Sieć - Raspberry Pi - Static IP

0

Cześć, potrzebuję jakiegoś speca od sieci.
Otóż chcę w Raspberry Pi 4 ustawić stałe IP. Raspberry jest połączone z routerem kablem ethernet. Ustawiam tak jak trzeba w pliku dhcpcpd.conf, po restarcie jest to IP, ale Raspberry nie widzi niczego na zewnątrz. Brak internetu. W sieci jest mnóstwo pytań na ten temat ale nie ma odpowiedzi.
Co jest nie tak?

4

A ustawiłeś mu też bramę domyślną i DNS-y poprawnie?

0

U mnie statyczne Ip było dostępne dopiero po rozmowach z dostawcą internetu za dodatkową opłatą. Natomiast ja łączę swoją malinkę za pomocą wifi, ale nie wiem czy to coś zmienia.

2

Próbowałeś ustawić na routerze? Jaki dostawca?

3
MiL napisał(a):

Ustawiam tak jak trzeba w pliku
Co jest nie tak?

Skąd mamy wiedzieć, skoro nie widzimy co ustawiasz...

Zresztą tak jak @vpiotr mówi, zwykle jest wygodniej ustawić rezerwację IP na routerze dla danego MAC (jeśli się da) i zostawić w kompie DHCP.

0
MiL napisał(a):

... Ustawiam tak jak trzeba w pliku dhcpcpd.conf, po restarcie jest to IP, ale Raspberry nie widzi niczego na zewnątrz.

Czegoś mocno nie rozumiem.
O jakim pliku mówisz? Masz router z dostępnym linuxem?
Ten plik dotyczy serwera DHCP - z reszty kontekstu można mniemać, że ewentualnie Pi jest klientem DHCP (niegłupia rada @Azarien, choć to zależy co naprawdę chcesz ), a nic nie wskazuje, by był serwerem.

dwroblew napisał(a):

U mnie statyczne Ip było dostępne dopiero po rozmowach z dostawcą internetu za dodatkową opłatą. Natomiast ja łączę swoją malinkę za pomocą wifi, ale nie wiem czy to coś zmienia.

Wydaje się, ze o zupełnie czym innym mowa, ale mogę się mylić w tym braku precyzji.

0

Pokaż output ip addr (ewentualnie /sbin/ip addr jeśli tamto nie działa), bo nieco nie wierzę w to co się dzieje.

0

Dobra to teraz nieco dokładniej :)

Statyczne IP ustawiłem w pliku /etc/dhcpcd.conf
Wygląda on tak:

interface eth0
static ip_address=192.168.0.240/24
static routers=192.168.0.1
static domain_name_servers=192.168.0.1 8.8.8.8

Malina jest podłączona kablem do routera, który dostałem od Multimedii, szajs jakiś. Nie mogę nic w nim zmienić bo oni na to nie pozwalają !!!
I być może to tutaj jest cały problem.

Ze statycznym IP malina widzi wszystko w sieci lokalnej ale nic poza nią (192.168.0.1 to adres routera). Ping nie działa nawet z podanym IP.
Każde polecenie dotyczące sieci wykonuje się strasznie długo.

Wynik ip addr:

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host 
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
    link/ether dc:a6:32:c3:00:aa brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.0.240/24 brd 192.168.0.255 scope global noprefixroute eth0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::dea6:32ff:fec3:aa/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever
3: docker_gwbridge: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default 
    link/ether 02:42:71:19:32:a8 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 172.18.0.1/16 brd 172.18.255.255 scope global docker_gwbridge
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::42:71ff:fe19:32a8/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever
4: docker0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default 
    link/ether 02:42:6b:6f:a7:d5 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 172.17.0.1/16 brd 172.17.255.255 scope global docker0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::42:6bff:fe6f:a7d5/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever
8: veth8e6101a@if7: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master docker0 state UP group default 
    link/ether 06:6c:45:3b:78:e1 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff link-netnsid 0
    inet 169.254.44.93/16 brd 169.254.255.255 scope global noprefixroute veth8e6101a
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::46c:45ff:fe3b:78e1/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever
14: veth05f79b0@if13: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master docker_gwbridge state UP group default 
    link/ether 7e:3e:09:3b:6d:07 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff link-netnsid 3
    inet 169.254.231.240/16 brd 169.254.255.255 scope global noprefixroute veth05f79b0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::7c3e:9ff:fe3b:6d07/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever
18: veth7a0aca8@if17: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master docker0 state UP group default 
    link/ether 06:40:f0:cf:b7:d6 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff link-netnsid 1
    inet 169.254.147.110/16 brd 169.254.255.255 scope global noprefixroute veth7a0aca8
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::440:f0ff:fecf:b7d6/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever

Dodam jeszcze że jest tam zainstalowany OpenMediaVault, który też swoje miesza, ale w tak podstawowej rzeczy powinno to działać.

0

route -4 zwraca tyle, przy czym wykonuje się długo, kilka minut:

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         _gateway        0.0.0.0         UG    202    0        0 eth0
link-local      0.0.0.0         255.255.0.0     U     208    0        0 veth4c62c75
link-local      0.0.0.0         255.255.0.0     U     214    0        0 vetha7102cf
link-local      0.0.0.0         255.255.0.0     U     216    0        0 veth58802da
172.17.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 docker0
172.18.0.0      0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 docker_gwbridge
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     202    0        0 eth0

1

Dobra, naprawiłem.
Z dynamicznym IP maska sieci ustawiała się sama na 255.255.255.224, co daje jakieś 30 adresów w sieci tylko. A ja ustawiałem statyczne IP ...240. Nie wiem, może ten router nie puszcza nic powyżej?

0

Z ciekawości:
Możesz wrzucić wynik ipconfig z kompa (o ile jest z Windowsem)?
Ew. ustawienia sieci z innego urządzenia z LAN.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1