a nie 2017? Wymagania co do Windows mają te same, a wydaje mi się, że wsparcie do 2016 już się zakończyło.
  2. 7 pracowników i 10 GB? Czy w bazie nie ma jakichś danych binarnych (zdjęcia, PDF-y, skany)?
    Jeśli są to możesz zrobić kolumnę jako Filestream, co ważne a mało eksponowane zmiany w aplikacji nie są wymagane.
0

Jeśli są to możesz zrobić kolumnę jako Filestream, co ważne a mało eksponowane zmiany w aplikacji nie są wymagane.

Przecież napisał wyrażnie kto jest producentem, więc raczej nic nie może zrobić z bazą.

0

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Zdecydowaliśmy się użyć licencji Runtime. Nie będziemy eksperymentować z licencją z nieznanego źrodła.

Chciałbym jeszcze zapytać o licencje CAL. Z opisu wynika:

"CAL dostępowy na użytkownika pozwala nam wykorzystać wiele urządzeń do dostępu do licencjonowanego serwera przez jednego użytkownika"

"CAL dostępowy na urządzenie pozwala nam na dostęp wielu użytkowników z jednego, licencjonowanego urządzenia do zasobów serwera"

Czyli rozumiem, że jeśli kupimy 7 licencji CAL na urządzenie to maksymalnie będzie można korzystać z 7 komputerów ale czy to dotyczy jednoczesnej pracy ze wszystkich komputerów czy ogólnie maks 7 komputerów.
Przykładowo mam 7 komputerów w biurze z czego 1 komputer jest mój. Gdybym ten komputer wyłączył i chciał się połączyć z domu to czy uda się nawiązać połączenie czy aby móc z domu się połączyć potrzebowałbym dokupić dodatkową licencję CAL?

2

Licencje CAL do SQL Servera są tylko na papierze, nigdzie ich nie wprowadzasz, więc praktycznie połączyśz się bez problemu.

W teorii każde urządzenie które się łaczy musi mieć pokrycie w CAL przy modelu per device i analogicznie per user

1

Tak jak napisał @Panczo - licencja to tylko papierek w przypadku kontroli. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć 1 CAL na cokolwiek i łączyć się ze 100 stanowisk - kwestia własnego sumienia

0

Nie planujemy pracować sprzecznie z zakupioną licencją, ale wiadomo, że różnie w życiu bywa i czasem trzeba połączyć się "na już" z systemem.
Zapytam tutaj przy okazji, żeby nie tworzyć nowego wątku:
Wpadł też pomysł aby zakupić Windows Server 2019/2022 + SQL Server 2019. Czy nasz obecny komputer serwerowy (Dell PowerEgde R410 / Intel Xeon E5530 / 24GB DDR3 / 300GB HDD) będzie wystarczający dla takiego Windowsa, czy również musielibyśmy wymienić serwer?
Zauważyłem, że przy licencjach na Windows Server również są opcje CAL. Do czego one służą? do tego czy mogę zalogować się do Windows'a czy o co chodzi?

Jeszcze z ciekawości: crystal disk info pokazuje mi 4 dyski natomiast w zarządzaniu dyskami widzę jeden dysk. Gdzieś jest ustawiony RAID czy to Crystal disk źle pokazuje?
dyski.png

1

jeśli sprzęt wystarczał Wam do tej pory to i po upgradzie będzie OK. Jedyne co bym rozważył to zmienić dysk na SSD. Co do pytania o RAID to trzeba uruchomić konfigurator i zobaczyć (przy starcie systemu powinien wyświetlić co wcisnąć aby wejść). Co do licencji CAL na windowsa to są to licencje do połączenia np. do udostępnionych zasobów sieciowych (dysków, drukarek), do pulpitu zdalnego są osobne licencje.

0
jm0x01 napisał(a):

serwer baz danych MS SQL Server 2008 R2 Express. Nasza baza danych niedługo osiągnie limit 10 GB (obecnie 9,3 GB) i zajdzie potrzeba aktualizacji serwera SQL.

A jak sprawdzasz rozmiar bazy? 10GB przy 7 użytkownikach wydaje się sporo, limit 10GB jest na same dane (.mdf), log (.ldf) może zajmować więcej. Być może nie potrzebujecie (jeszcze) upgrade'u
https://docs.microsoft.com/en-us/answers/questions/836073/sql-express-edition-says-limit-is-10gb-but-my-data.html

0

A jak sprawdzasz rozmiar bazy?

Rozmiar bazy sprawdzam po rozmiarze plików. rozmiar_bazy.png
Baza danych działa od 2016 roku. Przez 6 lat rozmiar doszedł prawie do 10 GB.
Zastanawiam się jeszcze nad wykonaniem opcji "Shrink" na bazie danych w Management Studioshrink.png, ale nie wiem czy ta opcja coś da i rozmiar bazy by się nieco zmniejszył. Czy ktoś testował co daje taki "Shrink"?

0

Jak z menu shrink wybierzesz files, to zobaczysz ile masz wolnej przestrzeni w pliku danych

0
Panczo napisał(a):

Jak z menu shrink wybierzesz files, to zobaczysz ile masz wolnej przestrzeni w pliku danych

Niestety podczas próby sprawdzenia Shrink->Files mam w tej chwili błąd. Jak będę miał więcej czasu to przyjrzę się temu bliżej.
shrink_files.png

0

Nie masz uprawnień. Shrink file wymaga roli sysadmin lub db_owner

0

Generalnie: Jak się nie wie co się robi to na początku warto zrobić BACKUP ;)
Shrink coś da ale nie wiele , pamiec dyskowa jest tania a na szybkość zapytań to to nie wpłynie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1