Wątek przeniesiony 2021-02-11 09:09 z Bazy danych przez Patryk27.

Bład odczytu na Windows 10 PRO

0

Witam
Mam stworzony wiele lat temu program napisany w Delphi
Program działał wiele lat na XP
Po zmianach komputerów przeszliśmy częściowo na Windows 7 oraz Windows 10
Okazuje sie ze sa problemy na Windows 10 wersji PRO na HOME działa
Program wykorzystuje dll
ntwdblib.dll (znalazłem zamienniki na w10)
libmysql40.dll
libpq73.dll
libpq72.dll

czy ktoś na pomysł dlaczego wersja PRO się łączy z baza SQL lecz jej nie czyta poprawnie ? każda inna wersja Windowsa nie stwarza problemu.

0

Piszesz o "odczycie", doborem DLL sugerujesz bazy danych - jak bym ewentualnie się spodziewał pisania o "problemie z połączeniem"

Chyba że te masz problem z plikami (to by się zgadzało, bo w Pro są ścisłe prawa, których nie ma w Home). Ale to znaczyło, że piszesz mocno niedokładnie

0
pixi napisał(a):

czy ktoś na pomysł dlaczego wersja PRO się łączy z baza SQL lecz jej nie czyta poprawnie ? każda inna wersja Windowsa nie stwarza problemu.

Czyli co dokładnie się dzieje? Masz jakiekolwiek logi (aplikacyjne i bazy), informację o wersjach tej bazy, wersji drivera/klienta (zakładam że jakiś siedzi w tych DLLkach), informacji w jakim trybie działa aplikacja i baza na poszczególnych systemach (np. 32/64 bit, tryb kompatybilności ze starszymi systemami), jakie ma uprawnienia?

0

Problem rozwiązałem
Okazuje się ze standardowy format daty zegarka jest inny niż w poprzednich wersjach windowsa

0
pixi napisał(a):

**Problem rozwiązałem

Okazuje się ze standardowy format daty zegarka jest inny niż w poprzednich wersjach windowsa**

Owszem, w Windows 10 naprawili polski format daty, który wcześniej był od zawsze zepsuty.

Dlatego właśnie formaty dat należy czytać z ustawień systemowych, a nie hardkodować, a do parsowania np. liczb czy dat używać funkcji uwzględniających ustawienia regionalne.

0

Okazuje się ze standardowy format daty zegarka jest inny niż w poprzednich wersjach windowsa**

Owszem, w Windows 10 naprawili polski format daty, który wcześniej był od zawsze zepsuty.

Jak wygląda ta zmiana? Tzn. jak było a jak jest.

0

Teraz jest po polsku:
screenshot-20210211230321.png
A przez lata było w formacie ISO: YYYY-MM-DD.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1