Laptop do pracy do 4000

0

Szukam laptopa do pracy (początkujący web dev głównie praca z visual studio) do 4000 zł. Laptop nie będzie służył do grania (no może raz na pół roku lola odpalę :) ).
Czego wymagam od łapka:

  • przyzwoity procek
  • 16gb ram (możliwość rozszerzenia mile widziana)
  • w miarę dobra matryca jak na tą cenę
  • komfortowa klawiatura
  • nie musi być systemu
  • fajnie by było jakby nie wyglądał jak dla 14 latka
  • szybki dysk pojemność wystarczy 512gb.
    Do łapka będą podłączone 2 monitory na razie 24' ale niedługo pewnie zamienię na 27'.

Dzisiaj znalazłem promocje matebook 16d + monitor za 700zl za łączna kwotę 4000zl. https://allegro.pl/oferta/laptop-matebook-d16-ryzen-5-monitor-huawei-23-8-10559234833. Co sądzicie o tym łapku? Sprawdzi się do moich zastosowań czy możecie polecić coś innego?

Będę wdzięczny za pomoc.

1

Jak do 4 tys to tylko poleasigowy. Aktualnie w tej cenie to ciężko znaleźć coś sensownego co nie będzie plastikowe i słabe. Jak masz brać laptopa z 16 cali to już lepiej stacjonarkę z monitorem - bedzie taniej i na dłużej i bardziej niezawodne i łatwiejsze do rozbudowy.
Sam ostatnio szukałem i można znaleźć ciekawe ThinkPady w tej cenie T570 albo T460.

2

Popieram przedmówce - jakiś poleasingowy ThinkPad.
O wiele lepiej kupić używane coś z wyższej półki, niż nowe ale przeciętne.
Z ThinkPadów - obczaj serie T, W oraz P. T są te najwyższe linie, T to taki bardziej biznesowy (czyt. - dla managera, który musi mieć coś ładnego do pokazania się u klienta), natomiast P i W są większe i trochę bardziej topornie wyglądające, za to są one określane jako mobilne stacje robocze.
Podczas patrzenia na modele zwróć uwagę na pierwszą cyfrę numeru modelu. Często oznacza ona rozmiar matrycy: T570 to ekran 15", 460 ma ekran czternastkę.

Poza tym - 16GB to nie jest nic niesamowitego, więc to że tyle chcesz nie jest żadną fanaberią. Ja teraz siedzę na 32GB (w modelu W541) i mi taka ilość jest wystarczająca, ale do niektórych zastosowań to może być za mało.

Zwróć uwagę na dysk. SSD teraz to jest już taki standard i oczywistość, ale niektóre (np. T570) mają złącze M.2 obsługujące NVMe (https://pl.wikipedia.org/wiki/NVM_Express). Różnica jest wyraźnie odczuwalna. Przeciętnie SSD wyciąga w okolicy 500MB/s, natomiast dysk NVMe daje radę chodzć 2-3 razy szybciej. Sam niedawno się bawiłem T570 własnie z takim dyskiem i naprawdę chodziło to super.

Co do matrycy - unikaj błyszczących. One są ok do oglądania filmów w ciemnym pokoju, ale do pracy to moim zdaniem się bardzo średnio nadają. Zresztą zauważ, że byszczące mają w większości marketowe wynalazki z okolcy 2k/sztuka nówka, a biznesowe ThiknkPady czy Delle mają (zazwyczaj) matowe ekrany. To powinno dać do myślenia, z czego to wynika ;)

0

Z nowych może lenovo legion 5 z amd? Co prawda plastik ale wrzucisz 2 dysk plus do 32gb ramu.

0

Dzięki za propozycję. Przeglądałem te ThinkPady i ogólnie spoko bebechy ale wygląd pozostawia dużo do życzenia (wiem że głupi wyznacznik żeby odrzucić ale kompletnie mi się nie podobają).

A co sądzicie np o takim https://allegro.pl/oferta/gaming-lenovo-ideapad-i7-10750h-16gb-512gb-gtx1650-10217116731 ? Matowa matryca, m.2 nvme możliwość rozbudowy ram do 32gb, i7-10750H.

1
Bajojajo napisał(a):

A co sądzicie np o takim https://allegro.pl/oferta/gaming-lenovo-ideapad-i7-10750h-16gb-512gb-gtx1650-10217116731 ? Matowa matryca, m.2 nvme możliwość rozbudowy ram do 32gb, i7-10750H.

@Bajojajo: To chyba eliminuje punkt: fajnie by było jakby nie wyglądał jak dla 14 latka ?

Jak ci się lnovo nie podoba to jeszcze masz Dell (te starsze są ok) albo HP ElitBooki. Ale laptop biznesowy to raczej ma neutralny wygląd (nudny).

1

wygląd pozostawia dużo do życzenia (wiem że głupi wyznacznik żeby odrzucić ale kompletnie mi się nie podobają).

W pewnym sensie Cię rozumiem. Tylko chyba pomyliłeś miejsce, w którym zadajesz to pytanie. Skoro wygląd, a nie jakość wykonania albo parametry mają kluczowe znaczenie, to proponuję ponownie zapytać, ale nie na 4programmers, tylko https://wizaz.pl/forum/ - tam na pewno znajdziesz tłumy ludzi gotowych do dyskusji o tym, który komputer ma ładniejsze lampki i się fajniej błyszczy obudowa :P

EDIT
Widzę, że już byli tam ludzie z podobnymi dylematami co @Bajojajo i podczas wyboru laptopa mieli kryterium w postaci "ma być biały" :D
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=715948 :D

rozważam zakup białego laptopa - tj. cały biały, łącznie z klawiaturą i tą "ramką" wokół ekranu.
Laptop ma być do pracy - w wordzie, i do internetu, czasem do oglądania filmów.
Czy macie jakieś doświadczenia w tm zakresie? jakie marki polecacie?
No i czy taka biała obudowa nie męczy przy pracy? Zazwyczaj pracowałam na czarnych/srebrnych/ stacjonarnych.
Pozdrawiam

I jeszcze jedna perełka - Bierzecie laptopa do wanny? - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1272086

Może głupie pytanie, ale wolę się upewnić. Nie znalazłam odpowiedzi w internecie. Mam taki zwyczaj, że lubię się długo kąpać, w tym czasie czytając książki, a ostatnio słuchając czy też oglądając audycje, vlogi na you tube. Stawiam laptop na krześle przy wannie (zakrywając klawiaturę ręcznikiem, aby nie pochlapać).
I chciałam zapytać, czy też lubicie tak robić i czy to jest może... niebezpieczne? (Choć wiem, że nie, ale wolę się dopytać.) Oczywiście kiedy laptop jest niepodłączony do prądu i kiedy leży obok wanny.

0

@UglyMan: no w sumie masz trochę racji ;)
@cerrato: oczywiście parametry i wydajność przy użytkowaniu w zakresie o którym pisałem są najważniejsze ale akurat te ThinkPady wyglądają jakby miały co najmniej 10 lat (albo może mi się tak wydaje)

A co sądzicie o https://www.x-kom.pl/p/639660-notebook-laptop-156-hp-pavilion-15-ryzen-5-4500-32gb-512-win10-silver.html albo https://www.x-kom.pl/p/596329-notebook-laptop-140-huawei-matebook-14-r5-4600h-16gb-512-win10-szary.html

2

@Bajojajo: Ten Matebook jest praktycznie identyczny jak 15" calowy tylko posiada wyższą rozdzielczość. Bardzo dobre wykonanie.
HP jest bardziej komsumencki. Z tych dwóch wybrałbym Huawei MateBook 14 R5-4600H/16GB/512/Win10 szary

Jeżeli chodzi o biznesowe, skoro ThinkPady nie przypadają Ci do gustu jest też nowsza seria ThinkBook też biznesowa, posiada aluminiowe wykonanie.
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 5/16GB/512/Win10P

Z ciekawych Ultrabooków
ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10
Taniej wersja z AMD 5.

0

@Gajwer: dzięki za fajne propozycje, ale nie wiem czy do 14' się przekonam. Mógłbyś może coś zaproponować z lapkow 15' w górę?

1

@Bajojajo: Matebook 15 posiadasz wyżej link.

Lenovo ThinkBook 15 Ryzen 5/16GB/512/Win10P
Thinkbook tylko w większym wydaniu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1