Laptop do pracy - Frontend

0

Witam,
poszukuje laptopa do pracy jako Frontend bo mój obecny sprzęt niestety w pewnych momentach już nie daje sobie rady.
Poza pracą laptopa będę głównie używał do przeglądania Internetu. Karta graficzna zupełnie nie gra roli - nie gram w gry. Zależy mi jedynie na wygodnej pracy z dockerowymi kontenerami, przeglądarką i edytorem.
Do tej pory jedyne co przyciągnęło moja uwage to składak Hyperbook, który w rozsądnej cenie daje fajny hardware. Myślałem też o Macu, jednak martwi mnie u nich gorszy Hardware a większa cena - choć domyślam się, że nadrabiają Softem, choć nigdy z nimi nie pracowałem i zupełnie nie wiem jak to wygląda.
Rozglądam się również za dwoma monitorami - tu mogą być poleasingowe, cokolwiek, byle były małe ramki.
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

0

A jaki budżet. Ja by szedł w dużo ramu (32) i duży szybki ssd (1TB) a reszta to już zależy od gustu. Moim zdaniem wszytko co weźmiesz z Dell (poza XPS) Lenovo powinno być ok (inne może też, ale nie używałem, to nie znam). Jeśli ma być do pracy to koniecznie gwarancja next bussines day.

0

Budżet jestem w stanie dość mocno dostosować więc tu bym się specjalnie nie spinal, ale jednak im taniej tym lepiej.
Też tak słyszałem. Dlatego Mac mnie nie przekonuje bo tam nie wiem czy w laptopach jest w ogóle możliwa konfiguracja z 32GB ramu.
A ktoś wie coś o Hyperbook?

0

Hyperbook nie znam zupełnie - sam jestem graczem, ale nie lubię czegoś, co jest dla graczy. Ja bym jeszcze popatrzył na wagę tego sprzętu.

2

mabook pro

0

Po stylówce to tylko Mac+iPhone, będziesz mógł ładne foty strzelać ;)

1

bierz macbooka czy aira czy pro bez różnicy

nie będę argumentował, po prostu kup i sam sie przekonaj. gwarantuje, że (tym bardziej dla frontendu) nie pożałujesz ;)

cena macbooków jest porównywalna z windowsowym laptopem, który jest uber cienki, ma genialna matryce, dlugi czas pracy na baterii i bardzo mocne bebchy. nie porównywałbym kloca-biznesówki (latitudów, thinkpadów itd.) do macbooka bo to po prostu inny rodzaj laptopa

0

Każdy laptop Linux/Win pod warunkiem, że touchpad tak dobry jak w macbookach ;)
Albo przynajmniej zbliżenie dobry. Laptop z kijowym, małym, topornie reagującym touchpadem to męczarnia w pracy.

Dysk, procesor, ekran to wszystko jest dostępne w szerokiej gamie, od słabego do mocnego poziomu, tylko touchpady nawet w markowych, wypasionych sprzętach często są po prostu słabe.

1

@Oskar Szymczak: Cześć,

Hyperbook to nic innego jak kadłubki na bazie Clevo, w Polsce już trochę u nich temat ucichł. Podobnie DreamMachines.

Zacznijmy od podstaw

  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Ranking laptopów https://techlords.pl/polecane-laptopy/

0
  1. Naprawdę nie gra roli. Jak się przekonam to mogę nawet kupić MacBooka Pro za 13k choć nie ukrywam, że to dużo i zdecydowanie preferowałbym coś tańszego, jednak komfort pracy i użytkowania jest dla mnie najważniejszy
  2. Min. Full HD a przekątną - najlepiej ok 15'
  3. Praca biurowa - przeglądarka z otwartymi wieloma kartami, command line, uruchomione kontenery, grunt watcher i program do edycji kodu, to wszystko na raz + normalny użytek (filmy, Internet) po godzinach
  4. Cienkie ramki, aluminiowa obudowa
  5. Obojętnie

Dziękuję też wszystkim za odpowiedzi. Na tą chwilę najbardziej skłaniam się właśnie w kierunku MacBooka ale cena odstrasza więc jeszcze trochę poszukam alternatywy. Zakup tak czy siak planuję dopiero po ucichenieciu epidemii.

0

Sprawdź Dell XPS 15 9560.
Nie kupuj MacBooków, mają słabe chłodzenie przez co nie wykorzystasz pełnej mocy ich procków. Gdyby nie to, dawno kupiłbym MacBooka :d

0

Ja bym sobie dał spokój z macbookami.
Może poszukałbym jakiegoś thinkpada, ale nie wiem czy tutaj znajdzie się coś z aluminiowa obudową.

1
Oskar Szymczak napisał(a):
  1. Naprawdę nie gra roli. Jak się przekonam to mogę nawet kupić MacBooka Pro za 13k choć nie ukrywam, że to dużo i zdecydowanie preferowałbym coś tańszego, jednak komfort pracy i użytkowania jest dla mnie najważniejszy
  2. Min. Full HD a przekątną - najlepiej ok 15'
  3. Praca biurowa - przeglądarka z otwartymi wieloma kartami, command line, uruchomione kontenery, grunt watcher i program do edycji kodu, to wszystko na raz + normalny użytek (filmy, Internet) po godzinach
  4. Cienkie ramki, aluminiowa obudowa
  5. Obojętnie

Dziękuję też wszystkim za odpowiedzi. Na tą chwilę najbardziej skłaniam się właśnie w kierunku MacBooka ale cena odstrasza więc jeszcze trochę poszukam alternatywy. Zakup tak czy siak planuję dopiero po ucichenieciu epidemii.

W tej cenie masz bardzo duży wybór, alternatyw w niższej cenie. Z wydajniejszym z pełnymi procesorami
Dell XPS 15 7590 i7-9750H/16GB/1TB/Win10 GTX1650
Lenovo ThinkPad X1 Extreme i7/16GB/512/Win10P GTX1650

Ewentualnie taniej z Ultrabooków, z procesorami 10 generacji.
ASUS ZenBook 15 UX534FTC i7-10510U/16GB/1TB/Win10P
ASUS ZenBook 15 UX534FAC i7-10510U/16GB/1TB/Win10

0

Możesz też rozważyć Zenbooka z dwoma ekranami - wygodna sprawa, do tego typu zastosowań
ASUS ZenBook Duo UX481FLC i7-10510U/16GB/1TB/Win10P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1